Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η Ρένα Δούρου αυτά που λέει τα εννοεί..




Η  ακύρωση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ με ΣΔΙΤ είναι μια ξεκάθαρη θέση και δέσμευση της περιφερειακής παράταξης της Δύναμης  Ζωής της Ρένας Δούρου.

Η Δούρου και εχτές από το «βήμα» του ΧΥΤΑ Φυλής επανέλαβε πως η υπόθεση των διαγωνισμών και της εναλλακτικής διαχείρισης κρίθηκε στις 25/5/14 από τους  πολίτες της Αττικής. Οι πολίτες της Αττικής είπαν όχι στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.  
Ωστόσο η  ακύρωση ακόμα και των πιο ασήμαντων  διαγωνισμών δεν γίνεται από τις παρατάξεις και τα blogs , αλλά από τις διοικήσεις των αρμοδίων φορέων που έχουν την ευθύνη της κίνησης ή της ακύρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Η  ακύρωση λοιπόν των συγκεκριμένων διαγωνισμών θα γίνει από τα όργανα του ΕΔΣΝΑ. Από την εκτελεστική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο . Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις.
Αυτές οι αποφάσεις,  όπως είναι κατανοητό στον κάθε ένα , θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένες από πολλές πλευρές. Η «άλλη πλευρά», δηλαδή η πλευρά που υποστηρίζει το σχέδιο των μονάδων  δεν είναι εξωραϊστικός σύλλογος της γειτονιάς.
Διαθέτει ισχυρά νομικά επιτελεία , διαθέτει πολλούς και ισχυρούς υποστηριχτές εντός και εκτός Ελλάδας, διαθέτει  άφθονο χρήμα, τεράστιους μηχανισμούς προπαγάνδας κλπ.
Η πλευρά που στηρίζει την  ακύρωση των διαγωνισμών , δηλαδή τα  κινήματα,  με πρώτο το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ,  αλλά και τα περιβαλλοντολογικά κινήματα και η παράταξη της Δύναμης Ζωής,  που ήταν αυτή που έδωσε την  μεγάλη μάχη με το προηγούμενο «καθεστώς» στην Περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ , δεν διαθέτουν  σε καμία περίπτωση τα όπλα της πλευράς των συμφερόντων .
Η νέα περιφερειακή αρχή οφείλει απέναντι στον εαυτό της και απέναντι σε όλους εμάς που στηρίξαμε αυτόν τον αγώνα να είναι πολύ προσεκτική .
Μιλώντας με  ποδοσφαιρικούς όρους,  δεν θα πρέπει τον αγώνα που κερδίσαμε στο χορτάρι να τον χάσουμε στα χαρτιά.
Αυτό λοιπόν είναι που τρέχει με τις ΣΔΙΤ όπως  λέει και ο φίλος μου ο Τάσος ο Κεφαλάς της ΠΡΩΣΥΝΑΤ στο προχτεσινό του άρθρο.
Θωμάς Μπιζάς.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Θωμά, δε νομίζω ότι τα "αλλά" της δυσκολίας των διαδικασιών έχουν θέση σήμερα, ως επιχειρήματα. Αυτά ήταν γνωστά από πριν. Το τι τρέχει με τα ΣΔΙΤ, είναι μια καθαρή τοποθέτηση που δεν την κάνεις στο άρθρο σου: Αφού καταργηθούν τα ΣΔΙΤ, τι θα ακολουθήσει? Αποκεντρωμένες υποδομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΔΖ στο Περιφερειακό Συμβούλιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλώρα το τι θα ακολουθήσει μετά την ακύρωση των ΣΔΙΤ δεν το ξέρω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος. Το λέω αυτό, γιατί το στοίχημα των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και της εύρεσης νέων χώρων τελικής διάθεσης , δεν το έχουμε κερδίσει ακόμα.
      Αυτό που ξέρω όμως είναι τι θα συνέβαινε αν δεν ακυρωνόταν οι διαγωνισμοί. Τότε οι αποκεντρωμένη διαχείριση θα πήγαινε περίπατο. Το σημαντικό σήμερα είναι η ακύρωση των διαγωνισμών για τις μονάδες.
      Τώρα το ποιοι είναι οι εκπρόσωποι της Δύναμης Ζωής και το τι λένε στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν το ξέρω και δεν είναι και δική μου δουλειά. Αυτά είναι δική σας δουλειά. Δηλαδή των περιφερειακών συμβούλων της Δύναμης Ζωής.


      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eαν κάποιος "διαβάσει" την παγκόσμια κινητικότητα στις μεθοδολογίες απορριμάτων θα διαπιστώσει ότι η απάντηση κρύβεται πίσω απο 3κανόνες "Ο ρυπαίνων πληρώνει" "το προιόντα ανήκουν στον παραγωγό και κάτοχο" και "zero waste" με έμφαση στην πρόληψη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή