Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Βίαιη καταστολή διαδηλώσεων κατά της «κρίσης των σκουπιδιών»

  

Διαδήλωση Βηρυττός 
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν χθες στο κέντρο της Βηρυτού για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διευθετήσει το πρόβλημα των οικιακών σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους εδώ και εβδομάδες.

Άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και αντλιών νερού για να διαλύσουν ορισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα μεταλλικά οδοφράγματα και συρματοπλέγματα, που είχαν τοποθετηθεί για να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο του κοινοβουλίου.
Οι αστυνομικοί επίσης χτύπησαν διαδηλωτές και πυροβολισμοί ακούγονταν όσο οι συγκρούσεις συνεχίζονταν τη νύχτα, ενώ ομάδα ατόμων πέταξε μπουκάλια και κροτίδες κατά των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του κινήματος «Εσείς βρωμάτε» και συγκεντρώθηκαν πλατεία Ριάντ αλ-Σολ, κοντά στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών τις οποίες κατηγορούν κυρίως για πολιτική παραλυσία και διαφθορά. «Κάποια σκουπίδια ΔΕΝ πρέπει να ανακυκλώνονται», έγραφε πλακάτ πάνω σε φωτογραφίες λιβανέζων πολιτικών.
AP Photo/Bilal Hussein
«Υπάρχουν 16 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας», οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, δήλωσε αξιωματούχος του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει το είδος των τραυμάτων.
Ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.
Σε ανακοίνωσή τους, οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας (αστυνομία) έκαναν λόγο για 35 τραυματίες στις τάξεις τους χωρίς να προσδιορίζουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών. Ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν "τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών."
Ο υπουργός Εσωτερικών Νούχαντ Μασνούκ, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, ζήτησε από την αστυνομία να σταματήσει τη ρίψη πυρών και υποστήριξε ότι όσοι άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών θα διωχθούν.
Οι συγκρούσεις σταμάτησαν αργά το βράδυ, ωστόσο εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην Πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της πόλης, με έναν από τους διοργανωτές να δηλώνει ότι δεν θα φύγουν πριν από την απελευθέρωση πέντε διαδηλωτών που συνελήφθησαν από οι δυνάμεις της τάξης.
Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από αίτημα του υπουργού Εσωτερικών. Δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των κρατουμένων.
AP Photo/Bilal Hussein
Η εκστρατεία «Εσείς βρωμάτε» έχει οργανώσει διάφορες διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να βρεθεί συνολικής λύσης στο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Ιουλίου, με το κλείσιμο από εξαγριωμένους κατοίκους της χωματερής στο Νάαμεχ, που βρίσκεται έξω από τη Βηρυτό. Αν και η αποκομιδή των απορριμμάτων επαναλήφθηκε ημέρες μετά, με την έλλειψη χώρων υγειονομικής ταφής τα απορρίμματα ερρίφθησαν πρόχειρα, σε κενούς χώρους εδώ και εκεί.
Ο χώρος υγειονομικής ταφής στο Νάαμεχ άνοιξε το 1997. Σχεδιάστηκε για να δεχτεί τα απορρίμματα από την πρωτεύουσα και τον μεγάλο πληθυσμό των βουνών μόνο για μερικά χρόνια, μέχρι να βρεθεί μια συνολική λύση.
Παρόλα αυτά λειτουργεί ακόμα, 18 χρόνια αργότερα. Το κοινοβούλιο είναι διχασμένο και σε πλήρη αδράνεια αφού ποτέ δεν ήταν σε θέση να ψηφίσει κατάλληλο νόμο. Η κοιλάδα Νάαμεχ που κανονικά θα δεχόταν δύο εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, έχει γεμίσει τελικά σε 15 τόνους.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σωροί σκουπιδιών έχουν λάβει ογκώδεις διαστάσεις στις συνοικίες. Ορισμένοι κάτοικοι καταφεύγουν στην καύση των απορριμμάτων στους δρόμους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τοξικές ουσίες.
Άλλοι φορούν μάσκες για να προστατευτούν από την αποκρουστική οσμή. Άλλοι πάλι ξεσπούν το θυμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #Εσείς βρωμάτε.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας της χώρας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο Λίβανος μπορεί να υποστεί «μεγάλη υγειονομική καταστροφή».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://www.efsyn.gr/arthro/viaii-katastoli-ton-diadiloseon-gia-tin-krisi-ton-skoypidion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου