«Πρέπει να αλλάξουμε πορεία στην Ευρώπη για να σώσουμε τους ανθρώπους από τη φτωχοποίηση, την ένδεια και την ανθρωπιστική κρίση.
Η Ελλάδα θα οδηγήσει αυτή την αλλαγή όταν οι πολίτες της αποφασίσουν ελεύθερα και χωρίς εκβιασμούς και πιέσεις της κυβέρνησή τους» τόνισε στην «Αυγή» από τη Σιέρα Λεόνε, ο Τζίνο Στράντα, επονομαζόμενος "χειρουργός πολέμου", ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency, που αναγνωρίστηκε και από τον ΟΗΕ. Η Emergency, που έχει ισχυρή παρουσία στην Ιταλία, προσέφερε τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες της σε δεκατρείς πολέμους, μεταξύ των οποίων σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Σουδάν, Σιέρα Λεόνε, Καμπότζη και Κεντροαφρικανική Ένωση.
Ο Τζίνο Στράντα, που υπέγραψε το κάλεσμα των Ιταλών διανοουμένων και προσωπικοτήτων υπέρ του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε στηρίζοντας τις προσπάθειες της Emergency να αντιμετωπίσει τον Έμπολα, ενώ ο γιατρός της Emergency Φαμπρίτσιο Πουλβιρέντι, που προσβλήθηκε από τον Έμπολα μόλις θεραπεύτηκε, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη Σιέρα Λεόνε για να συνεχίσει το έργο του.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ
* Εδώ και είκοσι χρόνια δίνετε τη μάχη της περίθαλψης των θυμάτων πολέμου και κατά της φτώχειας...
Στα σχεδόν είκοσι χρόνια από τη δημιουργία της Emergency θεραπεύσαμε πάνω από έξι εκατομμύρια άτομα σε δεκαέξι χώρες. Θεραπεύουμε ένα άτομο κάθε δύο λεπτά, σωστά και δωρεάν. Έχουμε δημιουργήσει χειρουργικά κέντρα, σταθμούς πρώτων βοηθειών, καρδιοχειρουργικά κέντρα, κέντρα πρόσθετων μελών και φυσιοθεραπευτικής αγωγής, κέντρα μητρότητας. Σήμερα η Emergency δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, τη Σιέρα Λεόνε, το Ιράκ, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Ένωση και ασφαλώς την Ιταλία.

* Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε στη Σιέρα Λεόνε για να αντιμετωπίσετε τον Έμπολα, όπου ο ιός έπληξε την ίδια την Emergency. Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη δυτική Αφρική;
H επιδημία εξαπλώνεται με όλο και μεγαλύτερη ευκολία. Τα τελευταία στοιχεία μας δείχνουν ότι έχουμε περίπου εξήντα νέους ασθενείς την ημέρα. Η Emergency δραστηριοποιείται στη Σιέρα Λεόνε από το 2001 με ένα κέντρο χειρουργείων και ένα παιδιατρικό. Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει και ένα κέντρο με 100 κλίνες για την περίθαλψη των ασθενών από τον ιό του Έμπολα. Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή, αλλά δεν μπορούσαμε να αφήσουμε μόνους τους πολίτες της Σιέρα Λεόνε, ειδικά αυτή τη στιγμή. H δήλωση του Πουλβιρέντι ότι θα επιστρέψει στη Σιέρα Λεόνε τον τιμά ως γιατρό και ως άνθρωπο και μας κάνει υπερήφανους.
* Στο Αφγανιστάν περιθάλψατε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ασθενείς όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή τη στιγμή συζητείται ελάχιστα ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Πως είναι η κατάσταση;
Στο Αφγανιστάν βρισκόμαστε από το 1999. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο χειρουργικά κέντρα για τα θύματα του πολέμου και δυστυχώς είναι πάντα γεμάτα. Το 40% των ατόμων που περιθάλψαμε την τελευταία περίοδο έχει μέσο όρο ηλικίας τα 14 χρόνια! Μωρά και παιδιά που γίνονται κομμάτια από τις εκρήξεις, τα βλήματα, της σφαίρες, τις νάρκες. Οι βομβιστικές ενέργειες και οι επιθέσεις στην πρωτεύουσα Καμπούλ τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Αυτή είναι η πραγματικότητα μετά από δεκατρία χρόνια στρατιωτικής κατοχής και εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για τον πόλεμο.
Η Emergency δαπανά τα χρήματα των πολιτών με έναν άλλο τρόπο: προσφέρει τη βοήθειά της σε όποιον τα έχει ανάγκη, σωστά και δωρεάν, δίνει εργασία και προσφέρει παιδεία σε εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες δημιουργώντας την αντίληψη των δικαιωμάτων σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία, όπως την αντίληψή μας για την ειρήνη, που πρέπει να οικοδομηθεί χωρίς όπλα. Ακόμη περισσότερο γιατί κοστίζει πολύ λιγότερο από τον πόλεμο. Δεν υπάρχει η παραμικρή σύγκριση.
* Μαζί με άλλους Ιταλούς διανοούμενους υπογράψατε το κάλεσμα στήριξης των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του δικαιώματος του ελληνικού λαού να ψηφίσει ελεύθερα. Γιατί εσείς πήρατε την πρωτοβουλία να εκτεθείτε τόσο άμεσα στο «πολιτικό» επίπεδο;
Μιλάμε για την Ελλάδα, μια χώρα που συνορεύει με την Ιταλία, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι εμείς στην Emergency βλέπουμε με ικανοποίηση τη δημιουργία πολλών δομών αλληλεγγύης στην Ελλάδα, οι οποίες τιμούν μια κοινωνία που προσπαθεί να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της.
Η κρίση αυξάνει τις ανισότητες. Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που πολλές κυβερνήσεις εφάρμοσαν «για να καταπολεμήσουν την κρίση» δεν είχαν τις ίδιες συνέπειες για όλους. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη εξαφανίζεται και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Αντίθετα διασώζονται οι τράπεζες, αυξάνονται οι ουρές έξω από τα συσσίτια για φτωχούς, αυξήθηκε σε εξωφρενικά μεγέθη ο αριθμός των ατόμων που δεν μπορούν να πληρώσουν πια την περίθαλψή τους και αυτή των οικογενειών τους. Το βλέπουμε στην Ελλάδα.
Τι βλέπουμε όμως στην Ελλάδα; Ότι οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόστηκαν εκεί μας έδειξαν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει όταν τα συμφέροντα του χρηματοοικονομικού τομέα μπαίνουν πάνω από τα συμφέρονται τον πολιτών διαγράφοντας τα δικαιώματά τους. Οι Έλληνες πολίτες έγιναν πιο φτωχοί, είδαμε τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών να δέχεται καίριο πλήγμα, την ανεργία να αυξάνεται σε εξαιρετικά επίπεδα προκαλώντας την απόγνωση.
Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία επαναφέροντας στο κέντρο της δημοκρατίας τα δικαιώματα των ανθρώπων. Από την Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει αυτή η αλλαγή, μπορεί να αποτελέσει την έναρξη της αντιστροφής της πορείας θέτοντας την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Τα δικαιώματα όλων, όχι τα προνόμια των λίγων.
* Η Ιταλία αποτελεί εξαίρεση;
Όχι. Στην Ιταλία δέχεται μεγάλο πλήγμα και το δικαίωμα στη Υγεία, που είναι γραμμένο στο Σύνταγμά μας. Πολλές φορές δεν αποτελεί καν δικαίωμα, αλλά ένα προνόμιο γι' αυτούς που μπορούν να το έχουν διαθέτοντας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Ανοίξαμε το πρώτο πολυ-ιατρείο στο Παλέρμο της Σικελίας το 2006. Μετά στη Μαργκέρα της Βενετίας, στην Πολυστέρνα της Καλαβρίας, κινητά ιατρεία που γυρίζουν κυρίως στις επαρχίες της Νοτίου Ιταλίας. Τα επόμενα που θα ανοίξουμε θα βρίσκονται και αυτά στη Νότιο Ιταλία, στο Καστέλ Ζβολτούρνο και τη Νάπολη. Όλες αυτές οι δομές περίθαλψης είναι ανοικτές σε όσους τις έχουν ανάγκη.
Στην αρχή είχαμε σκεφτεί ότι θα περιθάλπαμε κυρίως ξένους, τους αποκαλούμενους «παράνομους» μετανάστες, αυτούς που δεν έχουν χαρτιά και που δεν μπορούν να απευθυνθούν στις δημόσιες δομές Υγείας λόγω του φόβου ότι θα τους ανακαλύψουν και θα τους καταγγείλουν. Αμέσως όμως αρχίσαμε να εργαζόμαστε με τους «νόμιμους» ξένους για χίλιους λόγους, γραφειοκρατικούς και διοικητικούς, εξαιτίας της μη γνώσης των δικαιωμάτων τους, γλωσσικών ή πολιτιστικών προβλημάτων, γιατί δεν κατάφερναν να έχουν πρόσβαση σε μια σωστή θεραπεία.
Πέρα από την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μας στην Ιταλία, προσφέρουμε και κοινωνικο-ιατρική επιμόρφωση προσπαθώντας να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας, να επιλύσουμε τα προβλήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα θεραπευθούν οι ασθενείς σωστά και εκεί όπου βρίσκονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Μετά τους ξένους άρχισαν να έρχονται και οι Ιταλοί.
* Ποιοι είναι οι Ιταλοί που απευθύνονται στην Emergency;
Οι φτωχοί. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άστεγοι, πολλοί άνεργοι. Άτομα που σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα για την υγεία τους. Άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο εισαγωγής. Άνθρωποι που πρέπει να διαλέξουν αν θα φάνε ή θα γιατρευτούν. Και αυτοί δεν πάνε πια στον γιατρό και δεν θα γίνουν καλά διότι αντιμετωπίζουν την πάθησή τους με εντελώς αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους. Η κρίση από οικονομική έγινε ανθρωπιστική και πρέπει να τελειώνουμε μαζί της για να σώσουμε τις κοινωνίες μας και τους ανθρώπους.