Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Προκαταρκτική εξέταση για τους δημάρχους που αρνούνται την αξιολόγηση



«Για τους πέντε Δημάρχους, καθώς και όλους τους αιρετούς που υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματική λειτουργία και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, η εισαγγελική έρευνα και η Δικαιοσύνη δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση φόβητρο» δηλώνει ο Κ.  Πουλάκης.

Η εισαγγελέας ζητεί να παραγγείλουν σε αντεισαγγελέα Εφετών να ενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αξιοποίνων πράξεων, όπως της απείθειας.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχαν φτάσει πέντε εκθέσεις άρνησης ελέγχου για τους δημάρχους:
• Χαλανδρίου, όπου δήμαρχος έχει εκλεγεί ο Σίμος Ρούσσος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 19 δημάρχων.
• Ζωγράφου, με δήμαρχο τη Σ. Καφατσάκη, η οποία έχει εκλεγεί επίσης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει στην κίνηση των 19 δημάρχων.
• Λάρισας, όπου στις πρόσφατες εκλογές αναδείχτηκε δήμαρχος ο Απόστολος Καλογιάννης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
• Πάτρας, όπου έχει εκλεγεί δήμαρχος ο Κ. Πελετίδης με τη στήριξη του ΚΚΕ.
• Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με δήμαρχο τον Γ. Ιωακειμίδη.
Στο έγγραφο της Ευτ. Κουτζαμάνη αναφέρεται:

«Διαβιβάζουμε το αριθμ. πρωτ. 3752/24-9-2014 έγγραφο του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τα συνημμένα σ΄αυτό έγγραφα (πράξεις του ως άνω Υπουργού συγκρότησης κλιμακίων για τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων και εντολές διενέργειας των ελέγχων, ενημερωτικές εκθέσεις των διενεργούντων τον επανέλεγχο Επιθεωρητών-Ελεγκτών ΔΔ και Βοηθών Επιθεωρητών Ελεγκτών ΔΔ, φωτοτυπικά αντίγραφα του Ν. 4250/26-3-2014 και της αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/ΑΣΕΠ/1/12705/5-6-2014 Κ.Υ.Α. Υπουργών Οικονομικών – Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.λ.π.) και παρακαλούμε εν όψει του περιεχομένου αυτών, να παραγγείλετε, κατά περίπτωση, σύμφωνα με την κατά τόπον αρμοδιότητά σας, σε Αντεισαγγελέα Εφετών της υπηρεσίας που διευθύνετε, να ενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αξιοποίνων πράξεων και ιδία αυτών της απείθειας (άρθρο 169 Π.Κ.)ή παραβάσεως καθήκοντος (αρθρο 259 Π.Κ.) ή άλλων που ενδεχομένως ήθελαν διακριβωθεί. Μετά την περάτωση αυτής παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά».
Κ. Πουλάκης: Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται
Σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ευτ. Κουτζαμάνη, εις βάρος πέντε Δημάρχων (Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Λάρισας και Πάτρας) για το θέμα του δήθεν “επανελέγχου” των συμβάσεων και την άρνησή τους να συμπράξουν στην εν λόγω διαδικασία, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση
«Για τους πέντε Δημάρχους, καθώς και όλους τους αιρετούς που υπερασπίζονται τις εργασιακές σχέσεις, την αποτελεσματική λειτουργία και το δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, η εισαγγελική έρευνα και η Δικαιοσύνη δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση φόβητρο.
Αντίθετα, μέσω της δικαστικής οδού – στην οποία επέλεξε να παραπέμψει ως οιονεί “εκβιασμό” ο κ. Μητσοτάκης ένα εξόχως πολιτικό θέμα – θα φανεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι όσοι αρνούνται την εφαρμογή του νόμου των απολύσεων (4250/2014) όχι μόνο δεν παρανομούν, όχι μόνο δεν παραβαίνουν τα καθήκοντά τους, αλλά αντίθετα υπερασπίζονται τη νομιμότητα, τυπική και ουσιαστική, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή που τους ανατέθηκε από τους πολίτες που πρόσφατα τους εξέλεξαν και τον ίδιο το νόμο.
Διότι, καθήκον των δημοτικών αρχών, όπως ρητά προβλέπεται στο νόμο, είναι η προάσπιση των τοπικών συμφερόντων και η μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, να υπερασπίζονται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων τους και όχι να μετατρέπονται σε υποτελείς στις εντολές του – καθ' ύλην αναρμόδιου – Υπουργού, σε συνενόχους στην κατάρρευση των δημοτικών δομών και την υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να στοχοποιήσει απολύτως επιλεκτικά τους Δημάρχους της Αριστεράς, αφήνοντας στο “απυρόβλητο” τους εκλεκτούς της ΝΔ για την ΚΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνονται την εισαγγελική έρευνα ως απειλή, είναι γνωστό ότι οι αιρετοί της Αριστεράς δεν απορρίπτουν – αλλά αντίθετα επιδιώκουν – τον έλεγχο και κάθε θεσμοθετημένη διαδικασία, δικαστική ή διοικητική, που συμβάλει ουσιαστικά στη διαφάνεια. Άλλωστε, “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.
ΠΗΓΗ: LEFT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου