Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Το στοίχημα με τα «σκουπίδια» μπορεί να κερδηθεί και θα κερδηθεί ! του Θωμά Μπιζά.



Όταν η Ρένα Δούρου είπε  στο  περιφερειακό συμβούλιο (Π.Σ)  πως στα μέσα του Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Αττικής θα διοργανώσει σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ διεθνές συνέδριο για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων,  οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ανέβηκαν στα κεραμίδια.
Είπαν ορίστε λοιπόν. Η Δούρου δεν έχει ούτε πρόγραμμα ούτε  σχέδιο και κάνει διεθνές συνέδριο για να διαμορφώσει άποψη για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Οι περισσότεροι μάλιστα ,την ίδια ώρα που τα έλεγαν αυτά ,    έκαναν και κριτική στην Δούρου για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος της !
Βέβαια όταν η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ πριν από λίγες μέρες είχε ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τις μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ, οι πιο πολλοί από αυτούς που ανέβηκαν στα κεραμίδια στο Π.Σ, είχαν καταπιεί την γλώσσα τους. Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγάλει ούτε ένα δελτίο τύπου ή μια ανακοίνωση που να μιλάνε  για την ακύρωση των διαγωνισμών.
Όμως για να δούμε πώς έχουν αλήθεια  τα πράγματα.

Σε ότι αφορά το συνέδριο , προσωπικά πιστεύω πως οι πιο πολλοί από αυτούς  που τα έλεγαν αυτά στο περιφερειακό συμβούλιο,   στο συνέδριο θα αλλάξουν γνώμη και μετά το συνέδριο θα λένε άλλα. 
Η Δύναμη Ζωής έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα και ξέρει τι θέλει. Όμως στο συνέδριο μπορούν να συζητηθούν και θα συζητηθούν πλευρές που θέλουν περαιτέρω επεξεργασία και ανταλλαγή εμπειριών από άλλες χώρες.
H   σημερινή κατάσταση και τα αδιέξοδα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις , οι καλές πρακτικές εναλλακτικής διαχείρισης από πόλεις και περιφέρειες της Ε.Ε.,  οι στόχοι και η  μεθοδολογία αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού , τα τοπικά σχέδια διαχείρισης είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο.
Όμως την αποτίμηση του συνέδριου θα την κάνουμε στην ώρα της. Προκαταβολικά είναι λάθος να μιλάμε για αποτυχημένο ή και για επιτυχημένο συνέδριο.
Ας δούμε όμως  λίγο και την κριτική  για τις καθυστερήσεις που πράγματι υπάρχουν, σε σχέση με τα χρονικά όρια που έβαζε η Ρένα Δούρου στην επιστολή της προς τους Δημάρχους της Αττικής.
Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ μετά την συγκρότηση της , εκτός από το μεγάλο ζήτημα της ακύρωσης των διαγωνισμών , είχε να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω της η διοίκηση Σγουρού.
Οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ  ήταν απαξιωμένες και ανοργάνωτες σε απίστευτο βαθμό. Οι φανφάρες του κ. Σγουρού πως ο ΕΔΣΝΑ λειτουργεί υποδειγματικά,   δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Στην ΟΕΔΑ της Φυλής το σύνολο σχεδόν του έργου είχε ανατεθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Η λειτουργία του ΕΜΑΚ, η λειτουργία της μονάδας Βιοαερίου, η λειτουργία της μονάδας στραγγισμάτων, η λειτουργία του αποτεφρωτήρα, η ίδια η λειτουργία του ΧΥΤΑ   και όλη η συντήρηση όλου του έργου έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες εργολάβους.
Οι υπηρεσίες του ίδιου του ΕΔΣΝΑ μέσα στην ΟΕΔΑ της Φυλής ήταν ελάχιστες και αυτές οι ελάχιστες υπηρεσίες , είχαν τεράστια κενά και προβλήματα.
Αυτή ήταν  η υποδειγματική λειτουργία των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ που έλεγε ο κ. Σγουρός.
Αντίστοιχα τεράστια  προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν και στις διοικητικές υπηρεσίες και στον ΣΜΑ του Σχιστού , όπου η συντήρηση του συνόλου σχεδόν του έργου έχει ανατεθεί επίσης σε άλλον εργολάβο.
Η νέα διοίκηση λοιπόν του ΕΔΣΝΑ την ώρα που τρέχει να αντιμετωπίσει το ξεχαρβάλωμα που προκάλεσε στον σύνδεσμο η διοίκηση Σγουρού,  έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τα μεγάλα ζητήματα της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
Το έργο είναι τεράστιο και η νέα διοίκηση εργάζεται ατελείωτες ώρες για να το αντιμετωπίσει.
Η προηγούμενη διοίκηση απλά επισκεπτόταν τις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ και η σημερινή διοίκηση είναι εγκατεστημένη εκεί από το πρωί ως το βράδυ.
Το στοίχημα λοιπόν θα κερδηθεί. Και καθυστερήσεις και αστοχίες μπορεί να υπάρξουν, αλλά το στοίχημα θα κερδηθεί.
Οι δήμοι της Αττικής  θα ανταποκριθούν  και με την υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ θα κάνουν τα δικά τους τοπικά σχέδια διαχείρισης που θα ενταχθούν στον νέο Περιφερειακό σχεδιασμό.
Η ανηφόρα είναι πολύ μεγάλη και  το στοίχημα είναι τεράστιο,  αλλά η νέα περιφερειακή αρχή με την Ρένα Δούρου και την νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ θα ανεβούν την ανηφόρα και θα κερδίσουν το στοίχημα.

Θωμάς Μπιζάς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου