Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ … του Θωμά Μπιζά.



Η ακύρωση των διαγωνισμών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων  με ΣΔΙΤ  έγινε και είναι  το πρώτο βήμα για το κυρίως ζητούμενο που δεν είναι άλλο, από την  υλοποίηση ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης. 

Όπως είχε περιγράψει και η Ρένα Δούρου στην επιστολή της στους δημάρχους της Αττικής,  η προτεραιότητα τώρα είναι η ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
Η  επίσκεψη της παράταξης της Δύναμης Ζωής και της Ρένας Δούρου στην ΟΕΔΑ Φυλής έδειξε ότι η κατάσταση στην Φυλή είναι οριακή και θα χρειαστούν  άμεσα και δραστικά μέτρα για να μην υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής.
Στο λεκανοπέδιο των 5.000.000 ανθρώπων το να έχεις μόνο ένα χώρο ταφής απορριμμάτων που έχει λιγότερο από 9 μήνες ζωή, σημαίνει ότι είσαι σε κατάσταση συναγερμού.
Ο ΕΔΣΝΑ θα πρέπει πλέον να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.
Η προηγούμενη διοίκηση  του ΕΔΣΝΑ η μόνη σπουδή που έδειχνε,  ήταν το πώς θα γίνουν οι μονάδες επεξεργασίας και τίποτε άλλο.
Ούτε για το τι θα γίνει με τον κορεσμό της Φυλής , ούτε για το τι θα γίνει με τα απορρίμματα της Αττικής μέχρι να κατασκευαστούν οι θηριώδεις μονάδες, ούτε για το που θα οδηγούσαν τα δευτερογενή καύσιμα για καύση στην περίπτωση που θα γινόταν οι μονάδες, ούτε για χώρους ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων και των τεφρών .
Δεν ήταν τυχαίες αμέλειες αυτές. Αντίθετα ήταν πολύ καλά μελετημένες. Ήταν μεθόδευση για να γίνουν οι μονάδες στην Φυλή και μάλιστα με επέκταση της σημερινής εγκατάστασης.
 Αν είναι αμέλεια,  είναι εγκληματική αμέλεια που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων .  
Υποστηρίζω την άποψη πως η Αττική είναι ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ζήτημα της ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων. Οι οχτώ μήνες ζωής του κυττάρου είναι τίποτα για τις ανάγκες της Αττικής και δεν γνωρίζω αν επαρκούν αυτοί οι οχτώ μήνες για να ετοιμαστούν άλλες λύσεις.
Για αυτούς τους λόγους και οι διαδικασίες  αναθεώρησης  του ΠΕΣΔΑ πρέπει να ξεκινήσουν  άμεσα και το χρονικό όριο μέχρι το καλοκαίρι που έθεσε η Ρένα Δούρου στην επιστολή της να τηρηθεί .
Η εξεύρεση νέων χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης υπάρχει και θα υπάρχει ακόμα και μετά την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.  Δεν μπορεί να μην το λέμε αυτό και κυρίως δεν πρέπει να μην κάνουμε τα πάντα για να τους βρούμε.
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ενεργοποιηθούν ο ΕΔΣΝΑ και οι ΟΤΑ για την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης .
Η υποστήριξη του ΕΔΣΝΑ στους ΟΤΑ για την εφαρμογή των τοπικών σχεδίων είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας .
Η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ είχε ζητήσει με την επιστολή της να κινηθούν οι διαδικασίες για τα τοπικά σχέδια από το 2014 και δεν έγιναν τα βήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα.
Η εκπόνηση και υλοποίηση  των τοπικών σχεδίων είναι προτεραιότητα .
Πρέπει άμεσα να ελαχιστοποιηθεί  όσο είναι δυνατόν το ποσοστό των ΑΣΑ, που πηγαίνει για ταφή. Ακόμα και αύριο το πρωί που λέει ο λόγος , μπορεί να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη ιστορία δήμοι να δαπανούν μεγάλα ποσά για να στέλνουν κλαδέματα για ταφή.
Πρέπει να μεγαλώσει όσο είναι δυνατόν  το ποσοστό των ΑΣΑ, των οποίων η διαχείριση  θα ολοκληρώνεται στους δήμους.
Ακόμα και στις εγκαταστάσεις της ΟΕΔΑ,  πχ στο ΕΜΑΚ θα πρέπει να οδηγούνται προδιαλεγμένα  πλέον οργανικά για επεξεργασία που μπορούν να μεταφέρουν όσοι ΟΤΑ δεν έχουν αναπτύξει εγκαταστάσεις και προγράμματα κομποστοποίησης. 
Ο χρόνος ίσως να είναι μεγαλύτερος αντίπαλος ακόμα και από τα συμφέροντα.
  Θωμάς Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου