Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Πράσινη Εβδομάδα 2015: από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει και στηρίζει την αποκατάσταση του υγρότοπου «Μπρεξίζα»Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) διοργανώνει κατά τις ημέρες που διεξάγεται η Πράσινη Εβδομάδα (Green Week-3 έως 5 Ιουνίου), ένα τριήμερο γεγονός ενημέρωσης και προβολής με τίτλο «Αύξηση της υποστήριξης για την αποκατάσταση του υγροτόπου «Μπρεξίζα», της Περιφέρειας Αττικής».
Η Πράσινη Εβδομάδα (Green Week) είναι το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική και θα πραγματοποιηθεί από 3 έως 5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Το βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η φύση και η βιοποικιλότητα.
Παράλληλα με το σημαντικό αυτό συνέδριο διεξάγονται εκδηλώσεις «δορυφόροι» σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την προβολή κάποιου σημαντικού τοπικού περιβαλλοντικού θέματος, σχετικό με τη φύση και την βιοποικιλότητα.

Με οδηγό τις προτεραιότητες όπως αυτές τέθηκαν στο κείμενο «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» το οποίο προσφάτως εκδόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έργου OrientGate, η Περιφέρεια Αττικής, μέσω της Δ/σης Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αναλαμβάνουν δράση για την προώθηση της αποκατάστασης του υγροτόπου «Μπρεξίζα». Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη είναι η συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής του ΥΠΟΠΑΙΘ, του Δήμου Μαραθώνα και της ΜΕΔΗΜ Α.Ε.
Η δορυφορική εκδήλωση για τον υγρότοπο «Μπρεξίζα» ανοίγει το διάλογο μεταξύ περιφερειακής και δημοτικής αρχής, της αρχαιολογικής υπηρεσίας, των αντίστοιχων υπουργείων, επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ενεργών πολιτών. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία, η δικτύωση και η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών σχετικά με την αποκατάσταση του υγροτόπου.
Οι εκδηλώσεις αυτές θα λάβουν χώρα από 3 έως 5 Ιουνίου 2015 στην περιοχή του Μαραθώνα.
Την πρώτη και τρίτη μέρα θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά παιχνίδια στον αρχαιολογικό χώρο και τον υγρότοπο «Μπρεξίζα», με στόχο τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, αλλά και όποιον  άλλο ενδιαφέρεται.
Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο χώρο και στρογγυλό τραπέζι των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα προτεραιότητας για την αποκατάσταση του υγροτόπου, την προστασία και ανάδειξη της «Μπρεξίζα».
Η τρίτη μέρα 5/6/2015, η οποία είναι και Ημέρα Περιβάλλοντος, εκτός των παραπάνω, περιλαμβάνει  ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα του διαλόγου και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου