Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μερικές πρώτες σκέψεις για τις θέσεις της αντικαπιταλιστικής ανατροπής για την διαχείριση των απορριμμάτων.



Το κείμενο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για την διαχείριση των απορριμμάτων και η κριτική της παράταξης αυτής προς την επιστολή της Ρένας Δούρου,  δείχνουν πως  η προσέγγιση πού έχει η αντικαπιταλιστική ανατροπή  στο πρόβλημα της διαχείρισης , είναι επί της ουσίας  μια συντηρητική προσέγγιση  διανθισμένη με αντικαπιταλιστική ρητορεία.
Στην  πρόταση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής  ο ρόλος των ΟΤΑ στην διαχείριση των απορριμμάτων απλά δεν υπάρχει. Οι ΟΤΑ σύμφωνα με την λογική της πρότασης  απλά θα υλοποιούν σχέδια και αποφάσεις άλλων. 
Σύμφωνα με την λογική της πρότασης , οι ΟΤΑ επειδή δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους και την επαρκή οργάνωση δεν θα πρέπει να κάνουν τοπική διαχείριση και  δεν θα πρέπει να έχουν δικό τους τοπικό σχέδιο διαχείρισης , αλλά θα πρέπει να υλοποιούν ένα σχέδιο επεξεργασμένο από έναν ενιαίο κρατικό φορέα!! (τι είναι αυτός κρατικός φορέας  πάλι κανείς δεν ξέρει)  που θα έχει μέσα και προγράμματα διαλογής στην πηγή. Σ.Σ  ο κρατικός φορέας είναι πρόταση που έχει κάνει πρώτα  το ΚΚΕ…
Με άλλα λόγια η ορθή διαχείριση θα γίνει από ένα νέο κρατικό φορέα που θα δημιουργηθεί στο μέλλον . Ο σημερινός ΦΟΔΣΑ που είναι ο ΕΔΣΝΑ , οι ΟΤΑ της Αττικής , η Περιφέρεια Αττικής δεν έχουν ρόλο σε αυτό το σχέδιο του νέου κρατικού φορέα.
Λέει η αντικαπιταλιστική ανατροπή : Ένα σύστημα ουσιαστικής ανακύκλωσης, μηδενισμού υπολείμματος, με πλήρη διαλογή στην πηγή, είναι ένα βαρύ και δύσκολο σύστημα, που δεν είναι δυνατό να το επωμιστούν  οικονομικά οι δήμοι, ακόμη και αν ήταν άψογοι στη λειτουργία τους. Χρειάζεται ένας συνδυασμός γενναίας χρηματοδότησης στους δήμους και ύπαρξης  ισχυρής ενιαίας κρατικής δομής.  Για αυτό και είναι εντελώς λάθος η  γενική κατεύθυνση για τοπική διαχείριση.. Σελίδα 6 : για την δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των ΑΣΑ , με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές,  με πλήρη ανακύκλωση στην πηγή.
Στο σημερινό συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης οι ΟΤΑ και ο ΦΟΔΣΑ έχουν σαφώς ενεργότερο ρόλο από αυτό που περιγράφεται στο πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.
Η ίδια λογική υπάρχει και στην πρόταση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής για τον νέο ή τους νέους ΧΥΤΑ.
Ενώ λένε πως «είναι αναγκαία η πλήρης εφαρμογή της διαλογής στην πηγή προκειμένου να υπάρξει μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ» άρα αναγνωρίζουν πως είναι αναγκαία η εξεύρεση νέων χώρων τελικής διάθεσης,  δεν λένε πως οι χώροι αυτοί θα πρέπει να εξευρεθούν εντός της Αττικής. Κατά τα άλλα κατηγορούν την Δούρου πως πετά την μπάλα στην εξέδρα..
Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι που αφορά και τον χώρο της ΑΝΑΡΣΥΑ και τον χώρο του ΚΚΕ. Αν αυτοί οι πολιτικοί χώροι έχουν  πρόταση να πάνε τα σκουπίδια της Αττικής στην Βοιωτία θα πρέπει να το πουν ξεκάθαρα. Να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να το πουν ξεκάθαρα και δημόσια.
Η πρόταση της Δούρου είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η Αττική θα πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει και να επεξεργαστεί  τα απορρίμματα που παράγει.
Και επειδή με αφορμή το κλείσιμο της Φυλής και την δεδομένη δυσκολία που υπάρχει για την εξεύρεση νέων χώρων τελικής διάθεσης , ακούγονται διάφορες  «ιδέες»  για μεταφορά σκουπιδιών στην Σουηδία και την Κίνα για καύση και τηλεθέρμασνη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας.
Η δική μας αντίληψη, δηλαδή η αντίληψη της αριστεράς είναι πως τα «σκουπίδια» είναι φυσικοί πόροι που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κατασπαταλούμε . Η κατεύθυνση μας είναι η διαλογή στην πηγή για την ανάκτηση , την ανακύκλωση , την επαναχρησιμοποίηση και  όχι η μαζική επεξεργασία των σύμμεικτων (ταφή , καύση κλπ) στη οποία οι φυσικοί πόροι  κατασπαταλούνται.
Και μια τελευταία παρατήρηση στο κείμενο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Αλήθεια τι είναι αυτές οι «τύπου ΕΜΑΚ» μονάδες;
Δεν μπορώ να πιστέψω πως η αντικαπιταλιστική  ανατροπή μπορεί να υιοθετήσει αυτήν την αθλιότητα των ΕΜΑΚ που έγιναν με την γνωστή κουτοπονηριά να παρουσιάζουμε δηλαδή στην Ευρώπη πως κάνουμε ανακύκλωση ενώ στην πράξη κάνουμε μια τρύπα στο νερό.
Τα  «νέου τύπου ΕΜΑΚ»  βρίσκονται  στην πρόταση των 4 μονάδων επεξεργασίας που παλεύουμε να ακυρώσουμε τον διαγωνισμό  και το θεωρώ αδιανόητο να μπαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο και σε προτάσεις σχημάτων της αριστεράς.
Η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων ήταν μια τεράστια απάτη. Όχι αυταπάτη , αλλά κανονική απάτη.
Στοίχισε εκατοντάδες εκατομμύρια , είχε μηδενικό όφελος για τον ΕΔΣΝΑ , μηδενικό περιβαλλοντολογικό όφελος και τεράστια οφέλη για τους εργολάβους.
Το ΕΜΑΚ Φυλής από περιβαλλοντολογικά άποψη είναι μια τεράστια πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος και όχι μονάδα ανακύκλωσης.
 Όποιος αμφισβητεί τα παραπάνω δεν έχει παρά να ρίξει μια απλή  ματιά στα απολογιστικά δελτία του ΕΜΑΚ Φυλής .

 Θωμάς Μπιζάς.

2 σχόλια:

  1. Το ενδιαφέρον Θωμά και το δημοκρατικό θα ήταν να αναρτήσεις ολόκληρες τις θέσεις που παρουσίασε η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή και να παραθέσεις τα σχόλια και την κριτική σου. Εμείς κάναμε ανοιχτή συζήτηση και πήρες προσωπικά μέρος, με τοποθέτηση και ολοκληρωμένη απάντηση ταυτόχρονα σε αυτά που γράφεις και εδώ. Ο διάλογος όσο και αντιπαραθετικός και αν είναι συμβάλει στο να ξεκαθαρίζετε τι εννοεί ο καθένας με αυτά που λέει και τι επιδιώκει.

    Νίκος Αδαμόπουλος μέλος του συντονιστικού της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική και της Ε.Ε. της ΠΟΕ- ΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύγε στον κύριο Μπιζά, που αποκάλυψε τεκμηριωμένα που αποσκοπεί το ξαφνικό ενδιαφερόν της... "Αντικαπιταλιστικής" κλπ συσπείρωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αφού τελείωσαν με τον... καπιταλισμό είπαν να "ασχοληθούν" με τα "τύπου ΕΜΑΚ" εργοστάσια. Εύγε. Άντε παιδιά της "Αντικαπιταλιστικής" λίγο ακόμη θα το "τελειώνετε" και το θέμα των σκουπιδιών. Ξανά μπράβο στον κ. Μπιζά για το... ξεβράκωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή