Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του "ξεπουλήματος", όπως το έχουν χαρακτηρίσει πολλοί παράγοντες της αγοράς, του Ελληνικού στη Lamda Development πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο, καθώς "έπεσαν" οι σχετικές υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Πλέον, αναμένεται σειρά αποφάσεων και εγκρίσεων που πρέπει ληφθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 100% της Ελληνικό ΑΕ στο επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Λάτση. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη σήμερα με τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) να υποστηρίζει πως "ολοκληρώνεται με επιτυχία μια απαιτητική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλίδες ασφαλείας για το Ελληνικό Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας".

Στο ΤΑΙΠΕΔ υπενθυμίζουν πως "σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης πώλησης, στο τίμημα των €915 εκ. προστίθεται και επιπλέον ποσό ύψους €1,2 δισ. που δεσμεύεται να καταβάλλει η εταιρεία για την υλοποίηση των απαραιτήτων έργων σε επίπεδο υποδομών. Μετά την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή". Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως τον εν λόγω τίμημα είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.


Οι εγκρίσεις


Σύμφωνα με με την αναφερθείσα εταιρεία, η σύμβαση για το Ελληνικό υπεγράφη από εταιρεία ειδικού σκοπού (ΕΕΣ) στην οποία η Lamda Development πρέπει να διατηρήσει ποσοστό τουλάχιστον 33,34% για την επόμενη τριετία. Η Lamda Development θα παράσχει και σειρά εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΕΣ. Η τελευταία πρέπει να καταθέσει, με την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή 30 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως της επιστραφεί η εγγυητική επιστολή των 15 εκατ. που είχε καταθέσει προκειμένου να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.

Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών το δημόσιο πρέπει να προχωρήσει σε σειρά κινήσεων όπως για παράδειγμα να εγκριθεί η σύμβαση από τη Βουλή, να έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο ειδικός χωροταξικός σχεδιασμός, να έχουν δημοσιευθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, να έχει εγκριθεί η άδεια καζίνο, κλπ. Αν εντός διετίας δεν έχει προχωρήσει κάποιο από τα συγκεκριμένα βήματα, οι επενδυτές μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς καμία επιβάρυνση.

Όπως είναι γνωστό, το επενδυτικό σχήμα θα καταβάλλει σε διάστημα δεκαετίας από τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ 915 εκατ. ευρώ. Το τίμημα θα καταβληθεί σε δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται (300 εκατ. ευρώ) όταν γίνει η μεταβίβαση των μετοχών.
http://www.avgi.gr/article/4854525/taiped-lamda-upegrapsan-to-xepoulima-tou-ellinikou