Τρίτη 2 Μαΐου 2017

δείτε εδώ τα όρια της επέκτασης της Β΄ Φάσης

Το πρόβλημα είναι η επέκταση της χωματερής

... και όχι το Δυτικό Μέτωπο και τα μέλη του
Να πάρει, άμεσα, θέση το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Η αδυναμία του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα της διαχείρισης των αποβλήτων επιβεβαιώνεται καθημερινά, ενώ οι δήμοι της Αττικής «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου». Την ίδια ώρα, η χωματερή της Φυλής γεμίζει με γοργούς ρυθμούς και ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή της. Έτσι, προχωρά σε επέκταση της χωματερής, μεγαλώνοντας τη χωρητικότητα των τελευταίων κυττάρων και αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή στην εγκατάσταση της Φυλής (ΟΕΔΑ). Επιλογή που έχει την ανοχή και τη συναίνεση της περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου περιβάλλοντος και της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την εστία των κοινωνικών αντιστάσεων και γι αυτό δεν ξενίζουν τα κακόβουλα σχόλια και οι επιθέσεις σε μέλη του, που κάνουν -τακτικά- τοπικά μέσα, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες, που έχουν συμφέρον να συνεχιστεί η λειτουργία της χωματερής, όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται.
Στο «γαϊτανάκι» αυτών των επιθέσεων παίρνουν, δυστυχώς, μέρος και κάποιοι «άσπονδοι» φίλοι από τις δυτικές περιοχές. Οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να υπερθεματίσουν στο πεδίο της καταγγελίας, χάνουν κάθε μέτρο, υιοθετούν την επιχειρηματολογία της αντίπαλης πλευράς και προσφέρουν άλλοθι στις επιδιώξεις της. Τελευταίο παράδειγμα: ενώ η μελέτη του ΕΔΣΝΑ αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής -ακόμη και με τη σχεδιαζόμενη επέκταση- είναι 24 μήνες, αυτοί διακινούν τη θέση ότι ο ΧΥΤΑ μπορεί να λειτουργεί μέχρι το 2035 (!!!). Σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της θέσης «ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά» και με τη δικαιολόγηση της απραξίας των δήμων, οδηγούνται σε πλήρη ταύτιση με την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, που επιμένουν στη γραμμή της συνέχισης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής και της αδιαφορίας για τη δημιουργία νέων υποδομών (ανακύκλωσης, επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων και χώρων ταφής υπολειμμάτων-ΧΥΤΥ).  
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δηλώνει ότι δεν το πτοούν τέτοιου είδους πρακτικές και επιθέσεις, ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη από θέση αρχών και ότι θα κάνει κάθε τι δυνατόν, ώστε οι κινητοποιήσεις των κατοίκων να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα. Το να αποδομήσουμε τις λάθος επιλογές κυβέρνησης - περιφέρειας - ΕΔΣΝΑ και δήμων δεν μας αρκεί. Επιδιώκουμε να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο της διαχείρισης των απορριμμάτων και να επιβάλλουμε τη δημόσια, αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Χωρίς να λογαριάσουμε κόπο και χρόνο, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς καμία ηττοπάθεια και παραίτηση.
Καλούμε, για ακόμη μια φορά, την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και τους Δήμους της Αττικής, κυρίως το Δήμο της Φυλής, να αναλάβουν επιτέλους τις μεγάλες ευθύνες, που τους αναλογούν, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, που ως τώρα έχει κάνει ελάχιστα για το πολύ σοβαρό ζήτημα της χωματερής και της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Καταγγέλλουμε την επιλογή να μην τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επέκτασης της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής και απαιτούμε να τεθεί για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, μαζί με τη ΜΠΕ της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της WATT ΑΕ στη Φυλή, η οποία καθυστερεί -αδικαιολόγητα- επί μήνες.

2.5.2017
ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
Στα παρακάτω γραφήματα αποτυπώνεται η αλλαγή των ορίων της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής (αρχικά όρια 2003 – τροποποίηση ορίων 2011 – επέκταση 2017), καθώς και η περιοχή νέας επέμβασης (τα εναπομείναντα κύτταρα Β3 και Β6, στα οποία γίνεται εκβάθυνση).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου