Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΙ" ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ του Θωμά Μπιζά.

Η φωτογραφία είναι από την χτεσινή επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Φυλής  με την κυρία Σοφία Κορωναίου ,  μέλους της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ.
Από την επίσκεψη διαπιστώθηκε ακόμα μια φορά πως πρέπει να "τρέξουν" πολύ γρήγορα όλα τα μέτρα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στην Φυλή για ταφή , γιατί η κατάσταση πλέον είναι οριακή.

Όμως όσο γρήγορα και να "τρέξουν" αυτά τα μέτρα και όσο να μειωθούν οι όγκοι ,  ο ΧΥΤΑ Φυλής σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται απορρίμματα.
Συνεπώς παράλληλα  με τα μέτρα μείωσης (τοπικά σχέδια, καφέ κάδος, κλαδέματα κλπ), πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε και τους νέους Χ.Υ.Τ.Υ στην Αττική .
Γνωρίζω πως είναι πολλοί αυτοί που βγάζουν σπυριά όταν ακούν για νέους Χ.Υ.Τ.Υ στην Αττική , αλλά η πραγματικότητα είναι,  πως κανένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νέους Χ.Υ.Τ.Υ στην Αττική.
Η θα έχουμε τους νέους Χ.Υ.Τ.Υ στην Αττική που θα εξυπηρετήσουν την αποκεντρωμένη εναλλακτική διαχείριση , ή θα οδηγηθούμε σε ακραίες λύσεις που ενδεχόμενα θα είναι χειρότερες και από αυτή της Φυλής.
Για παράδειγμα:  η λύση της μαζικής  καύσης των σύμμεικτων στην Φυλή σε περίπτωση που δεν βρεθούν άλλοι Χ.Υ.Τ.Υ δεν είναι θα ένα ακόμα  χειρότερο σενάριο;
Ωραίοι είναι οι "οικολογικοί λαϊκισμοί"  για μηδενικά απόβλητα και μηδενικά υπολείμματα   όπου δεν θα χρειαζόμαστε άλλους Χ.Υ.Τ.Υ  αλλά συνήθως λέγονται για να πάει η μπάλα στην εξέδρα ή για να χαϊδέψουν  αυτιά και κρύβουν την πραγματικότητα.

Υ.Γ Οι κάτοικοι της Φυλής και της Δυτικής Αττικής δεν πρέπει να γίνουν αυτή την φορά τα θύματα της "λαϊκιστικής οικολογίας".
Θωμάς Μπιζάς.

1 σχόλιο:

  1. Εσείς γιατί βγάζετε σπυριά όταν ακούτε την λέξη "εξαγωγή απορριμμάτων" σε χώρες που τα χρειάζονται γιατί παράγουν ενέργεια;;; Σε χώρες οπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Γερμανία, που επειδή έχουν σωστή ανακύκλωση, χρειάζονται και εισάγουν απορρίμματα για να παράγουν ενέργεια;;; Δεν θα ήταν αυτή η βέλτιστη λύση για να μην γίνει κανένας ακόμα ΧΥΤΥ στη Αττική, μέχρι να φτάσουμε να κάνουμε σωστή ανακύκλωση;; ΕΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΠΥΡΙΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΥΣΗ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή