ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Υπονόμευση της ανακύκλωσης απορριμμάτων κατά παράβαση του Συντάγματος και των κοινοτικών οδηγιών αποδίδει η περιφερειακή παράταξη Πελοπόννησος Πρώτα στην απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και ζητά την ακύρωσή της με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η παράταξη επισημαίνει ότι τη στιγμή που η τάση στην Ε.Ε. είναι η μηδενική παραγωγή αποβλήτων, η περιφερειακή αρχή Τατούλη προωθεί την κατασκευή εγκαταστάσεων σύμμεικτων απορριμμάτων με υψηλό κόστος και με συμβάσεις παραχώρησης 28 ετών, με τον όγκο διαχείρισης να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, καθώς στις συμβάσεις εγγράφεται ο όρος της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας.
Τα εννέα μέλη της περιφερειακής παράταξης με επικεφαλής τον Οδ. Βουδούρη τονίζουν ότι αφού δεν έχει αναθεωρηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), η διαχείριση απορριμμάτων είναι "σπασμωδική, αποσπασματική και αντιεπιστημονική", με έργα "που δεν είναι βιώσιμα από οικονομική και περιβαλλοντική άποψη" επειδή αφορούν τη διαχείριση σύμμεικτων, πράγμα που αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.
"Το κόστος των επίμαχων μειονεκτικών εγκαταστάσεων, που επεξεργάζεται 150.000 τόνους ετησίως, ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 152 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη ΟΕΔΑ του Γραμματικού, που θα επεξεργάζεται παραπλήσια ποσότητα (125 εκατ. τόνους) κόστισε 48 εκατ. ευρώ", επισημαίνουν στην προσφυγή, προσθέτοντας ότι "οι εγκαταστάσεις αυτές σχεδιάστηκαν για να επεξεργάζονται επί 28 ολόκληρα χρόνια σταθερή ποσότητα αποβλήτων, την ίδια στιγμή που η Ε.Ε. αποσυνδέει την οικονομική ανάπτυξη από την παραγωγή αποβλήτων και κατευθύνεται στη μηδενική ταφή αποβλήτων".
"Τα έργα αντιστρατεύονται και τους στόχους του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, το οποίο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων προσδιορίζει την ποσότητα των υπολειμμάτων που θα οδηγηθούν σε ΧΥΤΥ στο 47,8% του εισερχόμενου όγκου αποβλήτων στις ΟΕΔΑ για το 2010, 31,5% για το 2013 και 21,5% για το 2020", εξηγούν οι προσφεύγοντες. Για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τονίζουν ότι η διοίκηση της Περιφέρειας "αποστερεί από τους δήμους της Πελοποννήσου τη δυνατότητα να εφαρμόσουν την κοινοτική 'φιλοσοφία' και το δίκαιο πρόσληψης στη διαχείριση αποβλήτων, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί για τον σκοπό αυτό". Επίσης, οι προσφεύγοντες τονίζουν ότι η περιφερειακή αρχή "ενέκρινε τα επίμαχα έργα δίχως να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για τη χωροθέτηση, για τον αριθμό και το μέγεθος των αντίστοιχων εγκαταστάσεων".
http://www.avgi.gr/article/4895300/zitoun-akurosi-kataskeuis-ton-egkatastaseon-diaxeirisis-aporrimmaton-stin-peloponniso