Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΔΑ του Θωμά Μπιζά.



Συνάδελφοι
Στο κείμενο των μηχανικών του ΕΔΣΚΝΑ που στάλθηκε και στην Ε.Ε της  ΠΟΕ-ΟΤΑ για τον νέο ΕΣΔΑ , γίνεται εκτενής αναφορά για τον ρόλο των ΦοΔΣΑ. Οι συνάδελφοι υποστηρίζουν πως στον νέο ΕΣΔΑ δεν τονίζεται όσο θα έπρεπε  ο αναντικατάστατος και αποφασιστικός ρόλος των ΦοΔΣΑ στον σχεδιασμό και την λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεων και γενικότερα στην διαχείριση των απορριμμάτων ιδιαίτερα στην Αττική.
Να πούμε κατ αρχή,  πως ο νέος ΕΣΔΑ δεν αμφισβητεί πουθενά και σε κανένα σημείο του  τον ρόλο των ΦοΔΣΑ.  Κάθε άλλο.
 Ο ρόλος του ΕΣΔΑ δεν είναι να υιοθετεί και να ενσωματώνει «διάφορους ορισμούς» που αναδεικνύουν  ή   υποβαθμίζουν ρόλους, αλλά να κατανέμει  ρόλους και αρμοδιότητες , να σχεδιάζει πολιτικές και να καθορίζει τους εθνικούς στόχους.

Καμία υποτίμηση του ρόλου των ΦοΔΣΑ δεν υπάρχει στο νέο αναθεωρημένο ΕΣΔΑ. Αυτό που υπάρχει και είναι σαφές και ξεκάθαρο , είναι ότι ο νέος ΕΣΔΑ ,  δίνει ένα νέο και αναβαθμισμένο ρόλο στους δήμους.
Ο ρόλος των δήμων δεν θα περιορίζεται πλέον στην αποκομιδή και την μεταφορά των απορριμμάτων από τις γειτονιές στις κεντρικές εγκαταστάσεις όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Θεωρούν οι συνάδελφοι πως «με την δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να λειτουργούν εγκαταστάσεις ανάκτησης και διάθεσης αποβλήτων διαφαίνεται μια σημαντική υποβάθμιση των ΦοΔΣΑ» και έμμεσα ιδιωτικοποίηση !
Οι συντάκτες του κειμένου αμφισβητούν την δυνατότητα των δήμων να λειτουργήσουν μονάδες διαχείρισης βάζοντας ζητήματα κατασκευαστικού και λειτουργικού κόστους και οικονομικής βιωσιμότητας.
Θεωρούν πως οι δήμοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην λειτουργία των μονάδων και βάζουν ζητήματα για το αν μπορεί μια δημοτική εγκατάσταση να πληροί τους περιβαλλοντολογικούς όρους και αν μπορεί να διαθέτει τέτοιας ποιότητας προϊόντα που να μην χαρακτηρίζονται πλέον απόβλητα , αλλά δευτερογενή υλικά.
Για να υποστηρίξουν  πως οι κεντρικές εγκαταστάσεις είναι οικονομικότερες και βιωσιμότερες των αποκεντρωμένων λένε πως η έννοια της οικονομίας κλίμακος γνωρίζει μικρή ανάλυση (sic)  στο υπό διαβούλευση εθνικό σχέδιο.
 Χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι  το  παράδειγμα μιας μονάδας κομποστοποίησης  400 τόνων και λένε πως είναι σίγουρα οικονομικότερη από τις  8 μονάδες των 50 τόνων χωρίς να κάνουν αναφορές σε αποστάσεις , σε ήπιες τεχνολογίες , σε εργατοώρες  κλπ , και κυρίως χωρίς να αναφέρουν πως τις μεγάλες εγκαταστάσεις είναι δύσκολο να τις κατασκευάσουν και να τις λειτουργήσουν οι δήμοι.
 Το ζήτημα αυτό οι συντάκτες του κειμένου το γνωρίζουν άριστα από την δική τους εμπειρία με τις μεγάλες εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ. Ας θυμηθούν λίγο τι έλεγαν οι ίδιοι πριν μερικούς μήνες για τις θηριώδεις εγκαταστάσεις της πρότασης Σγουρού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΒΑΑ
Θεωρούν οι συνάδελφοι πως ο στόχος του 40% για την εκτροπή των ΒΑΑ κρίνεται ιδιαίτερα ψηλός .
Δεν έχουμε λένε,  έτοιμο ανεπτυγμένο  δίκτυο συλλογής και εγκαταστάσεις και επικαλούνται την εμπειρία του  ΕΔΣΝΑ και του ΕΜΑΚ για το ζήτημα των προσμίξεων για την ποιότητα του κόμποστ  , για να αμφισβητήσουν τις δυνατότητες των προγραμμάτων ΔσΠ σε ότι αφορά την εκτροπή των ΒΑΑ.
Λες και δεν γνωρίζουν οι συνάδελφοι τον σημερινό  τρόπο λειτουργίας του ΕΜΑΚ. Δεν γνωρίζουν για τις τεράστιες ποσότητες ΒΑΑ που μπορούμε σχετικά εύκολα να βρούμε από τους μεγάλους παραγωγούς όπως τα λιμάνια , τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία τα σουπερ μάρκετ τα νοσοκομεία τις λαϊκές αγορές τα κλαδέματα των δήμων κλπ κλπ..
Τα προσπερνούν όλα αυτά για να θέσουν εν αμφιβόλω τις δυνατότητες του προγράμματος ΔσΠ για την εκτροπή των ΒΑΑ.
Στη προσπάθεια των συντακτών να αποδομήσουν τα τοπικά σχέδια και την διαλογή στην πηγή,  υιοθετούν  απαράδεκτα επιχειρήματα   που δεν έχουν τολμήσει να τα πουν ούτε οι πιο φανατικοί υποστηριχτές του παρωχημένου συγκεντρωτικού μοντέλου.
Αφού ταυτίζουν έμμεσα  τα πράσινα σημεία με τις περιπτώσεις των ΚΔΑΥ τύπου Λαζόπουλου επικαλούμενοι μάλιστα και τις πυρκαγιές και τους κινδύνους για την δημόσια ασφάλεια , φτάνουν σε σημείο να μιλούν  για τα προβλήματα των οσμών και των τρωκτικών από τις εγκαταστάσεις των πράσινων σημείων στις πόλεις και την ιδιαίτερα θερμή Ελληνική περίοδο!  
ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ;
Εδώ ταιριάζει η ατάκα του αείμνηστου Τσαγανέα: Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;
Προς τι αυτή η λυσσαλέα επίθεση στην αποκεντρωμένη διαχείριση;  Για την υπεράσπιση του ΕΔΣΝΑ ή για την ικανοποίηση ορισμένων εμμονών απέναντι στην αποκεντρωμένη διαχείριση και τα κινήματα;
Οι συντάκτες του κειμένου φτάνουν  στο σημείο να ισχυρίζονται πως η «τοπικοποίηση»  με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης θα ενθαρρύνει τον ΝΙΜΒΥσμό και θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων!
Υπονοούν πως τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι τόσο εύκολο να παίρνουν αποφάσεις γιατί «ελέγχονται»  πιο εύκολα από τους πολίτες που θα αξιώνουν να μην υπάρχουν δραστηριότητες διαχείρισης στην πίσω αυλή τους! Αφήνουν να εννοηθεί πως  ο ΕΔΣΝΑ μέσω των απρόσωπων υπηρεσιών του  μπορεί να παίρνει ή να υλοποίει αποφάσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Τόση εμπιστοσύνη στην δημοκρατία είχα να δω από την περίοδο 67-74 και λυπάμαι όταν αυτά τα επιχειρήματα συνυπογράφονται από ανθρώπους με διαδρομή στην αριστερά.
Πραγματικά απίστευτα επιχειρήματα προκειμένου  να στηριχτεί  η αντίθεση των συναδέλφων στην ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης.
Προσωπικά τόσα επιχειρήματα υπέρ του παρωχημένου συγκεντρωτικού δεν έχω ακούσει ούτε από τους φανατικότερους υποστηριχτές του,  όπως  κ. Σγουρός και  ελάχιστοι συντηρητικοί  δήμαρχοι . (συντηρητικοί  δήμαρχοι  δυστυχώς δεν  βρίσκονται  μόνο  στην δεξιά) .Και για να μην είμαστε άδικοι , ο κ Σγουρός μιλούσε για θηριώδεις εγκαταστάσεις αλλά έλεγε και καμιά κουβέντα για την διαλογή στην πηγή.
Αν διαβάσει κανείς άσχετος το κείμενο των συναδέλφων θα νομίσει πως υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που έχουν βαλθεί  να καταστρέψουν  το  εξαιρετικό έργο που έχει παρουσιάσει ο ΦοΔΣΑ της Αττικής  στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων .
Λες και το απαράδεκτο συγκεντρωτικό μοντέλο, η Φυλή, το ΕΜΑΚ, τα ΚΔΑΥ τύπου Λαζόπουλου , η εκτεταμένη διαφθορά , τα αντισταθμιστικά – σκάνδαλο  και ουκ έστιν αριθμός αθλιοτήτων δεν ήταν  και έργο του ΕΔΣΝΑ.
Αν διαβάσει κανείς άσχετος το κείμενο των συναδέλφων,  θα νομίσει πως το πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική,  είναι η εναλλακτική πρόταση της Δούρου ή η  αποκεντρωμένη διαχείριση με τα τοπικά σχέδια και δεν είναι το σημερινό συγκεντρωτικό μοντέλο.
ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΣΔΑ.
Ωραία.  Οι συνάδελφοι μας λένε πως οι στόχοι του ΕΣΔΑ με τους οποίους οφείλει να προσαρμοστεί και ο ΠΕΣΔΑ,  είναι υπερβολικοί και είναι δύσκολο να πιαστούν.
Ποια είναι όμως η δική τους πρόταση; Τι στόχοι πρέπει να μπουν κατά την γνώμη τους;  Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να το μάθουμε αυτό.
Ας μιλήσουμε πολύ καθαρά. Οι στόχοι του ΕΣΔΑ είναι πράγματι αρκετά φιλόδοξοι. Αλλά δεν πρέπει να μειωθούν ούτε στο παραμικρό.
Όσο μεγαλύτερα ποσοστά εκτροπής έχουμε , τόσο λιγότερους χώρους επεξεργασίας και τελικής διάθεσης θα χρειαστούμε.
 Ιδιαίτερα στην Αττική που το πρόβλημα των χώρων είναι τεράστιο,  οφείλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια και να πετύχουμε, -αν όχι να ξεπεράσουμε- αυτούς τους στόχους.
Μόνο τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και η διαλογή στην πηγή,  μέχρι το 2020 θα πρέπει να μας δώσουν ποσοστά εκτροπής κοντά στο 60% . Από εκεί και  πέρα  πρέπει να φροντίσουμε να πετύχουμε μεγάλα ποσοστά εκτροπής και από την επεξεργασία για να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η ανάγκη για χώρους τελικής διάθεσης.
Συνάδελφοι
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει μεγάλους  αγώνες για να αλλάξει το  συγκεντρωτικό και φιλοεργολαβικό μοντέλο διαχείρισης και έχει καταγράψει νίκες.
Ο αναθεωρημένος ΕΣΔΑ με μια έννοια είναι και δική μας νίκη. Επιτέλους αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης και ενσωματώνει πολλές από τις δικές μας διεκδικήσεις όπως η κατάργηση των φαραωνικών έργων, η ήπια διαχείριση , ο νέος ρόλος των δήμων κλπ.
Βέβαια έχουμε πολλά ακόμα να διεκδικήσουμε και πρώτα και κύρια τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης αλλά και  τις προσλήψεις προσωπικού, την χρηματοδότηση  των ΟΤΑ για τα τοπικά σχέδια .
 Το αναθεωρημένο ΕΣΔΑ είναι μια σημαντική νίκη , αλλά οι αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα πρέπει να συνεχιστούν με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να εξακολουθεί να έχει ένα δημιουργικό και αγωνιστικό ρόλο ταυτόχρονα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς .
Θωμάς Μπιζάς .






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου