ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
Σε κατασχέσεις λογαριασμών μισθοδοσίας στους δήμους Καισαριανής, Αιγάλεω, Φιλαδέλφειας, Περάματος, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Μεγάρων και Θήβας προχώρησε η ΕΥΔΑΠ απαιτώντας άμεση εξόφληση χρεών, που στην πλειονότητά τους αφορούν τις σχολικές επιτροπές, που, αν και λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση μέσω των δήμων περιορισμένη κατά 60% σε σχέση με το 2012, οι οφειλές τους δεν εντάσσονται στις ληξιπρόθεσμες, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ευνοϊκή ρύθμιση.

Την παρέμβαση της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ζήτησε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημ. Μπίρμπας, αναφέροντας ότι στον δήμο του ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ προχώρησαν σε κατάσχεση 350.000 ευρώ. "Η ΕΥΔΑΠ έχει υπερβεί τα εσκαμμένα", είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, υποστηρίζοντας πως "η ΕΥΔΑΠ δεν είναι η αγνότερη διαχείριση των πολιτικών" και προτείνοντας συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας για να βρεθεί τρόπος διεκπεραίωσης. "Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που η ΕΥΔΑΠ έχει ταμειακό πρόβλημα", σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήσης υπογραμμίζοντας: "Δεν είναι δυνατόν η ΕΥΔΑΠ να αντιλαμβάνεται τους δήμους σαν οποιοδήποτε πελάτη και να κατάσχει λογαριασμούς μισθοδοσίας". Η ΕΥΔΑΠ επιμένει σε ρύθμιση με προκαταβολή 20% της οφειλής και 18 μηνιαίες δόσεις, παρ' ότι οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος των δόσεων.
Η ΕΥΔΑΠ κάνει ειδική αναφορά στον δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας αναφέροντας χρέη 203.269,69 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Μ. Λάλος επισημαίνει στην "Αυγή" ότι "η οφειλή αφορά τον Σεπτέμβριο και δεν υφίσταται το ύψος της, γιατί από τότε έχουμε εξοφλήσει μέρος της". Χαρακτήρισε "αυθαίρετες τις προσαυξήσεις", που αγγίζουν τα 60.000 ευρώ, "τις οποίες η ΕΥΔΑΠ προτίθεται να παραγράψει εάν κάνουμε τη δυσβάσταχτη ρύθμιση με τις 18 δόσεις". Εξήγησε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές αφορούν δυο σχολικές επιτροπές και αγγίζουν τα 127.568 ευρώ συν τις τρέχουσες οφειλές του δήμου. Με βάση καταγγελίες του δημάρχου Αρ. Βασιλόπουλου ότι η ΕΥΔΑΠ "αρνείται τη σύνδεση αγωγού πυρασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ιωνικού" και ότι "δεν προχωρά στη σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του νεόδμητου παιδικού σταθμού", η ΕΥΔΑΠ ισχυρίζεται ότι "ουδέποτε διέκοψε την υδροδότηση σχολείου ή παιδικού σταθμού σε περίοδο λειτουργίας, ανεξαρτήτως του ύψους των οφειλών του δήμου, παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές εκκρεμούσαν για περισσότερο από 10 χρόνια".
Για το θέμα σήμερα καταθέτουν ερώτηση στην Βουλή η επικεφαλής της ΕΚΚΕ Εσωτερικών Ολ. Γεροβασίλη και ο Δημ. Στρατούλης, ενώ ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Πουλάκης ζητάει να ληφθεί έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία επισημαίνοντας πως "είναι αδιανόητο να την 'πληρώσουν', κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι εργαζόμενοι των δήμων που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι ή οι πολίτες, μεταξύ των οποίων και μικροί μαθητές". Υπογραμμίζοντας ότι "η ΕΥΔΑΠ δεν είναι 'χονδρέμπορας' και οι δήμοι, οι δημόσιες υποδομές και, πρωτίστως, οι πολίτες δεν είναι πελάτες", σημειώνει πως "είναι αυτονόητο η ΕΥΔΑΠ, όπως και όλες οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, από τη στιγμή που τους έχει δοθεί η ευχέρεια να κάνουν εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Διαδικασίας Εσόδων, μπορούν και πρέπει να υποχρεωθούν να υπαγάγουν τα χρέη των δήμων σε μια βιώσιμη ρύθμιση, που να μην θέτει σε διακινδύνευση την υπόσταση και τη λειτουργία τους".
 http://www.avgi.gr/article/4921990/se-katasxesi-logariasmon-misthodosias-dimon-proxora-i-eudap