Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ουσιαστικός διάλογος για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική (πολλά μπράβο) !!

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης, στην οποία παραβρέθηκαν, μετά από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της περιοχής, περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).


Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους και τους ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να προχωρήσει η αναθεώρηση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού και την υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
Ενός μοντέλου που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και θα είναι συντονισμένο στην κατεύθυνση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, μια διαδικασία που αποτελούσε προεκλογική δέσμευσης της «ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ», αλλά και επιβάλλεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.



Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης, ο κ. Φιλίππου έκανε σύντομη αναφορά στην επιστολή που έστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στους δήμους για τη σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων και την αποστολή του σχετικού οδηγού, στην απόφαση για την ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα «φαραωνικού» τύπου εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Κερατέα και Γραμματικό, στο τριήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στην έως τώρα ανταπόκριση των δήμων. 

Στη συνέχεια, κάλεσε τις Δημοτικές Αρχές να προσπαθήσουν να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ώστε μέσα στον Ιούνιο να έχουν εκπονηθεί και αποσταλεί στην Περιφέρεια τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που θα είναι προσανατολισμένος στην πρόληψη και τη μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στους δήμους, καθώς με τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν τεράστια ποσά (ως αντισταθμιστικά) στον ΕΔΣΝΑ. 


Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση από τους εκπροσώπους του ΕΔΣΝΑ του οδηγού σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων και δόθηκαν σχετικές επεξηγήσεις – διευκρινίσεις.

Στις τοποθετήσεις τους οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των δήμων επικεντρώθηκαν στα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κατάρτιση των σχεδίων και την υλοποίηση του νέου προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων, εστιάζοντας κυρίως στα ακόλουθα:
  1. Στην τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει γύρω από τη χωροθέτηση χώρων επεξεργασίας και ιδιαίτερα για τα «πράσινα σημεία».
  2. Στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με την έλλειψη προσωπικού ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα προγράμματα του νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.
  3. Στην εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και της χρηματοδότησής αυτού, καθώς η δυσχερής θέση που βρίσκονται τα οικονομικά των δήμων δεν επιτρέπει να γίνουν τέτοιες δαπάνες.
  4. Στην ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας διαχείρισης που πλέον θα γίνεται οικονομικά και θα είναι οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες και το περιβάλλον.
    ΠΗΓΗ: http://halandripedia.blogspot.gr/2015/05/blog-post_95.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου