Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ !



Λοιπόν αποφάσισα να δημοσιεύω σε συνέχειες κείμενα για την ιστορία της μαφίας , με την ελπίδα να συγκινηθεί και κανένας Έλληνας ερευνητής  να γράψει κάτι και για την μαφία των σκουπιδιών. 


ΜΑΦΙΑ-Πως, γιατί και από που ξεκίνησε

Μία σύντομη ιστορία για το φαινόμενο που λέγεται "Μαφία".
Πρώτα απ'όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η λέξη Μαφία είναι συνώνυμο της Cosa Nostra και αναφέρεται στο “γκρουπ” οργανωμένου εγκλήματος της Σικελίας και όχι όπως λανθασμένα χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε οποιοδήποτε οργάνωση οργανωμένου εγκλήματος. Μαφία ή Cosa Nostra λοιπόν για την Σικελία. Η Νάπολη έχει την Camorra , η Calabria την Ndrangheta κτλ... Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την Μαφία (Cosa Nostra) της Σικελίας και πως ξεκίνησε και αναπτύχθηκε στην Ιστορία. Αλλά τι σημαίνει Μαφία?
Η ετυμολογία της λέξης δεν είναι κάτι σίγουρο και υπάρχουν διάφορες εικασίες. Κάποιοι πιστεύουν ότι προέρχεται από το αραβικό “maha” που σημαίνει σπηλιά ή από το “mahyas” που σημαίνει “τολμηρός / καυχησιάρης”. Άλλες αραβικές λέξεις που ίσως να έχουν σχέση με την ετυμολογία της λέξης είναι Mahflil = σημείο συνάντησης, Mua`fa = ασφάλεια / προστασία. “Mafiuso” ή “Marfuso” στην Σικελιανη διάλεκτο σημαίνει “αλλαζονικός”, “θαρραλέος” και “όμορφος” ενώ αντίθετα στην Φλωρεντιανη διάλεκτο “mafia” ή “maffia” είναι συνώνυμο της φτωχιάς και της μιζέριας! Υπάρχουν ακόμα πολλές εκδοχές για την ετυμολογία της λέξης... παρ'ολα αυτά, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η λέξη μαφία για να περιγράψει κάποιον εγκληματία ήταν σ'ένα θεατρικό έργο του 1863 “I mafiusi della Vicaria” του Giuseppe Rizzuto. To έργο περιέγραφε την ζωή των εγκληματιών στην φυλακή Vicaria του Παλέρμο και η λέξη μαφία αναφερόταν μόνο στον τίτλο.

Οι πρώτοι μαφιόζοι τώρα, ήταν οι “gabellotti”, δηλαδή οι υπεύθυνοι των γαιοκτημόνων στις επαρχιακές περιοχές της Σικελίας του 18ο αιώνα. Οι “gabellotti” ήταν στυγνοί εγκληματικός και η δουλειά τους ήταν να ελέγχουν τους “campieri” (οι οποίοι φιλούσαν τα σύνορα των κτημάτων των αριστοκρατών και δεν δίσταζαν να σκοτώσουν οποίον τα παραβίαζε) και να επιτηρούν τους αγρότες που δούλευαν στα κτήματα. Σιγά σιγά, όπως ήταν φυσικό οι “gabellotti” άρχισαν να αποκτούν δύναμη και ζητούσαν μέρος των κτημάτων από τους αριστοκράτες με αποτέλεσμα να τους αντικαταστήσουν κατά κάποιο τρόπο. Εκείνη την εποχή η Σικελία δεν είχε ακόμα ενοποιηθεί με την υπόλοιπη Ιταλία και όταν συνeβει αυτό το 1861, τότε “gabellotti” και “campieri” μεταφέρθηκαν στο Παλέρμο και άρχισαν νέες “business” εκεί...

 Κατάφεραν ακόμη και να έχουν διασυνδέσεις με πολιτικούς φορείς της Βορείου ΙΙταλίας και έτσι “γεννήθηκαν” οι πρώτοι μαφιόζοι! Ήταν οι “άρχοντες” των κοιλάδων της Σικελίας έλεγχαν τους αγρότες και ζητούσαν ποσοστά για τα πάντα ακόμη για το νερό! Παρ'ολο που ήταν σκληροί και αδίστακτοι άνθρωποι, είχαν κοινή συμφωνία να μην πειράζει ο ένας τον άλλο, και είχαν ισχυρούς δεσμούς με τις οικογένειές τους. Εκείνη την εποχή η Ιταλία ήταν “γνωστή” για την βίαιη κοινωνία της με γύρω στους 3000 καταγεγραμμένους φόνους τον χρόνο. Τα δυο τρίτα των δολοφονιών ήταν επισήμως καταχωρημένα ως “Μεσογειακά Εγκληματα”. 35% από βεντέτες ή μίσος, 19% από θυμό, 10% λόγω έρωτα και 4% για λόγους οικογενειακής τιμής!!!! Αυτοί λοιπόν ήταν εν συντομία η πρώτοι μαφιόζοι! Και είναι φυσιολογικό στα πλαίσια μιας “υγιής” κοινωνίας να υπάρχουν και αυτό που λέμε “αποβράσματα” άλλα εκεί το κακό είχε παραγίνει! Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν ο τι έχει να κάνει και η θέση του νησιού της Σικελίας.Η Σικελία βρίσκεται γεωγραφικά σε κομβικό σημείο γιατί ενώνει Ευρώπη με Αφρική και όπως ήταν φυσικό κατά καιρούς μέσα στους αιώνες είχε γίνει μήλον της έριδος για πολλούς κατακτητές.

Πρώτοι ήμασταν εμείς, οι Έλληνες, μετά οι Καρχηδονιοι, Άραβες, Γερμανοί της Δυναστείας των Hohenstaufen και άλλοι πολλοί αλλά δεν συνεχίζω γιατί αντί για άρθρο θα καταλήξει μάθημα Ιστορίας....Αυτές οι συνεχείς κατακτήσεις λοιπόν είχαν σαν αποτέλεσμα την αντίδραση των Σικελών σε κάθε μορφή εξουσίας και φυσικά και την έλλειψη κάθε εμπιστοσύνης σε αυτή. Ας περάσουμε όμως στο θέμα...πώς η μαφία άρχισε να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις απλώνοντας τα πλοκάμια της σε όλο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν την εποχή του φασισμοί στην Ιταλία όταν ο Μουσολίνι μαζί με τον Μορι έκαναν τη γνωστή “Μάχη Ενάντια στην Μαφία” οπότε και οι περισσότεροι μαφιόζοι φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Οι πιο περιζήτητοι όμως αρχηγοί μαφιόζοι καθώς ήταν είτε δικηγόροι, είτε γιατροί είτε μεγαλοκτηματίες ήταν αρκετά έξυπνοι και συμφωνήσαν να πληρώσουν για να αφεθούν ελεύθεροι.....Εκεί λοιπόν στην Αμερική μετανάστευσε και ο περίφημος Don Vito Cascio Ferro που την εποχή εκείνη ήταν ο Capο (αρχηγός) της Μαφίας στην Σικελία κι έτσι έγινε και ο πρώτος Αρχηγός της Μαφίας στην Αμερική. Κι ενώ η κυρίως “δουλειά” του εκεί ήταν ο οικονομικός εκβιασμός, κατηγορήθηκε και για 69 εγκλήματα 20 των οποίων ήταν δολοφονίες ώσπου το 1926 τον βάλανε μέσα....Στην Αμερική εκείνο το διάστημα ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης (δλδ η απαγόρευση με νόμο της παράγωγης και πώλησης αλκοόλ) και η λαθραία κατασκευή και διακίνηση αλκοόλ ήρθε μια χαρά στους μαφιόζους! Σε συνεργασία με τους ganster (συμμορίες) και Σία κακοποιούς του αμερικανικού υποκόσμου άλλαξαν το ονοματάκι τους από Μαφία σε Cosa Nostra (δηλ. Το δικό μας πράγμα...σε πιο ελεύθερη μετάφραση Η δίκη μας Δουλειά).Και με το πέρασμα της Ιστορίας, η Μαφία άρχισε να αναπτύσσει τις “δραστηριότητές” της και να “εξελίσσεται”. Από μαύρη αγορά που προμηθεύει τσιγάρα, σιτηρά και λάδια ελιάς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως την διακίνηση ναρκωτικών μετά το τέλος του.

Άρχισε έτσι σιγά σιγά να μεγαλώνει το δίκτυο, πιάσανε δηλαδή και Μεξικό, Αυστραλία, Καναδά και φυσικά Ευρώπη. Έτσι, μεγάλωνε το δίκτυο, μεγάλωναν και οι “δουλειές”. Παράλληλα όμως άρχισε και η μάχη ενάντια της Μαφίας να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις επίσης. Το Ιταλικό Κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, Τα Ηνωμένα Έθνη, όλοι μαζί προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτή την πληγή που μολύνει τον κόσμο μας και μέσα στους καιρούς έχουν καταφέρει πάρα πολλά. Η Μαφία όμως, δυστυχώς είναι σαν το χταπόδι. Απλώνει τα πλοκάμια της παντού και όταν “χάσει” ένα πλοκάμι, αυτό αναγεννιέται.

Το φαινόμενο Μαφία, όσο “ελκυστικό” κι αν φαίνεται όταν το ακούς σαν ιστορία τόσο κι ακόμα περισσότερο αποτρόπαιο γίνεται όταν αντιληφθείς ότι δεν πρόκειται για μια ιστορία ή ένα έργο στο σινεμά αλλά για πραγματικά γεγονότα που αν μη τι άλλο είναι τουλάχιστον θλιβερό να συμβαίνουν στην εποχή μας....

FAMOUS MAGAZINE τεύχος 01 Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2008
πηγή
tatti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου