ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ
"Αν δεν βρεθεί λύση με τα απορρίμματα, και η Αττική θα κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη", προειδοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπ. Τζόκας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ΚΕΔΕ, που αντικείμενο είχε τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα με ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής. Αφορμή για τη δήλωσή του στάθηκε η τοποθέτηση των δημάρχων Τρίπολης και Πύργου, των οποίων οι πόλεις έχουν κηρυχθεί πολλάκις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι με σκουπίδια.

Ο Σπ. Τζόκας, στον οποίον αρχικά δεν αναγνωριζόταν από το προεδρείο της ΚΕΔΕ η θεσμική του ιδιότητα για να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Αττικής, υπενθύμισε ότι υπάρχει "πολιτική δέσμευση" της νέας Περιφερειακής αρχής για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Πρότεινε την αποκέντρωση στη διαχείριση των απορριμμάτων "σε συνεργασία ομάδων δήμων" και τη διαλογή στην πηγή με εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία. Επέμεινε στη δημόσια διαχείριση απορριμμάτων "χωρίς πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους πολίτες".

"Γαλάζιες" αντιφάσεις

"Δεν έχουμε τη φιλοδοξία να πάρουμε απόφαση σήμερα", είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, αφήνοντας αιχμές κατά της πρότασης Δούρου, που με την επιστολή της προέτρεπε τους δήμους να εφαρμόσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων. "Δεν έχουμε διαφωνία με την ανακύκλωση, αλλά δεν μπορούμε εμείς να πληρώσουμε αυτό που δεν πληρώνει η Πολιτεία", σημείωσε ο Γ. Πατούλης επιχειρώντας να αποποιηθεί την αρμοδιότητα, αλλά και το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων, που ανήκει στους δήμους. Σε άλλη κατεύθυνση, ο "γαλάζιος" δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης, υιοθετώντας την τοποθέτηση των εκπροσώπων του δικτύου των τεσσάρων ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας -που υπερθεματίζουν για τη μετατροπή του από ΝΠΔΔ σε Α.Ε.-, είπε: "Έχουμε επιτύχει τους στόχους της ανακύκλωσης. Υστέρηση υπάρχει μόνο στην ανακύκλωση γυαλιού και μετάλλων. Αλλά για τα μέταλλα υπάρχουν τα σκραπατζίδικα!".
"Η αρμοδιότητα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να παραμείνει στους δήμους. Έχει πολύ χρήμα το σκουπίδι. Ας το εκμεταλλευτούν οι δήμοι υπέρ τους", είπε ο "γαλάζιος" πρώην δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης προκρίνοντας την ανακύκλωση, αλλά καρφώνοντας τον "γαλάζιο" δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη, που πρόκρινε την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων με ανάθεση στους εργολάβους μέσω ΣΔΙΤ στα οποία να συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση. "Στην Ελλάδα κάποιοι έχουν αγοράσει τεχνολογία και θέλουν να μας πάνε πίσω" είπε ο Κ. Τζανακούλης και υποδεικνύοντας την Περιφερειάρχη Αττικής ανέφερε: "Ακόμη και όσοι αντιδρούν, μας αναγκάζουν να υποκύψουμε στα ίδια συμφέροντα".
Για "σπέκουλα" στη διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης, που αντέκρουσε τη θέση Πατούλη για την αρμοδιότητα: "Τα σκουπίδια είναι δική μας αρμοδιότητα", τόνισε. "Υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε Νάπολη", είπε και διερωτήθηκε: "Ποιος θα πληρώσει το κόστος των ΣΔΙΤ;". "Πρέπει το κόστος διαχείρισης να είναι μειωμένο, γιατί ο κόσμος είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στα συμφέροντα", είπε προσθέτοντας: "Εμείς φταίμε για την κατάσταση με τα απορρίμματα και εμείς ως αιρετοί πρέπει να το λύσουμε", είπε, ενώ "φωτογραφίζοντας" τη Ρ. Δούρου έκανε λόγο για "πολιτικό τυχοδιωκτισμό". Στο παράδειγμα Δανίας, Σουηδίας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νεαπόλεως - Συκεών Σ. Δανιηλίδης προκρίνοντας την ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων, αφού προηγουμένως γίνει ανακύκλωση. Ενώ κατήγγειλε τη λειτουργία καρτέλ κατασκευαστικών εταιρειών στη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα.
"Για εμάς η διαχείριση απορριμμάτων είναι casus belli. Είναι λάθος να κατηγορείτε την νέα Περιφερειακή αρχή γιατί επιζητεί λύσεις σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια παραμένει άλυτο", απάντησε ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας.
 http://www.avgi.gr/article/5128309/epithesi-patouli-sti-dourou-gia-ta-skoupidia