Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΠΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ



εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ στην συνεδρίαση της επιτροπής αναφορών μίλησε η αντιπρόεδρος Αφροδίτη Μπιζά ειδικότερα για την ΟΕΔΑ Φυλής. 
η ομιλία εδώ: 
κυρία πρόεδρε 
H διοίκηση του ΕΔΣΝΑ είναι σύμφωνη με την εκτίμηση της επιτροπής σας, σχετικά με την περίπτωση της Φυλής, καθώς η εγκατάσταση λειτουργούσε για αρκετές δεκαετίες χωρίς την τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλούς διάθεσης με αποτέλεσμα να σωρευτούν πολλά εκρηκτικά προβλήματα. 
Παρ’ όλα αυτά είναι αποφασισμένη να ανατρέψει την κατάσταση και να θεραπεύσει την περιβαλλοντική ζημιά ώστε να μην αποτελεί πλέον η Φυλή  «ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζήσουν στην περιοχή».
Επιπλέον γνωρίζετε πως η ΟΕΔΑ Φυλής είναι για πολλές δεκαετίες ο μοναδικός χώρος τελικής διάθεσης των ΑΣΑ της Αττικής και πως είναι θέμα χρόνου ο κορεσμός του. 
Κατά την παρούσα φάση η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την μείωση του όγκου των ΑΣΑ που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής για ταφή, αποδίδοντας έμφαση στην εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης για διαλογή στην πηγή, ενώ παράλληλα κινεί τις διαδικασίες μέσω της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ για την λειτουργία νέων ΟΕΔΑ στην Αττική.
Όπως σημειώθηκε ήδη,  στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα αποτυπωθεί το νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης, θα καθοριστούν οι στόχοι και θα εντοπισθούν οι νέοι χώροι τελικής διάθεσης και χώροι επεξεργασίας  όπως ΚΔΑΥ,  ΣΜΑ  κλπ., μέσω ουσιαστικής διαβούλευσης με τους δήμους της Αττικής, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους κατοίκους που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Εκτελεστική επιτροπή (Ε.Ε) του ΕΔΣΝΑ η οποία με την υπ αριθμ. 84/2015 απόφασή της ενέκρινε ένα σύγχρονο οδηγό σύνταξης των τοπικών σχεδίων διαχείρισης με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, προέβλεψε στον προϋπολογισμό του έτους 2015:
ü  ποσό των 100.000 ευρώ για  την υποστήριξη των δήμων στην εφαρμογή των τοπικών σχεδίων ποσό ύψους 40.000 ευρώ, που εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ 358/2014 απόφαση της Ε.Ε, για προγραμματική σύμβαση με την Ιατρική σχολή Αθηνών – ΚΕΕΛΠΝΟ για επιδημιολογική μελέτη στην ευρύτερη περιοχή της ΟΕΔΑ δυτικής Αττικής
ü  ποσό 30.000 ευρώ για επιδημιολογική μελέτη για τον εντοπισμό και αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑποσό των 35.000 ευρώ για την αξιολόγηση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης πού βρίσκεται στην ΟΕΔΑ Φυλής, ποσό των 25.000 ευρώ για την αξιολόγηση του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων που βρίσκεται στην ίδια ΟΕΔΑ
ü  ποσό40.000 ευρώ για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής. Η καταγραφή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να έχουμε μια σαφή και συνολική εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης που θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο.
Τέλος, με την υπ αριθμ  35/2015 απόφαση της Ε.Ε εγκρίθηκε η επέκταση του προγράμματος παραγωγής compost στο ΕΜΑΚ  από καθαρό προδιαλεγμένο οργανικό κλάσμα που προέρχεται από λαϊκές αγορές, βιομηχανίες τροφίμων, supermarkets, εστιατόρια κλπ,  προκειμένου να πετύχουμε την παραγωγή ποσοτήτων compost υψηλής ποιότητας.
Τις ημέρες αυτές εγκαθιστούμε για πρώτη φορά στην είσοδο της ΟΕΔΑ Φυλής ανιχνευτή ραδιενέργειας για την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων.  
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σταθερή επιδίωξη της διοίκησης είναι η χρηστή διαχείριση των οικονομικών , η διαφάνεια και η συνεργασία με τις δημοτικές , τις κρατικές και τις ευρωπαϊκές αρχές.
Σχετικά με τους ΧΑΔΑ Αττικής:
Από τους 35 ΧΑΔΑ, που οφείλαμε να αποκαταστήσουμε οι 18 θεωρούνται αποκατεστημένοι. Από τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ, όλοι είναι ενταγμένοι ή ευρίσκονται προς ένταξη σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιόδου 2007 – 2013 (ΕΠΠΕΡΑΑ ή ΠΕΠ Αττικής) με εξαίρεση:
-                 Τον ΧΑΔΑ Μαρκοπούλου (θέση Χωνί – Ντάγλα) όπου υπάρχουν ιδιοκτησιακά και δασικά ζητήματα
-                 Τον ΧΑΔΑ Ύδρας όπου γίνεται προσπάθεια εξεύρεση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013
-                 Τον ΧΑΔΑ Σαλαμίνας (Γούβα Μπάτσι) όπου υπάρχουν ιδιοκτησιακά ζητήματα.


1 σχόλιο:

  1. Καλούς αγώνες και καλή δύναμη!!!
    Και κάτι σημαντικό για τη Δευτέρα

    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

    Όπως θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα γίνει μεγάλη κινητοποίηση στον Κορυδαλλό επειδή αρχίζει η δίκη της Χρυσής Αυγής. Το 1ο σημείο συνάντησης θα είναι στην αρχή της Γρ. Λαμπράκη στο γήπεδο της Προοδευτικής στις 8πμ και το 2ο έξω από τις φυλακές στις 9πμ.

    Για να πάει κάποιος στο 1ο σημείο συνάντησης θα υπάρχει πούλμαν στον προαστιακό των Άνω Λιοσίων από τις 6.45πμ ως τις 7πμ. θα μπορούν όσοι το χρησιμοποιήσουν να επιστρέψουν και πάλι πίσω με εισιτήριο 3 ευρώ συνολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή