Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης, μέσω της απόφασης του διορισμένου από αυτή Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να σεβαστεί την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (1240/2014) που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την κατάργηση των θέσεων των σχολικών φυλάκων, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Η επιλεκτική περιφρόνηση της κυβέρνησης προς τις δικαστικές αποφάσεις αναδεικνύεται πλέον σε γενικευμένη πρακτική. Η μία μετά την άλλη, όλο και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων, που διεκδίκησαν και πέτυχαν την προστασία των δικαιωμάτων τους ενώπιον των δικαστηρίων, αντιμετωπίζουν την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις που τους δικαιώνουν, κρίνοντας αντισυνταγματικά τα μνημονιακά μέτρα που έχουν καταστρατηγήσει κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος και ορθολογικής οργάνωσης της Διοίκησης, οδηγώντας σε κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις ολόκληρων κλάδων, στη λογική του “ξαφνικού θανάτου”.
Αυτή τη φορά, σειρά είχαν οι σχολικοί φύλακες του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τους δικαίωσε, ενώ η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω απόφασης, ο διορισμένος από την κυβέρνηση σε ρόλου “γενικού δερβέναγα” Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (και πρώην γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ) αποφάσισε κυριολεκτικά “με το έτσι θέλω” να ακυρώσει την ως άνω απόφαση του Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη τόσο σε θεσμικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Θεσμικά, αποδεικνύεται περίτρανα πόσο εύστοχη ήταν η κριτική που ασκήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την ψήφιση του “Καλλικράτη” στον ασφυκτικό έλεγχο που επιβάλλεται μέσω του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στους ΟΤΑ, κατά παράβαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειάς τους. Και, βέβαια, πολιτικά, η συγκεκριμένη κίνηση επιβεβαιώνει την εμμονική προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική των απολύσεων και της εκτεταμένης ιδιωτικοποίησης ακόμα και κοινωνικά κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και την επιλεκτική περιφρόνησή της προς τη δικαστική λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου