Ρεπορτάζ: Ανδρέας Πετρόπουλος
Πλήρης ανατροπή σκηνικού, με την τρόικα να τηρεί σκληρή στάση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Οι δανειστές επιμένουν στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου ζητώντας ταυτόχρονα επίσπευση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση οι δανειστές δεν πείστηκαν από τη... "συμφωνία της Γενεύης" μεταξύ υπουργείου, εργοδοτών και ΓΣΕΕ, ούτε από την έκθεση του ILO, η οποία ζητούσε νέα παράταση για το σύστημα των ομαδικών απολύσεων μέσω του ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ούτε δεσμεύτηκαν στο αίτημα του υπουργείου Εργασίας τα δύο αυτά καυτά θέματα, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κραδασμούς στην κυβέρνηση, να μετατεθούν για αργότερα ή στο τέλος της διαπραγμάτευσης.
Ακόμα χειρότερα, και λόγω της πίεσης, ο υπουργός δεσμεύτηκε πως εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία στην οποία θα «περιορίζει» την πόρτα που άνοιξε η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)!
Οι πιέσεις των δανειστών "χτύπησαν ταβάνι" στο ασφαλιστικό, όπου ζητησαν να παραδοθούν άμεσα οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων (όπου θα φανούν τα ελλείμματα των μεγάλων ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ), κάτι που προϊδεάζει για το ότι ίσως κατά τη σημερινή συνάντηση να ανοίξει και θέμα "νέας προσαρμογής των συντάξεων".
Είναι χαρακτηριστικό πως αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας διέρρευσε πως "κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις είναι "να αποτρέψει μείωση συντάξεων"!
Ο υπουργός παρέδωσε στην τρόικα τη μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό, που παρουσιάζει σενάρια και όχι δεσμευτικές προτάσεις αναφορικά με οργανωτικές και λειτουργικές διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ενημέρωσε και για την υπουργική απόφαση που θα επιβάλει διαχειριστικό έλεγχο και κλείσιμο όλων των ισολογισμών των ταμείων προηγούμενων χρόνων που δεν έχουν κλείσει ακόμα.

Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Να αποκαλύψει τις θέσεις της και τις αληθινές προθέσεις της για το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο καλούν την Κομισιόν με ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, Μανώλης Γλέζος και Γιώργος Κατρούγκαλος. Στην ερώτηση, η οποία κατατέθηκε ενόψει της νέας αξιολόγησης από την τρόικα που είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα, η Κομισιόν καλείται να επιβεβαιώσει αν καλύπτει τις νέες, καταστροφικές για εργαζόμενους και ασφαλισμένους, απαιτήσεις της τριμερούς, αλλά και αν τις θεωρεί συμβατές τόσο με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. όσο και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία ρητά εξαιρεί από τις νομοθετικές ευχέρειες των ευρωπαϊκών οργάνων παρεμβάσεις σε ζητήματα μισθών, εργασιακών σχέσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ