Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ!!



Σήμερα είναι μια  ιστορική μέρα για τον ΕΔΣΝΑ, για την Αττική, για τα κινήματα , για την Ρένα Δούρου και την αριστερά. 


Πριν από λίγο η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε την πρόταση της προέδρου Ρένας Δούρου για την  ακύρωση των διαγωνισμών,   για την κατασκευή και λειτουργία των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Η  ακύρωση των διαγωνισμών για τις μονάδες αυτές,  ήταν αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στους ΟΤΑ ,αλλά και οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων .
Από τα τέλη του 2010 μέχρι σήμερα , δεκάδες ήταν οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ  που απαιτούσαν την  ακύρωση των διαγωνισμών. Τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή και με χυδαιότητες του τύπου η «μαφία των σκουπιδιών» που δεν θέλει την πρόοδο.
Άπειρες φορές οι γνωστοί παπαγάλοι των εργολαβικών συμφερόντων χυδαιολογούσαν  ενάντια στα κινήματα και κινδυνολογούσαν για τον εφιάλτη της Νάπολι που περιμένει τους κατοίκους της Αττικής , αν δεν κάνουν οι επενδυτές τα εργοστάσια σκουπιδιών .
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και με κοινό κείμενο όλων των βουλευτών της Αττικής στις 31/8/14 είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο των ΜΕΑ με ΣΔΙΤ , «σχέδιο που βάζει «ταφόπλακα» στην πρόληψη, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, στηρίζει την υπερσυγκέντρωση 85% των παραγομένων απορριμμάτων στον ίδιο χώρο της Φυλής (όπου έχουν εξαντληθεί τα όρια περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής ανοχής) και ανοίγει  διάπλατα το δρόμο για τον εφιάλτη της καύσης». 
Υπήρξαν άνθρωποι που έφαγαν ατελείωτες ώρες να συνεδριάζουν, να αρθρογραφούν, να οργανώνουν συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις για να αποδομήσουν τα σχέδια των εργολαβικών συμφερόντων.
Υπήρξαν άνθρωποι που τσουβαλιαστήκαν από τα ΜΑΤ,  που συκοφαντήθηκαν , που λοιδορήθηκαν και παρ όλα αυτά,  επέμεναν να λένε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε και να τους χαλάσουμε τα σχέδια.
Ήξεραν ότι ο αγώνας που έδιναν ήταν άνισος. Ήξεραν πως απέναντί τους είχαν τα τεράστια εργολαβικά συμφέροντα που έλεγχαν την πολιτική και αυτοδιοικητική εξουσία και διέθεταν μηχανισμούς  μαζικής προπαγάνδας , αλλά δεν το έβαλαν κάτω γιατί ήξεραν καλά πως η δύναμη των ιδεών είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη δύναμη.
Σε αυτό το «κινηματικό περιβάλλον»  ήρθε και η Δύναμη Ζωής και η Ρένα η Δούρου που ζήτησαν από τους πολίτες της Αττικής να τους ψηφίσουν στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου για να βάλουν τέλος σ αυτό το σχέδιο.
Η Ρένα Δούρου δεν υιοθέτησε τις ιδέες κάποιων  άλλων για την εναλλακτική διαχείριση μέσα στην προεκλογική περίοδο.  Ήταν και η ίδια φορέας αυτών των ιδεών.
Ζήτησε λοιπόν από τους πολίτες της Αττικής να την ψηφίσουν για να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων που έχει δύο βασικές αρχές . Τις αρχές της πρόληψης και την αρχή της ελαχιστοποίησης της παραγωγής αποβλήτων προς επεξεργασία και τελική διάθεση.
Οι πολίτες της Αττικής το βράδυ της 25 Μαΐου του 2014 έδωσαν την εξουσιοδότηση και την δύναμη στην Ρένα Δούρου και στην Δύναμη Ζωής να κάνει αυτό πού έκανε σήμερα.
Πολλοί ήταν αυτοί που αμφέβαλαν αν η Ρένα Δούρου θα έκανε τελικά αυτό που είχε δεσμευτεί να κάνει και να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας. Πολλοί φοβήθηκαν πως δεν θα αντέξει τελικά τις πιέσεις των ισχυρών και πως στο τέλος θα κάνει πίσω.
Εγώ εδώ στάθηκα τυχερός.  Γνωρίζοντας και την ίδια,  αλλά πολλούς συντρόφους από την Δύναμη Ζωής , είχα τη τύχη να μην έχω καμιά αμφιβολία για αυτό.
Αισθάνομαι τυχερός , συγκινημένος και δικαιωμένος.
Θωμάς Μπιζάς.

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ!!! ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ 2 ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ...
    Α. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
    Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΚΑΙ ΤΑ 2 ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΝΕΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή