Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά GUE/NGL : Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής, αποτρέπει το Grexit στην Ελλάδα



Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη  την τελευταία στιγμή και αποτρέπει την Ελλάδα από μια ανεξέλεγκτη έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και από την εμβάθυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης, η Πρόεδρος της GUE/NGL Gabi Zimmer, δήλωσε:

«Είναι επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση ότι η αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνεται στη συμφωνία, παρά την αντίσταση από τη γερμανική κυβέρνηση και από άλλες σκληροπυρηνικές κυβερνήσεις για να μην ασχοληθούν καθόλου με το μη βιώσιμο χρέος."

«Το Eurogroup πρέπει τώρα να βρει έναν άμεσο τρόπο για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να επιτρέψει στις τράπεζες να ανοίξουν εκ νέου για τους πολίτες, το συντομότερο δυνατό."

«Επικρίνουμε έντονα τον επαίσχυντο εκβιασμό κατά της νέας ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, την απειλή ενός σεναρίου Grexit από Μέρκελ, Σόιμπλε και τους συμμάχους τους, προκειμένου να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τους όρους των πιστωτών, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί αποτυχημένοι τα προηγούμενα χρόνια. "

Η Gabi Zimmer συνέχισε: «Ειδικότερα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι είναι μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ, θα πρέπει να εξηγήσουν πώς γίνεται να υποστηρίζουν αυτές τις ευρωπαϊκές πολιτικές οι οποίες είναι επιζήμιες για τους ευρωπαίους εργάτες, εργαζόμενους και φτωχούς, ενώ βλάπτουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία και αλληλεγγύη."

"Η Γερμανία είχε ήδη μια πολύ αρνητική εμπειρία με ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας μετά την επανένωση της. Η λεγόμενη "Treuhand" μείωσε την αξία δημόσιων επιχειρήσεων, κτηρίων και δημόσιων εκτάσεων σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους. Ο τρόπος που ενήργησε η "Treuhand" ενθάρρυνε τη διαφθορά και το νεποτισμό ενώ εκείνοι που επωφελήθηκαν κυρίως από αυτό είναι ιδιώτες επενδυτές. Δεν έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα μεγάλα λάθη που έγιναν από τη Γερμανία κατά το παρελθόν. "

"Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι μέρος των εσόδων στην Ελλάδα θα διατεθεί για επενδύσεις στην οικονομία και ότι το ταμείο αυτό θα πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα με την ελληνική κυβέρνηση να έχει λόγο στον τρόπο διαχείρισης. Μέρκελ και Σόιμπλε ήθελαν να βρίσκεται στο φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, και ήθελαν η Ελλάδα να μην παίρνει καμιά απόφαση σχετικά με αυτό. "

"Ο Σόιμπλε και η Μέρκελ κατέστρεψαν κατά πολύ την εμπιστοσύνη στο ευρώ και στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο σύνολό της, επειδή αδίστακτα προσπαθούν να επιβάλουν τη νεοφιλελεύθερη προσέγγισή τους, όσον αφορά στην αγορά προς τους ευρωπαίους εταίρους τους. Η Χρήση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων για την επιβολή πολιτικών της ΕΕ προς το συμφέρον της Γερμανίας θα αποδυναμώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που εξυπηρετεί κυρίως ειδικά συμφέροντα της γερμανικής εξαγωγικής βιομηχανίας βάζει το δικό της μέλλον σε κίνδυνο. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου