Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την επιβολή δυσβάσταχτου ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τη βεβαίωση υπέρογκων ποσών φόρου (ΕΝΦΙΑ) στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Γιάννης Σταθάς.
Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Εσωτερικών
Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Βεβαίωση υπέρογκων ποσών φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία
Κατ’ εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ (Ν.4223/2013), βεβαιώθηκαν υπέρογκα ποσά φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητα. Είναι βέβαια γεγονός ότι όλοι οι Δήμοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας (που αποτελείται κυρίως από τα Δημοτικά Καταστήματα, τα δημοτικά κτήρια, τα γήπεδα, τα νεκροταφεία κτλ), ωστόσο, οι Δήμοι έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά έσοδα από την ακίνητη περιουσία τους, αφού, κατά κόρον, δεν ενοικιάζεται.

Η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότητας από τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν οι Δήμοι. Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα  στην αυτοδιοίκηση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός μεσαίου μεγέθους Δήμου, χωρίς χρέη και δανειακές υποχρεώσεις, είναι  ο ΕΝΦΙΑ που εκδόθηκε να καταβάλλει ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων. Ειδικότερα, για τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων με 10.877 κατοίκους (μόνιμος πληθυσμός) τα ακριβή στοιχεία έχουν ως εξής:
ΣΑΤΑ: 13.640 ευρώ /δόση (επιχορήγηση για επισκευές συντηρήσεις)
ΚΑΠ:110.704,29 ευρω /δόση – τακτική μηνιαία επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, αναλώσιμα, καύσιμα, τηλεφωνία)
ΕΝΦΙΑ: 356.446,91 ευρώ (ή 71.289,38 Χ 5 μήνες)
Επειδή ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, στην ουσία είναι μια εκ νέου περικοπή της ΚΑΠ, η οποία στο συγκεκριμένο Δήμο ανέρχεται περίπου στο 33%.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, Δήμοι όπως αυτός του Αλιάρτου-Θεσπιέων δεν θα μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξαιρεθούν οι Δήμοι από την παραπάνω φορολογία  (ΕΝΦΙΑ), οι οποίοι δεν πλήρωναν τον έκτακτο ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΕΤΑ), το λεγόμενο «χαράτσι», το οποίο εισέπραττε η ΔΕΗ;
19/08/2014
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιάννης Σταθάς
Όλγα Γεροβασίλη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου