Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ



email: rizospastiki.kinhsh@yahoo.gr
 
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Για ακόμη μια φορά έξι εργαζόμενοι χαροπαλεύουν από την Παρασκευή 8 Μαΐου. Μετά από ένα ακόμα εργατικό ατύχημα βρέθηκαν καμένοι στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Εργάτες καθημερινά σακατεύονται ή χάνουν τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί στη Δυτική Αττική.


Τα ΕΛΠΕ φαίνεται από την ανακοίνωσή τους ότι το μόνο, που τα νοιάζει, είναι να μην έχουν οικονομκή ζημιά και να μη χαλάσει η «καλή εικόνα τους». Δηλαδή, κάποιες «μηχανές», που χάλασαν, θα αντικατασταθούν άμεσα και όλα θα κυλίσουν ομαλά χωρίς ιδιαίτερο κόστος για την εταιρία. Κι αυτά όταν χαροπαλεύουν έξι άνθρωποι, κινδυνεύουν όλοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Στο διυλιστήριο γίνονται εργασίες γενικής συντήρησης για ένα μήνα. Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο για να τελειώσει η  συντήρηση το συντομότερο δυνατό και να μπει λειτουργήσει το διυλιστήριο. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των έκτακτων εργαζομένων απασχολούνται σε εργολαβικά συνεργεία

Όμως, η πολύ εντατική εργασία και οι προσωρινοί και φτηνοί εργαζόμενοι αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες εγκληματικών ατυχημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στα ΕΛΠΕ μειώθηκε τα τελευταία 7 χρόνια κατά 30% «προς όφελος» των έκτακτων. Πολλές φορές Έλληνες και μετανάστες δουλεύουν για 30 - 40 μέρες, όσο διαρκούν οι προγραμματισμένες εργασίες, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, την εμπειρία και την ειδίκευση. Οι αμοιβές τους δεν ξεπερνούν τα 3,8 ευρώ την ώρα σε 12ωρες, 14ωρες, ακόμα και 16ωρες βάρδιες.

Επιβάλλεται οι Δήμοι της περιοχής να υπερασπιστούν την ασφάλεια των κατοίκων και να διεκδικήσουν τα μεγάλα ποσά που τους χρωστούν τα ΕΛΠΕ και άλλες μεγάλες εταιρίες. Επιβάλλεται η τοπική κοινωνία να απορρίπτει χορηγίες, προγράμματα και δράσεις από τις εταιρίες αυτές σε αντάλλαγμα για τα εργατικά ατυχήματα, τη διαρκή ρύπανση  και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Τέλος, επιβάλλεται η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να πάρουν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια, την υγιεινή κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς και να σταματήσει από τους επιχειρηματίες η εκμετάλλευση και η αυθαιρεσία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου