Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για 17 χωματερές στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων


Το πρόβλημα με τη λειτουργία 17 χωματερών στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και του σχετικού προστίμου που θα κληθεί, σε λίγες ημέρες, να πληρώσει η χώρα, απασχόλησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα με πρόστιμο 14.520.000 ευρώ για 396 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), εκ των οποίων οι 90 ενεργοί και οι 306 ανενεργοί, αλλά μη αποκατεστημένοι. Επιπλέον, στις 2 Ιουνίου και ανά εξάμηνο το πρόστιμο που διαμορφώνεται είναι 80.000 ευρώ για κάθε ενεργό και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό ΧΑΔΑ, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος σημείωσε ότι η πρόοδος που συντελέστηκε στις δύο περιφέρειες είναι πολύ μικρή: Για μεν τη Δυτική Ελλάδα, από τους 12 ΧΑΔΑ που αναφέρονται στη δικαστική απόφαση, αποκαταστάθηκαν μόνο δύο (Ξηρομέρου, Πηνειού), ενώ παραμένουν πέντε ενεργοί (δύο στην Ανδραβίδα – Κυλλήνη και από ένας σε Ανδρίτσαινα – Κρέστενα, Ζαχάρω και Πηνειό) και πέντε ανενεργοί (δύο στην Αιγιαλεία και από ένας σε Πύργο, Αμαλιάδα και Αρχαία Ολυμπία). Για δε τα Ιόνια Νησιά από τις 10 ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκαν τρεις (δύο στη Λευκάδα και ένας στην Κέρκυρα), ενώ παραμένουν τρεις ενεργοί (δύο στην Κέρκυρα, ένας στους Παξούς) και τέσσερις ανενεργοί στην Κέρκυρα.
Ο Ευάγγελος Καπετάνιος ενημέρωσε, επίσης, ότι η κοινοτική ενίσχυση για τα τρέχοντα έργα αποκατάστασης των 81 ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα θα διακοπεί στις 31 Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα, από το νέο έτος, όσα είναι σε εκκρεμότητα θα καλύπτονται αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Διονύσης Παναγιωτόπουλος, οι δήμαρχοι των περιοχών με ΧΑΔΑ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3073305918726101925#editor/target=post;postID=3409288891397789743

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου