Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι τελικά η « η αριστερή λύση για τα σκουπίδια ; υπαρκτό σχέδιο, απλή ιδέα ή προεκλογική κοροϊδία»; του Θωμά ΜπιζάΟ κ Ε. Μπαρτζινόπουλος από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ καλεί την κ Δούρου να « γνωστοποιήσει ευθέως και εντίμως τι είναι τελικά αυτή «η αριστερή λύση για τα σκουπίδια»: υπαρκτό σχέδιο, απλή ιδέα ή προεκλογική κοροϊδία»;
Βέβαια αν ο κ Ε. Μπαρτζινόπουλος πίστευε πως πρόκειται για απλή ιδέα ή προεκλογική κοροϊδία δεν θα έδινε καμιά σημασία σε αυτή την υπόθεση. Ξέρει καλά ο κ Ε.Μ πως πρόκειται για υπαρκτό και εφικτό σχέδιο  και για αυτόν τον λόγο προσπαθεί  να το υπονομεύσει και να το απαξιώσει .
Όμως επειδή τις ίδιες απορίες και τις ίδιες ανησυχίες με τον κ. Ε.Μ έχουν και άλλοι δημοσιογράφοι των σκουπιδιών,  ας δούμε. Υπάρχει αριστερή λύση για τα σκουπίδια;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ναι, υπάρχει αριστερή λύση για τα σκουπίδια και αυτή την λύση θα την υποστηρίξει η πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων της Αττικής και ας μην έχει η αριστερά την πλειοψηφία.
Βέβαια αν το πρόγραμμα της Δούρου αφορούσε την περιφέρεια των Βρυξελών, δεν θα χαρακτηριζόταν αριστερή λύση αλλά μια σύγχρονη λύση που είναι φιλικότερη στο περιβάλλον .
Στην Ελλάδα των χωματερών και των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων,  η διαλογή στην πηγή (ΔσΠ) , η μικρή κλίμακα των εγκαταστάσεων, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση απορριμμάτων  είναι αριστερές λύσεις.
Κάνει πως δεν καταλαβαίνει  ο κ.  Ε.Μ πως και η υφιστάμενη κατάσταση με τις χωματερές αλλά και το προωθούμενο σχέδιο των μονάδων επεξεργασίας,  ευνοούν την παραμονή των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή και αυτό δεν είναι σήμερα αποδεκτό από κανένα.
Ούτε και από τους συντηρητικούς δήμους και περιφέρειες της Ευρώπης.
Το σχέδιο της Ρ.Δ είναι εφικτό ,  είναι   σύγχρονο , έχει δημόσιο χαρακτήρα και είναι φιλικό στο περιβάλλον.  Αν αυτά φτάνουν για να χαρακτηρισθεί αριστερό , τότε ναι, είναι και αριστερό.
Το σχέδιο της Ρ.Δ στηρίζεται στην τοπική διαχείριση που πρέπει να εφαρμόσουν  οι ΟΤΑ και όχι σε 4 θηριώδη εργοστάσια σύμμεικτων που  θέλουν να κάνουν οι εργολάβοι. Αν αυτό φτάνει για να χαρακτηρισθεί αριστερό, τότε ναι, είναι αριστερό.
Το σχέδιο της Ρ.Δ προκρίνει την δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων σε αντίθεση με το σχέδιο των εργολάβων που προκρίνουν την μαζική επεξεργασία τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων. Αν αυτό φτάνει για να χαρακτηρισθεί αριστερό, τότε ναι είναι αριστερό.
Το σχέδιο της Ρ.Δ δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και δεν ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες των ΟΤΑ. Αν αυτό φτάνει για να χαρακτηρισθεί αριστερό, τότε ναι, είναι αριστερό.
Το σχέδιο της Ρ.Δ συγκρούεται με την διαφθορά που υπάρχει στον χώρο της διαχείρισης και με τα εργολαβικά συμφέροντα. Αν αυτό φτάνει για να χαρακτηρισθεί αριστερό, τότε ναι, είναι αριστερό.
Δεν είναι τυχαίο ο  κ.  Ε.Μ όπως και οι άλλοι δημοσιογράφοι των σκουπιδιών  πως βγήκαν στα κάγκελα  μετά την επιστολή Δούρου στα δημοτικά συμβούλια.
Κατάλαβαν πως η Ρ.Δ δεν αστειεύεται .
 Είπε θα στηρίξει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης , θα κλείσει την Φυλή και θα ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τα εργοστάσια. Ξέρει τι θέλει και ξέρει πώς θα πετύχει αυτό που θέλει.
Τα δημοτικά συμβούλια θα στηρίξουν αυτό το σχέδιο , όχι γιατί είναι αριστερό, αλλά γιατί είναι σύγχρονο , είναι  φιλικό στο περιβάλλον και δεν θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη στα ύψη.
Τόσο απλά.
                                                         Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου