Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ ΟΙ «ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ» ΤΟΥ ΙΝΕ - ΓΣΕΕ Η μεγάλη του ινστιτούτου εργασίας... σχολή

Ο Δημήτρης  Στρατούλης (στο κέντρο)και ο ΓιώργοςΡωμανιάς (αριστερά) σε συνεδρίαση του
ΙΝΕ - ΓΣΕΕτο 1996.

Ο βασικός «πυρήνας» των στελεχών του ΙΝΕ -που δημιουργήθηκε πριν από μία 25ετία- έχει αναλάβει θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και θα δοκιμαστεί στην πράξη για τις ιδέες του.

Στο Ινστιτούτο είχε «θητεύσει» για 16 συνολικά χρόνια ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, που ήταν ο μακροβιότερος αντιπρόεδρος. Εκεί -αν και προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους- είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με τον νυν γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του βρέθηκε στο ΙΝΕ και ο Γιάννης Κουζής, που είναι σύμβουλος του νέου υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη. Το νεότερο... μέλος της δυναμικής αυτής ομάδας είναι ο Αποστόλης Καψάλης, που ανέλαβε ειδικός γραμματέας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Το νέο στρατηγείο
 Το μεγάλο του στοίχημα είναι να καταφέρει να βρει... ζεστό χρήμα για τα Ταμεία

Το μεγάλο του στοίχημα είναι να καταφέρει να βρει... ζεστό χρήμα για τα Ταμεία
Από το κτίριο που στεγάζεται το Ινστιτούτο στην οδό Εμμανουήλ Μπενάκη η δοκιμασμένη στο παρελθόν ομάδα μετέφερε το στρατηγείο της στη Σταδίου. Εκεί στην έδρα του υπουργείου καλούνται να λύσουν τον γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού και να βάλουν τάξη στην κατακερματισμένη αγορά εργασίας. Στη νέα αυτή πορεία θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν ξανά με γνώριμα πρόσωπα, που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί μέσω του ΙΝΕ. Χαρακτηριστική περίπτωση η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, που είχε συνεργαστεί με το Ινστιτούτο για την εκπόνηση μελετών. Η λειτουργία του Ινστιτούτου ξεκίνησε το 1990 και ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλιών της ΓΣΕΕ. Με το πέρασμα των χρόνων... εξαπλώθηκε σε όλη την περιφέρεια με παραρτήματα, ενώ υπήρξε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ. Μέχρι πρόσφατα επιστημονικός διευθυντής ήταν ο Σ. Ρομπόλης, ενώ σήμερα τη θέση αυτή κατέχει ο Γ. Αργείτης.
 Οι προτάσεις του για το Ασφα­λι­στικό έχουν πυροδοτήσει ατέρμονες συζητήσεις

Οι προτάσεις του για το Ασφα­λι­στικό έχουν πυροδοτήσει ατέρμονες συζητήσεις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ
Γνωρίζει όσο λίγοι τις αδυναμίες του Ασφαλιστικού
Ενα από τα δυσκολότερα πόστα στο νέο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι να καταφέρει να βρει... ζεστό χρήμα για τα Ταμεία, ώστε να αποφευχθούν νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις. Θεωρείται ο άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.
Στο παρελθόν είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση και είχε την ευκαιρία να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στα Ταμεία.
  Εχει δημοσιεύσει σειρά μελετών σε θέματα ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων


Εχει δημοσιεύσει σειρά μελετών σε θέματα ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων

Η ενασχόλησή του με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα κάθε άλλο παρά συγκυριακή είναι. Είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριο, ενώ πριν από το 1991 είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Η συμμετοχή στο υπουργικό σχήμα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί πως ανήκει στο «αριστερό ρεύμα».
Γεννήθηκε το 1958 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Αθήνας.
Είναι το νεότερο μέλος της ομάδας, καθώς πέρασε το κατώφλι του Ινστιτούτου το 2004
Είναι το νεότερο μέλος της ομάδας, καθώς πέρασε το κατώφλι του Ινστιτούτου το 2004
Είναι διδάκτορας εργασιακών σχέσεων στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχει γράψει βιβλία καθώς και πλήθος άρθρων για ζητήματα εργασιακών σχέσεων, απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης. Να σημειωθεί πως από την ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ από τον Φεβρουάριο του 2003 είναι στέλεχός του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ
Μιλά πάντα με νούμερα και χωρίς γενικότητες
Μία διαδρομή 40 χρόνων σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης έχει να επιδείξει ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου. Με σπουδές στις οικονομικές και νομικές επιστήμες έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Στο Ινστιτούτο Εργασίας βρέθηκε για πρώτη φορά το 1991 και παρά το ότι με τον Δημήτρη Στρατούλη προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους είχαν στενή συνεργασία. Τώρα καλούνται να ενώσουν εκ νέου τις δυνάμεις τους αλλά αυτήν τη φορά από διαφορετικά πόστα στο υπουργείο.
Δεν διστάζει να πει τη γνώμη του για το ασφαλιστικό σύστημα ακόμα και αν αυτή δεν είναι πάντα ευχάριστη. Οι προτάσεις του για τα Ταμεία έχουν πυροδοτήσει ατέρμονες συζητήσεις, ωστόσο ακόμα και οι άσπονδοι φίλοι του αναγνωρίζουν πως μιλά με συγκεκριμένα νούμερα και όχι με γενικόλογες τοποθετήσεις. Παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη Γηραιά ήπειρο και αναζητά λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία στα δεδομένα της χώρας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του για την εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, που αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» της νέας κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων έχει μελετήσει το νορβηγικό μοντέλο στο Ασφαλιστικό, που προβλέπει τη δημιουργία ενός κουμπαρά για τα Ταμεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΖΗΣ
Θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα στα εργασιακά
Ο ειδικός σε θέματα εργασιακών σχέσεων μετά από μία πορεία 25 ετών στο ΙΝΕ αναλαμβάνει ένα νέο κρίσιμο πόστο. Από τη θέση του ειδικού συμβούλου του νέου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη έχει την ευκαιρία να συμβάλει στο νοικοκύρεμα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Περνώντας πλέον στην... αντίπερα όχθη καλείται να κάνει πράξη όλα αυτά που επί χρόνια συζητούνταν στις πολύωρες συσκέψεις του Ινστιτούτου. Βαθύς γνώστης των εργασιακών θεμάτων καλείται να ξεδιπλώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα.
Με καταγωγή από το Ναύπλιο, βρίσκεται στα εφηβικά του χρόνια στην Αθήνα. Σπουδάζει στη Νομική και στη συνέχεια αναχωρεί για το Παρίσι όπου ολοκληρώνει μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή. Από το 1995 διδάσκει εργασιακές σχέσεις στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου, στο οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος.
Διακρίνεται για τη μεθοδικότητά του και θεωρείται στον χώρο των εργασιακών σχέσεων ένα από τα «δυνατά» ονόματα. Είναι διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων του Paris-X-Nanterre, ενώ έχει πάρει μέρος σε διεθνή συνέδρια. Εχει δημοσιεύσει σειρά μελετών και άρθρων σε θέματα ατομικών και συλλογικών εργασιακών σχέσεων με έμφαση στις σύγχρονες τάσεις και τις ευελιξίες, στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και σε ζητήματα κοινωνικού διαλόγου.
AΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Ρίχνεται στη μάχη κατά της «μαύρης» εργασίας
Ο 40χρονος νέος ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ καλείται να δώσει τη δύσκολη μάχη για τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας. Είναι το νεότερο μέλος της ομάδας, καθώς πέρασε το κατώφλι του Ινστιτούτου το 2004.
Τα πρώτα τρία χρόνια στο ΙΝΕ ασχολείται με θέματα οικονομικά αλλά και με ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταναστευτική πολιτική. Ωστόσο το 2007 περνά στον κρίσιμο τομέα των εργασιακών σχέσεων.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική σχολή της Κομοτηνής «μετακομίζει» στο Στρασβούργο για να κάνει μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Παρά το ότι είναι ο μόνος Ελληνας, καταφέρνει να έρθει πρώτος στο έτος συναγωνιζόμενος 29 Γάλλους συμφοιτητές του.
Επιστρέφει στην Ελλάδα αλλά μόνο για έναν χρόνο. Σύντομα θα ξαναφτιάξει τις... βαλίτσες του για το Στρασβούργο. Αυτή τη φορά όμως θα φτάσει στη Γαλλία με λεωφορείο μέσω Πράγας, όπου βρέθηκε για να συμμετάσχει σε μία διαδήλωση. Στο... γνώριμο πλέον Στρασβούργο κάνει το διδακτορικό του, ενώ παράλληλα δουλεύει στη βιβλιοθήκη της νομικής σχολής και απασχολείται ως συνεργάτης ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού επιστρέφει στην Ελλάδα και ξεκινά τη συνεργασία με το ΙΝΕ. Τώρα από την... ηλεκτρική καρέκλα του ΣΕΠΕ καλείται να δώσει τη μάχη για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων που τα τελευταία χρόνια είχαν μπει στο περιθώριο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου