Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Βιομηχανία παραγωγής "τόκων" στη Φυλή




Υποψίες για τη λειτουργία μιας φάμπρικας που παρήγε «τόκους υπερημερίας» υπέρ εργολάβων γεννά η χθεσινή καταγγελία της Ρένας Δούρου, που ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), του φορέα που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ, έστειλε στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης έναν περιεκτικότατο φάκελο με στοιχεία που καίνε.

Η περιφερειάρχης Αττικής, που πρόσφατα κλήθηκε από διάφορες κοινοπραξίες κατασκευαστών να πληρώσει άμεσα ένα ποσόν της τάξης των 9 εκατ. ευρώ, αναζήτησε μέσω των υπηρεσιών της μια ανάλυση της συγκεκριμένης οφειλής. Το αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν τέτοιο που δημιούργησε εύλογα ερωτήματα, καθώς ένα σημαντικό μέρος του ποσού αφορούσε τόκους υπερημερίας. Συγκεκριμένα, τα 2.680.702 ευρώ είχαν χρεωθεί στον ΕΔΣΝΑ από τις κοινοπραξίες... λόγω καθυστερήσεων καταβολής οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση για την οποία οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας και του Ειδικού Συνδέσμου «ξεχνούσαν» να καταβάλουν τα οφειλόμενα αφορά τον περίφημο αποτεφρωτήρα της Φυλής. Και λέμε «ξεχνούσαν», μιας και τα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ δεν ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση ώστε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Όπως αναφέρουν πηγές τις Περιφέρειας, «η καθυστέρηση πληρωμής δεν δικαιολογείται καθώς τα χρήματα εισπράττονται από τα νοσοκομεία (σ.σ.: που στέλνουν τα επικίνδυνα απορρίμματα προς αποτέφρωση) και παραμένουν σε συγκεκριμένο λογαριασμό και απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για άλλον σκοπό». Με λίγα λόγια κάποιοι προφανώς αμελούσαν συστηματικά να καταβάλουν στις κοινοπραξίες τα χρήματα που τους αναλογούσαν, με αποτέλεσμα το χρέος να φουσκώνει διαρκώς με τόκους υπερημερίας ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα ύψη.
«Το παράδοξο, το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, είναι ότι κατά τον χρόνο υποχρέωσης της πληρωμής φαίνεται να υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να μην δημιουργηθεί ή να περιοριστεί η τοκοφορία των απαιτήσεων των αναδόχων» αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, που συμπληρώνει ότι υπήρξε «κατ' εξακολούθηση καθυστέρηση στην έκδοση σχετικών χρηματικών ενταλμάτων, η οποία τα έτη 2013-2014 έως και τις 28 Ιουλίου 2014 υπερβαίνει το ένα ημερολογιακό έτος, φθάνει δε και τις 473 ημέρες».
Με τα ταμεία γεμάτα και τις οφειλές συστηματικά απλήρωτες, εύλογο είναι να πηγαίνει το μυαλό στο πονηρό. Εύλογες οι υπόνοιες για την ύπαρξη σκανδάλου και τη λειτουργία μιας «βιομηχανίας» παραγωγής τόκων εις βάρος των φορολογουμένων και δικαίως η Περιφέρεια Αττικής μιλά για «συστηματική πρόκληση των τόκων υπερημερίας, μέσω της καθυστέρησης στην έκδοση των ΧΕΠ, με ισόποση ζημιά της περιουσίας του ΕΔΣΝΑ» και ζητεί τη διενέργεια έρευνας και την έκδοση πορίσματος για τη ζημία που υπέστη το Δημόσιο.
Είναι γνωστό ότι τα σκουπίδια παράγουν κέρδος, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποιοι φρόντισαν να μας κοστίσουν χρυσάφι εκατομμυρίων ευρώ και καλό θα είναι να μάθουμε και τα ονόματά τους. Να πληροφορηθούμε από τις ελεγκτικές αρχές τα στοιχεία αυτών που με την ύποπτη "αμέλειά" τους κατάφεραν να φουσκώσουν τον λογαριασμό προς όφελος των εργολάβων.
- See more at: http://left.gr/news/viomihania-paragogis-tokon-sti-fyli#sthash.RtHOVTMD.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου