Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Εκδήλωση με θέμα την εναλλακτική διαχείριση απορριμάτων στην Αττική και το ζήτημα του ΧΥΤΑ Φυλής


Δευτέρα, 22 Ιουνίου, στις 8μμ, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων

 
Θα γίνει εκδήλωση με θέμα την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και τη σχέση αυτής της διαχείρισης με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή μας και οφείλουμε όλοι, κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, φορείς και πολίτες, να έχουμε σαφή εικόνα και θέσεις. Πριν από ένα μήνα  προγραμματιζόταν ακόμη μια εκδήλωση σχετική, που θα εμπλούτιζε το διάλογο και τον προβληματισμό μας πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, αλλά δεν έγινε.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης τη Δευτέρα, παραθέτουμε βασικά σημεία για το ζήτημα της χωματερής, όπως τα έχουμε προσεγγίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΜΕ. 

·     Μετά την εκλογή της νέας περιφερειακής αρχής σταμάτησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία των 4 εργοστασίων καύσης στην Αττική, εκ των οποίων τα 2 θα λειτουργούσαν στην περιοχή μας.
·        Έχει αρχίσει η διαμόρφωση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού, που θα αντικαταστήσει το συγκεντρωτικό και εγκληματικό μοντέλο του προηγούμενου περιφερειακού σχεδιασμού, το οποίο στηριζόταν στο δεδομένο ότι οι Δήμοι της Φυλής και του Ασπρόπυργου ήταν ο σκουπιδοτενεκές όλης της Αττικής και της μισής Ελλάδας πολλές φορές.
·        Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει η προσπάθεια να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανά Δήμο ή ομάδες Δήμων. Αυτή η διαδικασία επιβάλλεται να προχωρήσει και να λειτουργήσει άμεσα σε όλη την Αττική.
·        Αυτά τα βήματα και οι επιλογές, κι όσες άλλες χρειάζονται, είναι ανάγκη να οδηγήσουν άμεσα στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και του ΟΕΔΑ.
·        Οφείλουμε όλοι, με βάση κοινές θέσεις και στόχους, να εργαστούμε με υπομονή και επιμονή για την άμεση επίτευξη του μεγάλου στόχου. Αυτός είναι από τη μια το σταμάτημα του εγκλήματος της χωματερής, που φέρνει σκουπίδια, διαπλοκή,  παρανομία, εγκληματικότητα και φτώχεια και από την άλλη η διασφάλιση της ζωής στον τόπο αυτό με υγεία, αξιοπρέπεια, εργασία, μόρφωση και πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου