Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

«Ανακυκλώνουν» τους εργαζόμενους

Σε απεργία βρήκε ο νέος χρόνος τους εργαζομένους της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.», οι οποίοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι για διάστημα από δύο μέχρι και οκτώ μήνες, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί και το δώρο των Χριστουγέννων. Εχουν αποφασίσει να παραμείνουν στο κτίριο του εργοστασίου, μέχρι να τους δοθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η «Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.» (συμφερόντων Δ. Λαζόπουλου, γνωστού και από την ενασχόλησή του ως παράγοντα με την ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ) δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση και την εμπορική αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών και -όπως πληροφορούμαστε από την επίσημη ιστοσελίδα της- ανάμεσα στους προμηθευτές της είναι και δήμοι και οργανισμοί του Δημοσίου. Η εταιρεία απασχολεί πολλές δεκάδες εργαζομένους, οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Ινδία και η Αλβανία.
Πολλοί από τους εργάτες προσελήφθησαν πριν από τέσσερις μήνες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δείγμα του ότι η εταιρεία ανανέωσε πρόσφατα το προσωπικό της, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνει τους εργαζομένους της απλήρωτους. Σε απεργία είχαν προχωρήσει τον Απρίλιο και οι τότε εργαζόμενοι. «Δουλεύουμε 12 ώρες τη μέρα, χωρίς φόρμες, χωρίς παπούτσια, χωρίς γάλα και τώρα και χωρίς λεφτά», μας λέει εργάτης από το Πακιστάν, ο οποίος τους δύο τελευταίους μήνες παραμένει απλήρωτος.
«Τι φταίω εγώ που δουλεύω συνέχεια, αλλά δεν μπορώ να βγάλω ούτε βιβλιάριο υγείας; Είμαι 14 χρόνια στην Ελλάδα και κινδυνεύω να χάσω τα χαρτιά μου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» εργάτης από την Ινδία, ο οποίος -ύστερα από πολλά χρόνια απλήρωτης εργασίας σε παλαιότερους εργοδότες- βλέπει τώρα την ιστορία να επαναλαμβάνεται. «Εχω δύο παιδιά στην Ινδία, τα οποία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, γιατί ζουν με τα λεφτά που τους στέλνω», αναφέρει.
«Προσπαθώ να σπουδάσω το παιδί μου και με τρελαίνει όταν βλέπω ότι δεν σε έχει για άνθρωπο ο εργοδότης», τονίζει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος από την Αλβανία, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί για 8 μήνες. «Το 2010 μας κόψανε τον μισθό από τα 1.100 ευρώ στα 700 και εμείς συμβιβαστήκαμε. Τον τελευταίο χρόνο όμως μας έχει πληρώσει μόνο 4 μήνες και το δώρο Πάσχα», μας λέει Ελληνίδα εργάτρια.
Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» εργάτες, η εταιρεία προσπαθεί να εξωθήσει μερίδα εργαζομένων να δουλέψουν για εργολάβο, ο οποίος με τη σειρά του θα τους νοικιάζει στην εταιρεία, με άλλο εργασιακό καθεστώς βέβαια...
Εν τω μεταξύ, οι εργάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, παραμένοντας στο εργοστάσιο μέχρι να πάρουν τους μισθούς και τα δώρα τους, ενώ η εταιρεία έχει προτείνει να τους δώσει ένα μικρό μέρος των οφειλομένων, προκειμένου να λυθεί η απεργία.
«Οι εργαζόμενοι από διαφορετικές χώρες ενώθηκαν, απήργησαν και αναγκάζουν την εταιρεία να παραδεχτεί ότι μπορεί να δώσει κάποια χρήματα. Είναι ώρα να σταματήσει η κοροϊδία και να πληρωθούν τώρα οι μισθοί και τα δώρα που τους χρωστάει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία, αλλά δεν... κατέστη δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου