Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Δεν θα δεχθώ τετελεσμένα από τον Σγουρό και ο νοών νοείτω

http://www.renadourou.gr/
Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην ΕΛΕΝΗ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
«Και το βράδυ της 25ης Μαΐου μίλησα για πόλεμο κατά των συμφερόντων. Δεν πρόκειται περί δονκιχωτισμού. Γιατί τον αγώνα δεν θα τον δώσουν πέντε άνθρωποι. Πρόκειται για μια συλλογική υπόθεση, με συγκεκριμένη ατζέντα και στόχευση» ** «Ας μην ξεχνάμε ότι η Αττική είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας: από την εκτίναξη της ανεργίας στο 30% ώς την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας»

Περίπου σαράντα μέρες πριν πατήσει τα 40 -την 1η Σεπτεμβρίου 2014- θα αναλάβει τα ηνία της Αττικής, κουβαλώντας θηλυκή… αύρα στην πιο μεγάλη Περιφέρεια της Ελλάδας. Παρ” όλ” αυτά τα γλυκανάλατα κλισέ τύπου «άρωμα γυναίκας» κ.τ.λ. δεν της ταιριάζουν καθόλου. Η κυρία τα λέει «νέτα-σκέτα»… Και η προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον, απέδειξε ότι δεν φοβάται τις μάχες ούτε κάνει πίσω στις μονομαχίες. Ομως… είναι ξανθιά, είναι στην πολιτική, χορεύει ζεϊμπέκικο, μένει στο Αιγάλεω, έβγαλε το Αρσάκειο, σαν να γίνεται δηλαδή, με έναν τρόπο «μαγικό», σχεδόν ερήμην της, ό,τι πρέπει για να είναι στόχος.
Η ίδια -με αποσκευές μόλις δύο χρόνια κοινοβουλευτικού βίου- δείχνει σχεδόν αγέρωχη και ταυτόχρονα εύθραυστη στην αρένα της πολιτικής.
Αριστερή από φοιτήτρια, δεν διστάζει να δηλώσει «τα οράματα αποτελούν φενάκη. Δεν με ενδιαφέρουν».
Κόρη αστυνομικού, υπόσχεται στους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι «δεν θα καλέσω ποτέ τις αστυνομικές δυνάμεις για να συνομιλήσω μαζί τους».
Ούσα καθαρόαιμο «πολιτικό ζώον» υπερθεματίζει ότι δεν αντιμετωπίζει την πολιτική ως επάγγελμα, υπογραμμίζοντας με νόημα σε ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Επέλεξα να μην έχω ποτέ έμμισθη σχέση με το κόμμα».
Και απευθυνόμενη στον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, προειδοποιεί: «Δεν πρόκειται να αποδεχθώ τελελεσμένα. Ο νοών νοείτω…».
Αυτή η γυναίκα μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα «αντικείμενο» λατρείας και μίσους, αποδοχής και άρνησης. Ισως γι” αυτό να ξεχωρίζει. Ομως ένα είναι σίγουρο: ότι στην πολιτική ήρθε για να μείνει… Αλλωστε, όταν λήξει η θητεία της στην Περιφέρεια, το 2019, θα είναι μόλις 45 ετών…
* Τώρα πλέον, η 1η Σεπτεμβρίου σάς φαίνεται μακριά ή κοντά; Τι θα κάνετε μέχρι τότε;

- Από τις 26 Μαΐου ώς σήμερα έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για τις ανάγκες αυτής της πρωτόγνωρης, μακράς μεταβατικής περιόδου. Δουλειά ενημέρωσης και προετοιμασίας. Αυτός άλλωστε πρέπει να ήταν και ο στόχος του νομοθέτη. Αν και δεν νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με αυτόν τον τρόπο οι πάντες. Και δεν εννοώ τους ανθρώπους της «Δύναμης Ζωής»…
* Δηλώσατε πρόσφατα ότι δεν θα σας δεσμεύσουν οι υπογραφές της σημερινής πλειοψηφίας Σγουρού. Τι εννοείτε; Θα ακυρώσετε αποφάσεις; Δεν πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια στη Διοίκηση;
- Εκείνο που δήλωσα είναι ότι η νέα περιφερειακή Αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα. Και ο νοών νοείτω.
* Βρίσκετε ότι θα συνεργαστείτε εποικοδομητικά με τους άλλους περιφερειάρχες; Πώς θα βλέπατε ένα «κίνημα» περιφερειαρχών για μια σειρά από «καυτά» ζητήματα όπως η ανεργία, το ΤΑΙΠΕΔ και οι «πωλήσεις» εθνικού πλούτου, τα ΕΣΠΑ;
- Από τη στιγμή που σειρά προβλημάτων είναι κοινά, όπως αυτά που αναφέρεστε, π.χ. αντιμετώπισης της ανεργίας ή της δράσης του ΤΑΙΠΕΔ, δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει έδαφος κοινής δράσης. Η ισχύς εν τη ενώσει. Πέρα και πάνω από κομματικές ταυτότητες, τις οποίες δεν κρύβουμε, καθώς τα προβλήματα έχουν μεν πολιτικό πρόσημο ωστόσο η επίλυσή τους απαιτεί να βάλουμε στην μπάντα τις κομματικές στοιχήσεις.
* Με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο πώς εκτιμάτε θα είναι η συνεργασία σας;
- Η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν έχει κανένα λόγο να μην επιδιώξει παραγωγική συνεργασία με τον καθ” ύλην αρμόδιο για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπουργό. Δεν θα συνεργαστεί η Δούρου με τον Ντινόπουλο σε επίπεδο προσώπων αλλά ως εκπρόσωποι δύο θεσμών όπως επιβάλλει η ανάγκη χρηστής διοίκησης.
* Περιφέρεια Αττικής: αλήθεια, τι σημαίνει για εσάς;
- Αρχικά ήταν ένας δύσκολος προεκλογικός αγώνας και πλέον είναι πολλή δουλειά. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η Αττική είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας: από την εκτίναξη της ανεργίας στο 30% ώς την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης για την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Πρόκειται για μια σύνθετη και απαιτητική πραγματικότητα που η «Δύναμη Ζωής» έχει θέσει στόχο της να την αλλάξει.
* Πείτε μας τα τρία πράγματα που θα κάνετε μόλις αναλάβετε και τρία πράγματα που δεν θα κάνετε ποτέ.
- Η «Δύναμη Ζωής» προεκλογικά αλλά και μετά τη νίκη της, δεν λειτούργησε ποτέ σε αυτή τη λογική, π.χ. των «100 πρώτων ημερών», των «τριών προτεραιοτήτων», κ.ο.κ. Εκείνο που έχουμε πει είναι ότι θα ξεκινήσουμε από όσα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Αποφάσεις δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Κατά τα άλλα, προεκλογικά δεν τάξαμε τίποτε, δεν μοιράσαμε αφειδώς θέσεις εργασίας, δεν υποσχεθήκαμε τον ουρανό με τ” άστρα. Και νομίζω ότι αυτό το εκτίμησαν οι πολίτες. Δεν θα αλλάξουμε τώρα, μετεκλογικά.
* Προεκλογικά μιλήσατε επίσης για συμφέροντα, εργολάβους… Υποσχεθήκατε πως θα συγκρουστείτε. Πώς το εννοείτε αυτό;
- Και το βράδυ της 25ης Μαΐου μίλησα για πόλεμο κατά των συμφερόντων. Δεν πρόκειται περί δονκιχωτισμού. Γιατί τον αγώνα δεν θα τον δώσουν πέντε άνθρωποι. Πρόκειται για μια συλλογική υπόθεση, με συγκεκριμένη ατζέντα και στόχευση. Μόνον έτσι έχει νόημα.
* Σκουπίδια: ανοικτή πληγή για την Αττική. Τι θα κάνετε;

- Ανοικτή πληγή και για την Αττική και για την Ελλάδα. Γιατί εκτεθειμένη βρίσκεται η χώρα έναντι των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταδικαστική για τη χώρα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο, που λειτουργεί σε περιοχή Natura, δίπλα σε προστατευόμενη περιοχή της Καρέτα-Καρέτα! Είναι άμεση η ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας της διαχείρισης των απορριμμάτων, η μείωση του όγκου τους, μέσα από τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, την ανάκτηση, την κομποστοποίηση. Χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις και ΣΔΙΤ. Με συμμετοχή των δήμων και των πολιτών. Ειδάλλως θα συνεχιστεί το σημερινό, επώδυνο οικονομικά και οικολογικά αδιέξοδο.
* Για το γήπεδο της ΑΕΚ τι θα κάνετε;

- Σημειωτέον: προεκλογικά έθεσα κρίσιμα και συγκεκριμένα ερωτήματα για τα γήπεδα, τη χρηματοδότησή τους αλλά και για το ρυθμιστικό, για χωροταξικά ζητήματα, τα οποία όλα αυτά παρουσιάστηκαν ότι η «Δούρου είναι εναντίον του γηπέδου της ΑΕΚ» και στο «μην ψηφίζετε Δούρου» και μάλιστα από αθλητική εφημερίδα την Κυριακή των εκλογών! Μετά δε τις εκλογές, επειδή αρνούμαι να αντιμετωπίσω τα ζητήματα της Αττικής σαν να αρχίζουν και να τελειώνουν στα των γηπέδων, διαβάζω ότι «κάνω κωλοτούμπες»!
* Εχετε δηλώσει ότι η πολιτική δεν είναι καριέρα. Το πιστεύετε στα αλήθεια; Πώς θα το κάνετε πράξη;
- Ποτέ δεν αντιμετώπισα την πολιτική ως επάγγελμα. Γι” αυτό και επέλεξα να μην έχω ποτέ έμμισθη σχέση με το κόμμα. Εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα και γνώρισα τον δημόσιο, όταν έγινε σκληρός εργοδότης. Ανήκω στη γενιά των νέων που δούλεψαν με μπλοκάκι για τετρακόσια ευρώ με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε ΝΠΔΔ. Από την οικογένειά μου έχω μάθει να θεωρώ την ανάμειξη με τα κοινά σχεδόν αυτονόητη. Θέλω να πω ότι όποιος ασχολείται μόνο με τα του οίκου του, είναι ιδιώτης, δηλαδή «idiot». Και μόνο η συμμετοχή και ειδικά η συμμετοχή των νέων στα κοινά και όχι μόνο στην εκλογική διαδικασία, μπορεί να αποτρέψει τη μεγάλη απειλή κατά της Δημοκρατίας.
Σεξισμός στην πολιτική… Αν είχε ονοματεπώνυμο θα λεγόταν Κασιδιάρης ή Πάγκαλος;
- Εχει ονομασία. Και αυτή είναι «σεξιστικές προσβολές» και «πατριαρχικά πρότυπα». Και τα δύο επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο ειδικά στη σημερινή περίοδο μιας κρίσης που πλέον δεν είναι μόνο οικονομική αλλά υπονομεύει κάθε είδους κοινωνικά δικαιώματα. Με την έννοια ότι διεκδικήσεις για την ισότητα των φύλων, των lgbt κ.ά., τείνουν να θεωρηθούν «πολυτέλειες» και να περάσουν σε δεύτερο πλάνο. Με τη διαδικασία αυτή η κρίση επιβάλλει στις γυναίκες να επιστρέφουν στα της οικίας τους, να ξαναγίνουν «αθέατες»! Πρόκειται για κοινωνική οπισθοδρόμηση, η οποία βεβαίως συνοδεύεται από σεξιστικές ύβρεις.
* Οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) σας έκαναν συμβολικά «δώρο» μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Για ποιο λόγο θα την απασφαλίζατε;
- Αποδέχθηκα συμβολικά το κλομπ και τη χειροβομβίδα κρότου-λάμψης για να τα παραδώσω στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια. Με μία παρατήρηση: ότι η νέα περιφερειάρχης δεν θα καλέσει ποτέ τις αστυνομικές δυνάμεις για να συνομιλήσει με τους εργαζομένους.
* Τελικά, εσείς νικήσατε ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

- Κέρδισαν οι πολίτες που δεν εξαπατήθηκαν από όψιμες «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες και «αμιγείς» αυτοδιοικητικές προτάσεις. Κέρδισε η Αττική και όσοι πιστεύουν ότι οι λύσεις στα προβλήματα δεν είναι άχρωμες και άοσμες αλλά έχουν πολιτικό πρόσημο.
* Για τις περιβόητες αφίσες προεκλογικά πώς απολογείσθε; Πόσο κόστισε η προεκλογική σας καμπάνια;
- Πολύ λιγότερα από ό,τι διέδιδαν, εν τη απογνώσει και εν τη απελπισία τους, οι αντίπαλοί μας. Οι αφίσες όπως και όλη μας η προεκλογική εκστρατεία στόχο είχαν να σπάσει το φράγμα της σιωπής που είχαν επιβάλει τα συστημικά ΜΜΕ στη «Δύναμη Ζωής» και τις προτάσεις της. Να θυμίσω, για παράδειγμα, ότι την παρουσίαση των θέσεών μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν την κάλυψε κανένα τηλεοπτικό κανάλι…
* Τι πιστεύετε, θα γίνουν πρόωρες εκλογές;

- Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν δύο πράγματα. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με διαφορά. Και δεύτερον, ότι τη χώρα την κυβερνάνε το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η δυσαρμονία εξουσίας και κοινωνίας δεν μπορεί να κρατήσει…
* Ποια η σημασία της κινητοποίησης για το θέμα της προστασίας των αιγιαλών, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκιαμαχεί;
- Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένα και αρνητικά δείγματα γραφής, που αποδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις. «Ελληνικό» και τελευταίως «μικρή ΔΕΗ». Με ένα κόκκινο νήμα, αυτό της λογικής της εκποίησης, συνήθως με όχημα το ΤΑΙΠΕΔ. Είναι βέβαιο ότι η ίδια λογική θα επιχειρηθεί, είναι θέμα χρόνου, και στο θέμα των παραλιών, των αιγιαλών. Η «Δύναμη Ζωής» είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε τέτοιου είδους λογικές εκποίησης φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Λογικές που αντιμετωπίζουν το μέλλον της χώρας με όρους αποικιοκρατικούς και με λεόντειες συμβάσεις σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.
* Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Τσίπρα, θα είστε εσείς;
- Θα τους συνιστούσα να πάψουν να κάνουν επίπεδες και γραμμικές αναλύσεις, που αφορούν κυρίως κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Αυτές οι αναλύσεις δεν με αφορούν. Γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπερβούμε έναν προκάτ τρόπο σκέψης, σύμφωνα με τον οποίο, όταν κάποιος πετυχαίνει μια σπουδαία νίκη, το επόμενο βήμα του είναι η απομείωση και η υπονόμευση της ηγεσίας του κόμματός του. Πλην όμως αυτό το μοντέλο δεν ανταποκρίνεται ούτε σε μένα ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λάθος… είναι για άλλα κόμματα.
* Τόσο εσείς όσο και ο κ. Τσίπρας έχετε πει ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι ένα δείγμα για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα η Αριστερά. Δεν εμπεριέχει μία «οίηση» αυτή η δήλωση;
- Εκείνο που έχω πει είναι ότι η ανάληψη των ηνίων στην Περιφέρεια Αττικής θα δοκιμάσει τις προτάσεις και τον τρόπο δουλειάς μας. Και πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή και μια μελλοντική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορούν να είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Γιατί η «Δύναμη Ζωής» καλείται να αναλάβει ευθύνες από 1ης Σεπτεμβρίου, μέσα σε συγκεκριμένες πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες. Από την άλλη, μια μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στη βάση της τότε συγκυρίας, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Μια επιτυχία της πρώτης δεν προδικάζει αυτόματα το ίδιο αποτέλεσμα για τη δεύτερη και το αντίστροφο.
* Ρένα Δούρου – 1 Σεπτεμβρίου 2019… Τι θα θέλατε να έχει συμβεί μέχρι τότε για εσάς και την Περιφέρεια;

- Λέω συχνά ότι τα οράματα αποτελούν φενάκη και δεν με ενδιαφέρουν. Προτιμώ, όπως και η αείμνηστη Ελλη Παππά, τις προτάσεις, το πρόγραμμα. Αν το 2019 κάποια από αυτά έχουν υλοποιηθεί, όπως για παράδειγμα να γίνει η Περιφέρεια εργαλείο ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, αυτό θα είναι θετικό για τους πολίτες και την αττική γη.

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου