Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου 25μελούς Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με τον Ηρ. Γκότση παίρνει 5 έδρες (από 2 το 2011).
Μεγάλη μείωση σημείωσε η παράταξη του απερχόμενου προέδρου της ΠΕΔΑ, δημάρχου Αγ. Αναργύρων - Καματερού Ν. Σαράντη, που παίρνει 5 έδρες από 11 που είχε στο προηγούμενο Δ.Σ. Ο "γαλάζιος" υποψήφιος, δήμαρχος Πεντέλης Ν. Στεργίου - Καψάλης, διατήρησε τον ίδιο αριθμό εδρών με το 2011, ήτοι 9, χωρίς να συγκεντρώνει αυτοδυναμία. Η Νέα Αυτοδιοίκηση στην Αττική με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη κατέλαβε 4 έδρες (είχε μία) και η Λαϊκή Συσπείρωση στην ΠΕΔΑ (ΚΚΕ), με επικεφαλής τον Π. Τσουκαλά, πήρε 2 έδρες διατηρώντας τις δυνάμεις της. Για σημαντική εξέλιξη κάνουν λόγο μέλη της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας.

Ηρ. Γκότσης: Δίνουν την Τ.Α. βορά στα συμφέροντα

Ξεκάθαρο αγωνιστικό στίγμα είχε δώσει από το πρωί στην τοποθέτησή του στη γενική συνέλευση, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης (Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία), που, αφού εξέφρασε τη στήριξή τους στους πέντε διωκόμενους δημάρχους της Αριστεράς, τόνισε: "Η επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση μέσω υπουργών και συστημικών media συμπληρώνει τα εργαλεία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που θέλουν να καταργηθεί ο θεσμικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να την απο-πολιτικοποιήσουν και να τη θέσουν βορά στα μεγάλα συμφέροντα".
Κατήγγειλε τις απερχόμενες διοικήσεις συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων ότι "έβαλαν πλάτη" και "οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση αμαχητί στην απαξίωση, στον οικονομικό μαρασμό και στη διάλυση".

Χορηγίες θέλει η Ν.Δ., αιχμές από Σαράντη

Νεοφιλελεύθερο πρόσημο έδωσε ο "γαλάζιος" Δ. Στεργίου - Καψάλης, που ζήτησε "χορηγίες" υπέρ των δημάρχων. "Δίνουμε δουλειά και λαμβάνουμε μόνο καταξίωση από τον κόσμο!", είπε χαρακτηριστικά. "Γιατί να μην έχει χορηγία ο δήμαρχος και να έχει ο βουλευτής" διερωτήθηκε κάνοντας λόγο για "εργατική ανασφάλεια αιρετών και εργαζόμενων". Προηγουμένως καταφέρθηκε κατά των εργαζομένων λέγοντας: "Έχουμε ξεχάσει τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων μας, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να έρχεται στην υπηρεσία του για να πιει καφέ".
Να αποποιηθεί το φιλοκυβερνητικό στίγμα επιχείρησε ο Ν. Σαράντης, επικαλούμενος την ανάγκη "αυτονομίας" της αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι επί προεδρίας του "η ΠΕΔΑ ήταν αυτόνομη από κυβέρνηση και κόμματα ταυτόχρονα" και "έσπασε όλες τις κομματικές γραμμές". "Δεν ήμουν ποτέ δεδομένος σε κανένα κομματικό επιτελείο" ανέφερε. "Κάρφωσε", μάλιστα, τον "γαλάζιο" ανθυποψήφιό του Στεργίου - Καψάλη λέγοντας: "Τα προβλήματα των δήμων δεν λύνονται με δημόσιες σχέσεις".

Επίθεση Ιωακειμίδη στην κυβέρνηση

Ο Γ. Ιωακειμίδης εμφανίστηκε ως ακομμάτιστος για να εκφράσει τους "λευκούς" δημάρχους. "Κομματική Αυτοδιοίκηση δεν είναι Αυτοδιοίκηση" είπε. "Έχουμε 300 βουλευτές, από τους οποίους κανείς δεν περιμένει να αλλάξει τίποτα και 325 δημάρχους, που οι τοπικές κοινωνίες τους εμπιστεύονται και προσδοκούν από αυτούς να τους τα δώσουν όλα", πρόσθεσε, ενώ στηλίτευσε την κεντρική εξουσία, που "προβαίνει σε ελιγμούς μόνον για να προστατεύσει τον εαυτό της αφήνοντας επί το πλείστον εκτεθειμένους τους 'παλιοδημάρχους'". Προειδοποίησε ότι, εάν τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα δεν παράσχουν την απαιτούμενη στήριξη στους νέους δημάρχους, αυτοί θα οδηγηθούν στην "κρεατομηχανή".
Ο Π. Τσουκαλάς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει την απαλλαγή της από την καταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στην Αυτοδιοίκηση και ότι οι αντιδραστικές πολιτικές που προωθούνται αποσκοπούν στη "μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις με δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες". Χαιρέτισε, δε, τον αγώνα των πέντε διωκόμενων δημάρχων της Αριστεράς.

Η συνήθης επίθεση Ασκούνη στον ΣΥΡΙΖΑ...

Τη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ χαιρέτισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ), που δεν έχασε την ευκαιρία να ξαναεπιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ: "Είμαστε το τελευταίο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρώπη. Δυστυχώς, υπάρχουν προτάσεις από κόμματα, που θέλουν να ευαγγελίζονται το νέο, το προοδευτικό και την Αριστερά, που εντείνουν τον συγκεντρωτισμό, αντί να καταβάλλουν τα μέγιστα για την αποκέντρωση" είπε, ενώ ο Γ. Καμίνης έκανε λόγο για "απογαλακτισμό" της Αυτοδιοίκησης από το κράτος.