Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας μετά την συμφωνία με το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία μετά από επτά εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή. Συνολικά πάνω από 2.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι άμαχοι μεταξύ των οποίων και περίπου 500 παιδιά.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού και σταδιακή άρση των περιορισμών σχετικά με την αλιεία στα ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας. «Το εμπάργκο θα αρθεί και θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στους πέντε συνοριακούς σταθμούς. Προβλέπεται το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες για τη δημιουργία ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από τη Δυτική Όχθη πως έχει γινεί δεκτή από όλες τις πλευρές ένα σχέδιο για μόνιμη εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ευκαιρία για «ανοικοδόμηση ενός νέου έθνους και για τερματισμό της κατοχής». Ο Αμπάς ευχαρίστησε για τη συμβολή τους την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, χώρες που είχαν ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο.
 Την είδηση για μόνιμη εκεχειρία μεταδίδουν τα διεθνή μέσα σημειώνοντας πως ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία. Για αποδοχή του σχεδίου από το Ισραήλ κάνουν λόγο και τα ισραηλινά μέσα. «Επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένουμε την ανακοίνωση από το Κάιρο ώστε να καθοριστεί η ώρα της εφαρμογής (της εκεχειρίας)», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς. Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ έκανε λόγο για «μια νίκη της αντίστασης».
Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους της βομβαρδισμένης Γάζας για να γιορτάσει το τέλος των ισραηλινών επιδρομών. Πολλοί σχηματίζαν με το χέρι τους το σήμα της νίκης. Σημειώνεται πως οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν και την Τρίτη μέχρι και λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.
ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου