Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τραχανατζής: Να συμβάλουμε ώστε να φέρουμε στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την εργασία, την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία

Ομιλία του Στάθη Τραχανατζή, γενικού γραμματέα του ΕΚΑ και υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του ΜΕΤΑ, στο Συνέδριο της CGT, που πραγματοποιήθηκε από 14-16 Οκτωβρίου 2014, στο Παρίσι. Το ergasianet.gr δημοσιεύει την ομιλία σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.


Αγαπητοί συνάδελφοι
Θέλω να χαιρετήσω το συνέδριο σας, εκ μέρους των ελλήνων εργαζομένων μιας χώρας  που η κυβέρνηση της ,η ευρωπαϊκή τρόικα και το ΔΝΤ  έχουν κάνει  τους εργαζόμενους, τον λαό  , και την νεολαία της, πειραματόζωα πάνω στα οποία εφαρμόζουν παλαιές και νέες  σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Στην Ελλάδα μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, έγινε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου και εισοδημάτων μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών ,που έγινε ποτέ στον κόσμο. Όλα αυτά έγιναν υποτίθεται στο όνομα της ανάπτυξης αλλά η ανάπτυξη δεν ήρθε και η ανεργία εκτινάχθηκε  κοντά στο 30%.Η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 50%
Πολιτικές ,που μείωσαν τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, περιόρισαν επίσης  την δυνατότητα εκατομμυρίων ελλήνων στα κοινωνικά αγαθά της υγείας της παιδείας και μιας σειράς κοινωνικών υπηρεσιών.
Το success story της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έφερε τον μέσο πραγματικό μισθό στα 750 έως 800 ευρώ μικτά, από τα 1.267,51 μικτά που ήταν το 2009. Αυτή η κυβερνητική πολιτική τα τελευταία 4 χρόνια δημιούργησε μια εφιαλτική εικόνα και πραγματικότητα στα εργατικά εισοδήματα. Με την πτώση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 18% στην περίοδο 2010-2013, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων τείνουν να γίνουν χαμηλότερες ακόμη και από τις μέσες απολαβές των συνταξιούχων – με ό,τι αυτό συνεπάγεται βεβαίως για την επόμενη μέρα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν πληγεί τόσο από την ανεργία όσο και από το κούρεμα το ομολόγων. Αν υπολογίσουμε από το 2009 μέχρι σήμερα, η μέση μείωση είναι πάνω από 23%. Για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών η μείωση των πραγματικών μισθών είναι πάνω από 32%.
Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει φτάσει στα επίπεδα του 1980, όπως τονίζει η ετήσια έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Το 39,3% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (629.895 εργαζόμενοι) αμείβονται με λιγότερα από 750 ευρώ μηνιαίως. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2012 ήταν 31,1% (440.423 εργαζόμενοι) και για το 2011 μόλις 20,5% (306.861 εργαζόμενοι).
Οι απολαβές αυτές είναι μεικτές. Αν υπολογιστούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, προκύπτει ότι οι τέσσερις στους δέκα εισέπρατταν καθαρά στην τσέπη τους στο τέλος του 2013 λιγότερα από 630 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κατανομή δεν αφορά τον κλάδο της οικοδομής όπου οι μέσες μηνιαίες αμοιβές είναι ακόμη χαμηλότερες επηρεάζοντας τις κατανομές αναλόγως, όπως μπορεί κανείς εύλογα να αντιληφθεί. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι με το σημερινό «οπλοστάσιο» που έχουν οι επιχειρήσεις μετά τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις, για την απαγόρευση στην ουσία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχουν όλα τα απαραίτητα θεσμικά και νομικά εργαλεία για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση μισθών και ημερομισθίων. Όλα αυτά τα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις με το άλλοθι της κρίσης, έχουν δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα.
Οι 40 και πάνω γενικές απεργίες που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να σταματήσουν αυτήν την καταστροφή και για αυτό έχει  εύθηνη μια μεγάλη μερίδα από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση και στην χώρα σας θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα  "απαλλαγμένους" από τις κατακτήσεις τους, θέλει  και "θεραπεία - σοκ" για την οικονομία και την κοινωνία ,Και όλα τα ζήτησε η κυβέρνηση σας , μια ημέρα του Σεπτέμβρη  αφότου ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διαβεβαίωσε τους Γερμανούς "ομολόγους" τους για την "αγάπη" του προς τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα.
Μην δεχθείτε την προτροπή της κυριότερης  εργοδοτικής  οργάνωσης της Γαλλίας, της Medef, που υποστηρίζει την θέση ότι  για να καταπολεμηθεί η ανεργία και να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να καταργηθεί η εβδομάδα εργασίας των 35 ωρών, να αυξηθεί (και πάλι) η ηλικία συνταξιοδότησης και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.
Σας το λέμε καθαρά ,είμαστε σίγουροι  ότι οι θέσεις της  Medef  που κάλεσε εμμέσως την κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ να υιοθετήσει τις ... "προτάσεις" της, δεν θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία .
Αντίθετα σας διαβεβαιώνουμε από την δική μας εμπειρία ότι τόσο η ανεργία όσο και η ανασφάλεια των εργαζομένων θα αυξηθεί.
Η μεγαλύτερη ελαστικοποίηση στις μορφές εργασίας δεν θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας, απλά θα κάνει την ζωή των γάλλων εργαζομένων πιο δύσκολη και θα μειώσει περισσότερο το εισόδημα των εργαζόμενων .
Η κατάργηση του 35ωρου ,η παράκαμψη από τους εργοδότες  του νόμου για τον ελάχιστο μηνιαίο μισθό των 1145 ευρώ, η κατάργηση των δύο από τις 11 αργίες ,η αναθεώρηση του συστήματος των επιδομάτων της ανεργίας δεν θα τονώσουν την εθνική οικονομία της Γαλλίας  Θα τονώσουν μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων και θα φτωχοποιήσουν τους γάλλους εργαζόμενους.
Η δε άρση της απαγόρευσης  της εξόρυξης  σχιστολιθικού αερίου στην Γαλλία (fracking) μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντικά προβλήματα.
Αγαπητοί συνάδελφοι
Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Να συμβάλουμε ώστε να φέρουμε στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την εργασία ,την αλληλεγγύη και την δημοκρατία
Να δώσουμε την μάχη όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων για να αλλάξουμε την ευρωπαϊκή πολιτική. Να διεκδικήσουμε  την αλλαγή  του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν πρέπει να καταπολεμά μόνον τον πληθωρισμό αλλά να στηρίξει την οικονομία και την απασχόληση. Να διεκδικήσουμε  την ανάκαμψη των επενδύσεων σε κάθε χώρα,  πράγμα που σημαίνει να δώσουμε μια μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στο συνέδριο σας  και κύρια στους αγώνες σας ,στους αγώνες που διεξάγονται αυτήν την ώρα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγώνας είναι κοινός και στο τέλος θα είναι νικηφόρος για τους εργαζόμενους.
Στάθης Τραχανατζής
Γενικός Γραμματέας Του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας
Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεωντου ΜΕΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου