Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Εργασιακά: Επανέρχονται τριετίες και συλλογικές συμβάσεις

Ολοκληρώνεται στο υπουργείο Εργασίας η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, αποκαθιστώντας εργατικά δικαιώματα και θεσμικές ρυθμίσεις που καταργήθηκαν στα πλαίσια μνημονιακών νόμων. Θα προβλέπει μεταξύ άλλων επαναφορά των τριετιών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απολύσεις και επαναλειτουργία του Οργανισμού Διαιτησίας,  Θα περιλαμβάνει επίσης το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ  εντός διετίας.

Ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ σταδιακά, σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να επωμισθούν το πρόσθετο μισθολογικό κόστος.
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης θα αυξηθεί  από τρεις μήνες που είναι σήμερα στους έξι μήνες, όπως ήταν πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών περιορισμών.
 Οι άλλες βασικές ρυθμίσεις:
- Καταργούνται οι όροι που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά εμπόδιζαν τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
- Οι κλαδικές συλλογιές συμβάσεις θα δεσμεύουν όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο εργοδοτικό συλλογικό όργανο.
- Δέσμη μέτρων για τον περιορισμό αρχικά και εν συνεχεία την κατάργηση ελαστικών μορφών εργασίας. Θα προβλέπει επίσης επαναφορά των περιορισμών που ίσχυαν παλαιότερα για τις ομαδικές απολύσεις
- Ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα θα επανέλθει στα προ Μνημονίου επίπεδα.
Πηγή:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου