Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.Προς όσους έχουν επιλέξει την κινδυνολογία και την παραπληροφόρηση με αφορμή την επιστολή της Περιφερειάρχη Αττικής προς τους δημάρχους σχετικά με την ανάγκη ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και τη δική τους συμβολή σε αυτό.
Ξεκάθαρες κουβέντες.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για ένα νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο, με έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, με διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα. Στη βάση των αρχών της αποκέντρωσης των δράσεων, της μικρής κλίμακας, της κοινωνικής συμμετοχής.
Ένα νέο σύστημα χωρίς σύμμεικτα, χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις, με δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.
Χωρίς τη διαιώνιση του εφιάλτη της Φυλής, με ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, όπως όφειλε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, μέσα από ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες, με τη συμμετοχή των πολιτών και των δήμων, της επιστημονικής κοινότητας και των περιβαλλοντικών φορέων.
Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει το δρόμο της διαφάνειας όταν κάποιοι, επί χρόνια είχαν επιλέξει τη διαδικασία των ΣΔΙΤ με όρους αδιαφάνειας, μακριά από τον κοινωνικό έλεγχο.
Αποτελεί πρόκληση να εγκαλείται η Περιφερειακή Αρχή, από εκείνους που επέλεξαν το σκοτάδι των διαδικασιών πίσω από κλειστές πόρτες, για το γεγονός ότι επιλέγει την πιο δημοκρατική διαδικασία, δηλαδή την ανοικτή διαβούλευση και τη συνδιαμόρφωση με τους δήμους και τους πολίτες, ενός νέου πλαισίου διαχείρισης του θέματος των απορριμμάτων.
Προχωράμε με σταδιακά, με σταθερά βήματα, με τους πολίτες και τους δήμους συμμέτοχους, συνδιαχειριστές.
Είναι προφανές ότι ορισμένοι δεν «αντιλαμβάνονται» ότι μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική, χωρίς τρομοκρατία, εκβιασμούς και δήθεν μονόδρομους τεράστιων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
Είναι προφανές ότι  όσοι επιλέγουν να μην κατανοήσουν, τουλάχιστον ας μην επιχειρούν τη διαστρέβλωση και τη δυσφήμιση. Εκτός κι αν αυτά είναι τα μόνα που γνωρίζουν άριστα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου