Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για τη συγκρότηση των περιφερειακών ενώσεων των δήμων (ΠΕΔ), καθώς και της ΚΕΔΕ, και μαζί με αυτήν έχει ανοίξει και η επιχείρηση «συμμαχίες».
Το ερώτημα όμως είναι «συμμαχίες με ποιους και με ποιες διαδικασίες»; Για να χαραχτεί μια στρατηγική που να αντιστοιχεί στη σοβαρότητα που οφείλει να επιδεικνύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τον προβληματισμό μας από μια ειλικρινή αποτίμηση της τακτικής μας στο παρελθόν:

α) Να δούμε, για παράδειγμα, ότι απέτυχε η χύμα συγκέντρωση αυτοδιοικητικών παραγόντων γύρω από πολιτικά κείμενα που χαρακτηρίζονταν από έναν ανέξοδο κριτικό λόγο προς την κυβέρνηση χωρίς να απαιτούν από όσους τα συνυπέγραφαν να κάνουν κάτι για να αντιπαρατεθούν μαζί της. Και απέτυχε γιατί δεν ριζοσπαστικοποίησε κανέναν από αυτούς (αντίθετα, τους παγίωσε στη θέση τους), ούτε δημιούργησε όρους ουσιαστικών αντιστάσεων (π.χ., κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ, κοινωφελής εργασία μέσω ΜΚΟ), ενώ παράλληλα έδωσε εύσημα συνεργασίας με την Αριστερά και το ηθικό της μέγεθος σε ανθρώπους που καθημερινά ψήφιζαν με χέρια και με πόδια τις πιο αδιαφανείς και κοινωνικά άχρηστες (αλλά εργολαβικά... χρησιμότατες) προτάσεις.
β) Παράλληλα -για να μην κοιτάμε μόνο την καμπούρα των άλλων- να ξαναθυμηθούμε ότι η διαδικασία με την οποία συγκροτήθηκε το 2011 το ψηφοδέλτιο του χώρου μας στην ΚΕΔΕ πλήγωσε βαθιά τις αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, καθώς χαρακτηρίστηκε από στενοκεφαλιά, έλλειψη πολιτικής εμπιστοσύνης και καταπάτηση των αρχών της ισότητας και της δημοκρατικής συναπόφασης.
Και αν τότε οι διαφορετικοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν έφεραν αυτά τα προβλήματα στο προσκήνιο, σήμερα -με όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω μας- οφείλουμε να είμαστε διπλά ουσιαστικοί (και όχι τυπικοί) σε ζητήματα δημοκρατίας αλλά και πολιτικής στόχευσης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να φαίνεται ότι συνομιλούν με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να σκοπεύουν να προωθήσουν ούτε ένα ελάχιστο μέρος από τις πολιτικές του προτάσεις, αλλά αντίθετα επιδιώκοντας διαρκώς να του βάζουν τρικλοποδιές (π.χ., προωθώντας ενεργά μέσα στο καλοκαίρι το σχέδιο Σγουρού να δεσμεύσει τη Ρ. Δούρου με συμβάσεις έργων εκατομμυρίων ευρώ).
Πρέπει λοιπόν να καταστρωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο δυναμικό και διεισδυτικό, που θα μας επιτρέψει να δώσουμε με συνεκτικό τρόπο τη μάχη της εκλογής σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ. Και για να γίνει αυτό πραγματικότητα, χρειάζεται:
* Να υπάρξει στις αρχές Σεπτεμβρίου ανασυγκρότηση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενταχθούν τα νέα αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και να εκφραστούν οι καινούργιοι συσχετισμοί. Εναλλακτικά, να συγκληθεί ανοιχτή σύσκεψη των αυτοδιοικητικών μας, προκειμένου να αποφασιστεί το πολιτικό πλαίσιο και ο τρόπος συγκρότησης των ψηφοδελτίων μας. Στην παρούσα συγκυρία θα είναι καταστροφικό αν οι δημοκρατικές διαδικασίες παρακαμφθούν στο όνομα δήθεν των στενών χρονικών ορίων!
* Στο πολιτικό πλαίσιο να δοθεί βάρος όχι σε γενικόλογη κριτική και διαπιστωτική αντικαλλικρατική ρητορική, αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που θα αντανακλούν τα παραπάνω, π.χ. για τη διαφάνεια, την αντίθεση στην εκχώρηση κοινωνικής πολιτικής σε ΚΟΙΝΣΕΠ, τη συμμετοχή των πολιτών.
* Απόρριψη της λογικής των ανούσιων κειμένων συλλογής υπογραφών. Να συγκροτηθεί παράταξή του χώρου μας η οποία θα καταθέτει το πολιτικό της πλαίσιο και μαζί με αυτό την αυτονόητη δέσμευση ότι όσοι εκλεγούν στα όργανα δεν θα λειτουργούν αυτόνομα, αλλά θα μεταφέρουν συλλογικές αποφάσεις.
* Το ψηφοδέλτιο να αποτελείται από πρόσωπα που δεσμεύονται στα παραπάνω. Σε αυτό δεν μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που αντιπαλεύουν τη διαφάνεια στον δήμο τους, που σκύβουν το κεφάλι σε συμφέροντα εργολάβων, μαφιόζων της νύχτας, ιδιοκτητών αθλητικών ομάδων κ.λπ.
* Οι τελικές αποφάσεις για το ψηφοδέλτιο να ληφθούν με τη σύμφωνη γνώμη των δυνάμεών μας σε κάθε δήμο, καθώς αυτές γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις καλύτερα από τον καθένα και σηκώνουν το βάρος της καθημερινής πολιτικής μας δουλειάς.

* Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και ο Παναγιώτης Πάντος επικεφαλής της Στροφής Νέας Σμύρνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου