Του Ανδρέα Πετρόπουλου από την ΑΥΓΗ της Κυριακής
Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το "θεάτρο σκιών" της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με διακαή πόθο τη μετάθεση όλων των δυσμενών αλλαγών για μετά την άνοιξη του 2015, τα εφιαλτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την οικονομική κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και παρουσιάζει σήμερα η "Αυγή" της Κυριακής λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός από την πλευρά των δανειστών, όχι μόνο για την επίσπευση της συγχώνευσης όλων των ταμείων κύριας, επικουρικής και εφάπαξ στο ΙΚΑ, αλλά και για τη λήψη νέων μέτρων άμεσων περικοπών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απολέσει το 90% των αποθεματικών τους την τελευταία πενταετία (2010 - 2014), οι μειώσεις των εισφορών λόγω της δραματικής αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 80% της μειωμένης δαπάνης για συντάξεις την ίδια περίοδο, με τις απoδοχές των απόμαχων της εργασίας να υποχωρούν στο 50%! (βλέπε πίνακα)
Πίσω από την επικείμενη συγχώνευση - ένταξη "μαμούθ" στο ΙΚΑ, την οποία κατ' αποκλειστικότητα αποκάλυψε η "Αυγή" της περασμένης Κυριακής, κρύβεται η μεταφορά και των τελευταίων αποθεματικών των επικουρικών (ύψους 3 δισ. ευρώ) που θα ριχτούν στη "μαύρη τρύπα" των ελλειμμάτων με αποτέλεσμα την πλήρη εξαέρωση των επικουρικών και των εφάπαξ βοηθημάτων, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι Θαν. Καποτάς (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Πολιτικής) και Ν. Καλάκος (πρόεδρος Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).
Άλλωστε η "τρύπα" των 2,5 δισ. που καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 αποτελεί όπλο στη φαρέτρα των δανειστών που ζητούν άμεσα μέτρα περικοπής σε συντάξεις και παροχές, πέρα από αυτά που δρομολογούνται με την υποτιθέμενη "ουδέτερη" συγχώνευση - ένταξη των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ στη νέα "υπερδομή" του ΙΚΑ.

Οι αναλογιστικές μελέτες και τα επιπλέον μέτρα

Έτσι, μετά τις αναλογιστικές μελέτες που θα παραλάβει η τρόικα στα τέλη Νοέμβρη, θα διαμορφωθεί το πλαίσιο "αναφοράς της βιωσιμότητας" του ασφαλιστικού συστήματος για το οποίο το υπουργείο προγραμματίζει για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει την αύξηση των προϋποθέσεων της κατώτερης σύνταξης από 4.500 σε 6.00 από τα 15 χρόνια σε 20 χρόνια, την κατάργηση του προνοιακού τμήματος των κατώτερων συντάξεων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ (120 ευρώ για ΙΚΑ και 220 ευρώ για ΟΑΕΕ) και την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν τη συμπλήρωση των 62 ετών.
Με δεδομένο ότι οι περικοπές των συντάξεων, από τη λεγόμενη διοικητική ενοποίηση των ταμείων αλλά και από τα προαναφερόμενα μέτρα, δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος (σε συνδυασμό και με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης από 14 δισ. το 2010 σε 8,5 δισ. το 2014) μελετώνται περαιτέρω περικοπές κατά το 2015 των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των προνοιακών παροχών και των παροχών υγείας.
Οι περικοπές θα επεκταθούν και στην περίθαλψη με ισοπεδωτική περικοπή και των παροχών υγείας. Τις εφιαλτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν επιβεβαίωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, την προηγούμενη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «αναγκαιότητα σύνδεσης παροχών υγείας με τον αριθμό των ενσήμων». Συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρόπουλος, διερωτώμενος «γιατί θα πρέπει να δικαιούνται τις ίδιες παροχές όσοι συμπληρώνουν το μίνιμουμ των ενσήμων ετησίως με όσους καταβάλλουν διπλάσιες εισφορές», υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα πλήρως ανταποδοτικό σύστημα, τόσο ως προς τις συντάξεις όσο και ως προς τις παροχές υγείας, δηλαδή για τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τα νοσήλια!