Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Σενάρια - εφιάλτης για χιτλερικές ψήφους υπέρ Δήμα



Το γύρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου κάνουν σενάρια αναφορικά με την πιθανότητα νεοναζί βουλευτές να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία για Πτδ, προκειμένου είτε να «εξαγνιστούν» είτε να εξευτελίσουν τη διαδικασία 


Σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το ενδεχόμενο, θα πρόκειται για την πρώτη φορά μεταπολεμικά που ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα εκλεγεί με χιτλερικές ψήφους (ο Κ. Καραμανλής είχε εκλεγεί με τις ψήφους της Εθνικής Παρατάξεως που ήταν ακροδεξιά, αλλά όχι χιτλερική).

 Ο υποψήφιος Πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει κατηγορηματικά, ότι δεν επιθυμεί την εκλογή του, εάν εξαρτηθεί από την ψήφο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Δεν ψηφίζουν Σταύρο Δήμα, επαναλαμβάνουν την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή τους, οι νεοναζί.
Στο θέμα αναφέρθηκαν ήδη από σήμερα το πρωί δύο βουλευτές της ΝΔ, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει «αρνούμαι να συμπράξω σε εκλογή Προέδρου με τη Χρυσή Αυγή», και τον Χρ. Μαρκογιαννάκη να διαβεβαιώνει πως «δεν δεχόμαστε στήριξη από εγκληματική οργάνωση». Αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε «πολλοί» νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Κάθε ενδεχόμενο που εμπεριέχει προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να συνάψουν υπόγεια συμφωνία με τους χρυσαυγίτες, θα σημαίνει ισοπέδωση των δημοκρατικών και αντιφασιστικών παρακαταθηκών της χώρας. 
Το σενάριο, όπως παρατίθεται σε δημοσίευμα των Νέων
Στην εφημερίδα Τα Νέα εξηγείται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι 16 ψήφοι της Χρυσής Αυγής να αποτελέσουν οιονεί ρυθμιστή της προεδρικής εκλογής. Όπως σημειώνεται, είναι ένα πολιτικό παιχνίδι που αρκετοί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν αποκλείουν να παίξει ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η «συμμορία» του, επιχειρώντας να τορπιλίσει το πολιτικό σκηνικό και να στιγματίσει μια κορυφαία διαδικασία του πολιτεύματος.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για ένα χρυσαυγίτικο «χτύπημα» στην καταληκτική ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας φούντωσαν σε πολιτικά γραφεία και κομματικούς διαδρόμους και από τη μεταστροφή των Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι υπερψήφισαν χθες τον Σταύρο Δήμα. 
Αν και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές φαίνεται ότι έχουν διαρρήξει οριστικά κάθε σχέση με τον Μιχαλολιάκο και η χθεσινή στάση τους ερμηνεύεται ως «δήλωση μεταμέλειας», δεν πέρασε απαρατήρητο ότι δεν δέχθηκαν επιθέσεις ή φραστικούς προπηλακισμούς από την υπόλοιπη ομάδα. Ακόμη και η χρυσαυγίτικη ηρεμία στη Βουλή και στις δύο ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου από πολλούς αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθώς κρίνεται ως προσχηματική και πως εξυπηρετεί κάποιον σχεδιασμό. 
Το σενάριο της δεύτερης ανάγνωσης
Υπό αυτό το κλίμα, η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικά στελέχη που πιθανολογούν ότι η οργάνωση Μιχαλολιάκου, με στόχο να κλέψει την τελευταία παράσταση, θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της δεύτερης ανάγνωσης. 
Στη βάση αυτήν, θα απόσχουν και οι 16 βουλευτές της από την αρχική ψηφοφορία και θα εμφανιστούν στην αίθουσα της Ολομέλειας στο τέλος, κατά την εκφώνηση των απόντων, όταν οι υπόλοιποι βουλευτές θα έχουν ψηφίσει, διαμορφώνοντας ένα ανοικτό αποτέλεσμα. 
Ένας τέτοιος σχεδιασμός, αν όντως τον επεξεργάζεται στο μυαλό του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δείχνει σατανικός, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα είναι εκείνοι από τους οποίους η Βουλή, η χώρα και ο μισός πλανήτης θα περιμένουν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας την κρίσιμη απόφαση για την ανάδειξη Προέδρου ή για εθνικές εκλογές.
Το ενδεχόμενο αυτό, που προκαλεί προβληματισμό στην πολιτική σκηνή σε σημείο που να αναζητείται ήδη αντίδοτο, κρίνεται πιθανό για έναν ακόμη λόγο: Η παρουσία των χρυσαυγιτών στην αρχική φάση της ψηφοφορίας, ιδίως εάν σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του συνταγματικού τόξου μέσω της στήριξης Δήμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης αρκετούς βουλευτές του κεντροαριστερού μετώπου, οι οποίοι ήδη έχουν ταχθεί υπέρ της προεδρικής εκλογής. 
Βάσει του καταλόγου, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, ως βουλευτής Επικρατείας, ψηφίζει πριν από τον Σπύρο Λυκούδη, όπως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (Α' Αθήνας) πριν από μια σειρά ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν τον κ. Δήμα. Και είναι προφανές ότι η υπόνοια και μόνο περί μιας παρασκηνιακής προσέγγισης της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να προκαλέσει, μεσούσης της τρίτης ψηφοφορίας, εκρηκτικές καταστάσεις.
Πληροφορίες: Το Ποντίκι, Τα Νέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου