Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Τοξική «βόμβα» στον Ασπρόπυργο

Στον εισαγγελέα παραπέμπεται η υπόθεση του παράνομου εργοστασίου ανακύκλωσης μπαταριών στον Ασπρόπυργο Αττικής, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί παρότι οι κρατικοί έλεγχοι έχουν καταγράψει σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας εδώ και μια δεκαετία.


Πρόκειται για το εργοστάσιο «Ι. Χούμας ΑΕΒΕ», που ενώ διαχειρίζεται εκατοντάδες τόνους παλαιών μπαταριών, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, ξεφορτώνεται στην κυριολεξία τα άκρως τοξικά απόβλητα πετώντας τα σε βόθρους και πηγάδια… Οι ανατριχιαστικές παραβάσεις του εργοστασίου συνιστούν μία πραγματική «βόμβα» για τη δημόσια υγεία ολόκληρης της δυτικής Αττικής, καθώς τα υγρά, στερεά και αέρια απόβλητα που προκύπτουν από τις μπαταρίες είναι τα πιο επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και για το περιβάλλον.

Η εγκληματική διαχείριση τόνων μπαταριών αυτοκινήτων από τη συγκεκριμένη μονάδα περιγράφεται αναλυτικά σε φάκελο που απέστειλαν οι ειδικοί επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η ίδια υπηρεσία έχει επίσης εισηγηθεί πρόστιμο, το οποίο ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Η Δικαιοσύνη, πλέον, καλείται να αντιμετωπίσει μια εξόφθαλμη και κατά συρροή παρανομία, η οποία τελείται υπό την ανοχή της πολιτείας για τουλάχιστον 10 χρόνια, καθώς η πρώτη φορά που οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής είχαν εντοπίσει τις παραβάσεις του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο ήταν το 2004.


Χαμένες αρμοδιότητες

Σήμερα, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων για τα βιομηχανικά απόβλητα μεταξύ της αιρετής Περιφέρειας και της διορισμένης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής φαίνεται πως έχει βγάλει την τοπική αυτοδιοίκηση εκτός κάθε διαδικασίας ελέγχου τέτοιων υποθέσεων. Από την πλευρά του κεντρικού κράτους, ωστόσο, χαρακτηριστικό για την καθυστέρηση με την οποία κινούνται οι αρμόδιες Αρχές είναι το γεγονός ότι ο φάκελος που παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία αφορά αυτοψίες και ελέγχους που είχαν γίνει ήδη από το 2012 και το 2013.

Δηλητήρια σε… μουσαμά

Σύμφωνα με την αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων του Ασπρόπυργου, που συνεχίζει να λειτουργεί, είναι υπόλογη για συνολικά 9 παραβιάσεις της νομοθεσίας. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ανεξέλεγκτη έκλυση επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, αλλά και το γεγονός ότι τα δηλητηριώδη απόβλητα σχηματίζουν σωρούς γύρω από το εργοστάσιο. Στην ουσία, η επικίνδυνη διαδικασία της ανακύκλωσης συσσωρευτών γινόταν κάτω από αδιανόητες και τριτοκοσμικές συνθήκες, καθώς τα τοξικά καλύπτονταν από… μουσαμά. «Ειδικότερα, εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα μολυβδοχώματος αποθηκευμένη χύδην επί του εδάφους, μερικώς καλυμμένη με μουσαμά», γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο της αυτοψίας των επιθεωρητών, που επισημαίνει και τη διαρκή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με μόλυβδο και άλλα δηλητήρια, τα οποία έπεφταν σε μη στεγανό βόθρο, αλλά και σε γεώτρηση. «Έλεγχος της ποιότητας δείγματος των αστικών λυμάτων και δείγματος του νερού της γεώτρησης της ελεγχόμενης εταιρείας κατέδειξε έντονη παρουσία ρύπων χαρακτηριστικών των παραγόμενων βιομηχανικών αποβλήτων του εργοστασίου», υπογραμμίζεται στο κείμενο της αυτοψίας.

Ακόμη, η εταιρεία ελέγχεται και για παράνομα κέρδη, καθώς το 2012 βρέθηκε να έχει εξαγάγει σε Βουλγαρία και Αυστρία περισσότερους από 512 τόνους πλαστικού που προέρχεται από μπαταρίες, δίχως να δηλώσει ότι επρόκειτο για επικίνδυνο απόβλητο.

Η μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων, πλέον, απειλείται με αφαίρεση της άδειάς της, ενώ ελέγχεται νομικά για τυχόν περιβαλλοντική ζημιά στο έδαφος και τα ύδατα της δυτικής Αττικής. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ζημιά αυτή έχει ήδη επέλθει. «Δεν νοείται η απόθεση τέτοιων αποβλήτων στο περιβάλλον. Ο μόλυβδος είναι τοξικός και με τον χρόνο μπορεί να φτάσει σε υδροφόρα στρώματα που χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό», λέει  ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, καθηγητής του Τμήματος Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Κορυφή του παγόβουνου ο Ασπρόπυργος

Μπορεί οι τριτοκοσμικές συνθήκες σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων της χώρας να προκαλούν σοκ, απ’ ότι φαίνεται όμως, δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.  Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 5 αντίστοιχες μονάδες μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, οι οποίες δεν πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφαλούς λειτουργίας. «Τα εργοστάσια αυτά ενδιαφέρονται για το μολύβι που εξάγεται από τη διαδικασία ανακύκλωσης των μπαταριών αυτοκινήτων. Δεν ενδιαφέρονται, όμως, καθόλου για το τι θα κάνουν με τα ισχυρότατα τοξικά απόβλητα», λέει ο απερχόμενος γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος, αναφέροντας ότι η υπόθεση του Ασπρόπυργου μπορεί να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου μιας παραβατικής δραστηριότητας με τεράστιο κόστος για την υγεία των πολιτών. «Από τους ελέγχους που έχουν γίνει στον χώρο των εργοστασίων ανακύκλωσης μπαταριών αυτοκινήτων, δεν έχουμε βρει ούτε έναν ο οποίος να μην έχει υποπέσει σε σοβαρότατες παραβιάσεις της νομοθεσίας», καταλήγει ο Π. Μέρκος.
πηγήhttp://www.topontiki.gr
 http://ergazomenoidimos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_66.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου