Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Γ. Δραγασάκης: Την Κυριακή θα κερδίσουμε το στοίχημα της πρωταγωνιστικής δύναμης της Αριστεράς

Το στοίχημά μας να δράσουμε ως μια δύναμη ηγεμονική, πρωταγωνιστική το έχουμε κερδίσει στο επίπεδο των ιδεών. Θα το κερδίσουμε την Κυριακή στο επίπεδο της Βουλής και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Θα πρέπει όμως μετά, να το κατακτήσουμε στο επίπεδο της αποτελεσματικής διακυβέρνησης και να συγκροτήσουμε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θα είναι ο Συνασπισμός που θα μας πάει πολύ μακριά", δήλωσε, μιλώντας στο Κόκκινο ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις Ντράγκι για τα ομόλογα, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως διέψευσε όσους έσπειραν τις προηγούμενες ημέρες τον πανικό:
"Η πρώτη ανάγνωση που μας αφορά άμεσα είναι το τι δεν έγινε. Ο κ. Σαμαράς οργάνωσε αυτές τις εκλογές, προσδοκώντας να πάμε, ει δυνατόν, με κλειστές τράπεζες. Υπήρξε μια εκροή καταθέσεων ελεγχόμενη. Προσδοκούσαν από τον κ. Ντράγκι να ανακοινώσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας ή έστω ειδικούς όρους, επειδή θα ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο χαρτί ήταν χτες. Όμως αυτό που περίμεναν, την κατάσταση πανικού και κρίσης, δεν έγινε. Αντίθετα περιμένουμε μια βελτίωση της κατάστασης.
Σε δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με την Ευρώπη,. Είναι θετικό βήμα που δημιουργείται ένας μηχανισμός παρέμβασης στην αγορά των ομολόγων. Όμως αυτό έρχεται πολύ αργά και πολύ περιορισμένα. Πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δημιουργίας επενδύσεων, κι από κει και πέρα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνει"
Αναλύοντας το θέμα σε κλίμακα Ευρώπης, τόνισε:
"Δεν θα γινόταν αυτό, αν δεν υπήρχαν οι Podemos, αν η Ιταλία δεν ήταν στην ουρά, αν στην Ιρλανδία δεν ήταν το ΣΙΝ Φέιν. Εδώ επιβεβαιώνεται η στρατηγική πλευρά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς από την αρχή επενδύσαμε στον παράγοντα πως η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αδιέξοδη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Αυτοί που σκέφτονται πιο μακριά, καταλαβαίνουν ότι το σημερινό μοντέλο πρέπει να αλλάξει.
Όμως δεν θα μας δώσουν τίποτα μόνοι τους. Τα πάντα είναι θέμα διαπραγμάτευσης και γι' αυτό εμείς τώρα πρέπει να συγκροτήσουμε το σχέδιο διαπραγμάτευσης, τη δική μας στρατηγική. Οι τεχνικές πλευρές είναι σημαντικές, αλλά η υπόθεση κρίνεται στη στάση των λαών, στην ύπαρξη και την ενδυνάμωση της Αριστεράς, κι αυτό είναι ένα ταξίδι μακρύ"
Σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων για το ελληνικό ζήτημα, η οποία φαίνεται πως μαλακώνει, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε:
"Η κα. Μέρκελ θέλει να κάνει και μια διαχείριση της εσωτερικής της αδυναμίας. Το πρόβλημα είναι πως η κρίση στην Ευρώπη είναι υπαρκτή και δεν τη δημιούργησε η Ελλάδα, γι΄αυτό θα έπρεπε να παίρνουν μέτρα αποτροπής της κρίσης κι όχι να την αφήνουν να εκτυλίσσεται και να κινδυνεύει η Ευρώπη να μπει σε μια βαθιά παγίδα αποπληθωρισμού και κάπου εκεί να παίρνονται κάποια μέτρα κι αυτά λειψά. Γι αυτό δεν συνιστά λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης έστω κι αυτό το θετικό βήμα".
Είπε επίσης πως "Όλοι οι θεσμοί της Ευρώπης τήρησαν την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας σε σχέση με τις εκλογές στη χώρα μας".
Τέλος, για την επόμενη η μέρα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε:
"Το μέλλον της χώρας μας θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τις αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα στη χώρα μας, αλλαγές που σε άλλες χώρες έχουν γίνει από χρόνια. Έχουμε μια ιδιόμορφη ιστορική κατάσταση που καλείται μια κυβέρνηση της αριστεράς να κάνει όλα αυτά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει από άλλες δυνάμεις και να το πάει παραπέρα από τον περιορισμένο ορίζοντα, και να τους δώσει ένα κοινωνικό προοδευτικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Βεβαίως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν δε βρούμε λύση στο πρόβλημα του χρέους κι αν δε βρούμε μια πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη, ώστε να είμαστε εκεί με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.
Άρα, ας σηκώσουμε τα μανίκια να βρούμε τις λύσεις για τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε στην κοινωνία ένα κλίμα αναγεννητικό, ανασυγκρότησης, ένα κλίμα που να βλέπει πολύ μπροστά.
Το στοίχημα μας στο εσωτερικό της χώρας είναι να δράσουμε ως μια δύναμη ηγεμονική, πρωταγωνιστική. Αυτό το στοίχημα το έχουμε κερδίσει στο επίπεδο των ιδεών, θα το κερδίσουμε την Κυριακή στο επίπεδο της Βουλής και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Θα πρέπει όμως μετά να το κατακτήσουμε στο επίπεδο της αποτελεσματικής διακυβέρνησης κι ακόμη πιο πέρα στο να συγκροτήσουμε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θα είναι ο Συνασπισμός που θα μας πάει πολύ μακριά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου