Ιαπωνία, δήμος Kamikatsu (Καμικάτσου)
Ο δήμος Kamikatsu βρίκεται στην επαρχία Tokusima και έχει θέσει σαν στόχο την επίτευξη του προγράμματος «zero waste» μέχρι το 2020. Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε το 2001, έχει αναπτυχθεί ισχυρή τοπική πρωτοβουλία στον τομέα και σύμφωνα με την εταιρεία Green Alliance το ποσοστό που είχε επιτευχθεί μέχρι το 2012 είναι πάνω από 90%.
Η Ιαπωνία είναι μία χώρα που παραδοσιακά σέβεται τους φυσικούς πόρους, μεγάλη άλλωστε «πληγή» για την οικονομία της είναι η έλλειψη φυσικών πόρων και είναι γνωστή η αρχή motanai: «It is a shame for something to go to waste withouthaving made use of its full potential» (Είναι ντροπή να απορρίπτεις κάτι το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως)
Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που έθεσε τον όρο «zero waste», όμως η Ιαπωνία είναι αυτή που έδωσε μια νέα έννοια στον όρο. Οι περισσότερες χώρες όταν λένε «μηδενικά απορρίμματα» εννοούν ότι στοχεύουν σε μηδενικό ποσοστό υγειονομικής ταφής. Στο δήμο Kamikatsu εννοούν πραγματικά μηδενικά απορρίμματα όχι μόνο για ταφή αλλά και για αποτέφρωση, μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
Λόγω της έλλειψης χώρου στην περιοχή, το 70% των απορριμμάτων πήγαινε για καύση. Ο Δήμος επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του προσβλήματος της καύσης και της ταφής και έτσι σταμάτησς τις επιχορηγήσεις για μονάδες αποτέφρωσης και ενθάρρυνε τους δημότες για την επίτευξη του στόχου «zero waste».
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει νομική δέσμευση που να υποχρεώνει τους δημότες να ανακυκλώνουν και είναι καθαρά θέμα προσωπικής ευθύνης των πολιτών. Υπάρχει και εθελοντική ομάδα που βοηθά τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων τους.
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι η «διαλλογή στην πηγή». Η διαλλογή των υλικών γίνεται από τους δημότες στο νοικοκυριό τους και τα απορρίμματα διαλλέγονται σε 34 ρεύματα (κατηγορίες). Καλά διαβάσατε… το κάθε νοικοκυριό κάθεται και διαλλέγει τα απορρίμματά του σε 34 διαφορετικά ρεύματα. Όχι μόνο προδιαλλέγουν το υλικό αλλά το κάνουν και σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν δώσει και μεταξύ άλλων
- Τα γυάλινα μπουκάλια πρέπει να διατίθενται χωρίς τα πώματα και να διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα τους.
- Τα πλαστικά τα οποία προέρχονται από τρόφιμα όπως από κόκκινη σάλτσα και το τηγανητό λάδι συλλέγονται χωριστά από τα πλαστικά μπουκάλια τα οποία περιέχουν νερό η πράσινο τσάι
- Όλα τα μπουκάλια πρέπει να ξεπλένονται και οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα πρέπει να δεματοποιούνται
Στη συνέχεια, οι δημότες μεταφέρουν οι ίδιοι τα
προδιαλλεγμένα απορρίμματά τους στο κέντρο ανακύκλωσης. Ο λόγος που
εφαρμόζεται το σύστημα προσκομιδής αντί της αποκομιδής είναι καθαρά
οικονομικοί και οφείλονται στην μορφολογία της περιοχής η οποία έχει
μεγάλες υψομετρικές διαφορές από 100 έως 800 μέτρα και απαιτεί μεγάλους
οικονομικούς πόρους από πλευράς Δήμου.
Δήμος Kamikatsu προσλαμβάνει άτομα για να δίνουν οδηγίες στους κατοίκους για το πώς πρέπει να διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και του
ευρύτερου κοινού καθώς επίσης και για την ενημέρωσή τους σχετικά με το
στόχο «Μηδενικά Απορρίμματα» ιδρύθηκε το 2005 η Ακαδημία Μηδενικών
Απορριμμάτων. Οι κύριες δραστηριότητες της Ακαδημίας περιλαμβάνουν τη
διαχείριση του προγράμματος «Μηδενικά Απορρίμματα» και τη διάχυση της
γνώσης και των αποτελεσμάτων της στρατηγικής. Πιο συγκεκριμένα, η
Ακαδημία:
- Διοργανώνει σεμινάρια και ενθαρρύνει εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιο ίκηση άλλων δήμων να επισκεφθεί το Δήμο Kamikatsu και να γνωρίσουν τα οφέλη του προγράμματος.
- Εκδίδει και διανέμει σχετικό περιοδικό
- Διοργανώνει διάφορες δραστηριότητες
- Σημειώνεται ότι το 2005, 3,000 άνθρωποι επισκέφθηκαν το Δήμο στο
πλαίσιο των δραστηριοτήτων διάχυσης που διοργάνωσε η Ακαδημία Μηδενικών
Απορριμμάτων
Το 2005 η ανακύκλωση των ΑΣΑ έφτασε σχεδόν στο 90% στο Δήμο Kamikatsu. Το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει και εκτιμήσεις για την οικιακή κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων. Ενώ για το ίδιο έτος, το ποσοστό χωρίς την οικιακή κομποστοποίηση κυμαίνεται μεταξύ 75-80%. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης, ειδικά υπό το πρίσμα της απουσίας νομοθεσίας απαγόρευσης της ταφής των απορριμμάτων και οικονομικών μέτρων για την αποφυγή της ταφής ή της αποτεφρωσης απορριμμάτων (όπως π.χ. τέλος υγειονομικής ταφής) για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης.Η ευαισθητοποίηση των δημοτών σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης είναι σημαντική. Σημειώνεται ότι σχεδόν τα μισά νοικοκυριά του Δήμου εφαρμόζουν την τεχνική της κομποστοποίησης και χρησιμοποιούν το προϊόν στους κήπους των σπιτιών τους. Το 98% της κομποστοποίησης πραγματοποιείται με την τεχνική της οικιακής κομποστοποίησης, δηλαδή δεν εφαρμόζεται συλλογή των οργανικών απορριμμάτων από τις δημοτικές υπηρεσίες. Αντίθετα, οι κάτοικοι αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές κομποστοποίησης και πραγματοποιούν τη διεργασία σε οικιακό επίπεδο.
Ενημερωτικό υλικό που διανέμει ο δήμοςΠηγή:
Recycling@Home-LIFE11 ENV/GR/000950πηγη:
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου