Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ "ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ" ,ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών. Στη συζήτηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι θα εφαρμοστούν, κυρίως, το νέο μισθολόγιο με τις περικοπές υπαλλήλων χαμηλών προσόντων στο Δημόσιο και η ουσιαστική άρση της μονιμότητας με την εφαρμογή της διετούς δοκιμαστικής περιόδου για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ αναφέρθηκε και στις δεξαμενές των υπολειπόμενων 5.500 απολύσεων.

Ειδικότερα για τα δύο πρώτα θέματα μετά τις πιέσεις των δανειστών μας  ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για εφαρμογή του νέου μισθολογίου αλλά και της δοκιμαστικής περιόδου από 1.1.2015
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους εκπροσώπους της τρόικας το σύνολο των δράσεων του ΥΔΜΗΔ, τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τα νομοσχέδια, τις υπουργικές αποφάσεις, τις δράσεις για την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ο υπουργός τόνισε πως ο ρόλος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις απολύσεις στο Δημόσιο, που ήταν συντονιστικός και εποπτικός, έχει ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες (νομοθετικές κλπ) και πως έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης.
Τρεις συν μία δεξαμενές
Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν «τρεις συν μία» δεξαμενές.
Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου.
Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ” αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επίσης, η δεξαμενή που αφορά τους 1.800 συμβασιούχους, που παρέμεναν στο δημόσιο με προσωρινές αποφάσεις και έχουν απομακρυνθεί, με τελεσίδικες αποφάσεις, αλλά, όπως έχει γίνει γνωστό, αυτό είναι ένα θέμα προς διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα προς το παρόν δεν δέχεται να προσμετρηθούν στις 15.000 απολύσεις, ενώ από την πλευρά της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει αμετακίνητη στην προσμέτρησή τους.
Η υπόλοιπη ατζέντα του ΥΔΜΗΔ
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την ατζέντα του υπουργείου, που πλέον έχει μπει στο δρόμο της εφαρμογής και που στοχεύει στην αναβάθμιση του δημοσίου την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.
Συγκεκριμένα, αφορά τα νέα, σύγχρονα και λειτουργικά οργανογράμματα σε 16 υπουργεία, με τη μείωση των δομών τους σε ποσοστό 40% και που αναμένεται να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και την προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών.
Ακόμη, παρουσίασε το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με το οποίο θα τοποθετηθούν και οι πρώτοι γενικοί διευθυντές. Υπενθυμίζεται ότι καταργήθηκε η μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ), ενώ ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις.
Επιπλέον, εντός του έτους θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση, το οποίο θα δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια και θα στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευσή του και σύντομα θα τεθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.
ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου