Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον κ Γ. Σγουρό ..



ΣΧΟΛΙΟ : Με ανακοίνωση που εξέδωσε  για το συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ ,  ο κ. Γιάννης Σγουρός , ο  Περιφερειάρχης που σχεδίαζε να κατασκευάσει τα 2 μεγάλα εργοστάσια των 700.000 και 400.000 τόνων στην Φυλή για 27 τουλάχιστον χρόνια , κατηγορεί τώρα την Δούρου πως με την πολιτική της «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Φυλή».
Ο κ Σγουρός αφού φρόντισε να κάνει την Φυλή τον μοναδικό χώρο επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής , ( αν γινόταν τα εργοστάσια το 90% των απορριμμάτων θα πήγαινε στην Φυλή, ) τώρα ζητά και τα ρέστα!
Εκεί όμως που ξεπερνά κάθε όριο θράσους είναι όταν καλεί την Δούρου να επανεξετάσει την απόφαση της  με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον!  Καλεί δηλαδή  την Δούρου , να δώσει την κατασκευή και την λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ,   για το καλό του δημόσιου συμφέροντος! Την καλεί να βάλει τον λύκο για να φυλάξει τα πρόβατα..
Αυτή είναι η περίφημη πρόταση Σγουρού. Πρόταση κομμένη και ραμμένη  στα μέτρα των σκουπιδοεργολάβων..
Μιλάμε για τεράστιο περίσσευμα θράσους και υποκρισίας..
 Θ.Μ
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Γιάννη Σγουρού είναι η εξής:
“Εξαιρετικά θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με απρόβλεπτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» Γιάννης Σγουρός.

 Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός το διεθνές συνέδριο που οργάνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια δεν συνέβαλε στην εξεύρεση άμεσα εφαρμόσιμων λύσεων που απαιτούνται πλέον επιτακτικά, ιδίως μετά την απόφαση της νέας διοίκησης να ακυρώσει χωρίς διάλογο και χωρίς να διαθέτει το παραμικρό εναλλακτικό πλάνο, τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας.
 Οι διαγωνισμοί όπως σημείωσε ο κ. Σγουρός θα μπορούσαν να προχωρήσουν από τη νέα διοίκηση στα επόμενα στάδια (Ανταγωνιστικό Διάλογο, Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών), αφού δεν υπήρχε καμία απολύτως δέσμευση έναντι των διαγωνιζομένων εταιρειών ούτε ως προς τις δυναμικότητες των μονάδων, ούτε ως προς τις τεχνολογίες, ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόβλεψη περί εγγυημένων ποσοτήτων, όπως ψευδώς κάποιοι έχουν φροντίσει να διαδώσουν.
 Ο κ. Σγουρός κάλεσε μάλιστα τη διοίκηση της περιφέρειας να επανεξετάσει την απόφασή της με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και όχι τις ανεφάρμοστες και ανέφικτες ιδεοληψίες, στις οποίες έχει εγκλωβιστεί.
Επίσης, στο συνέδριο η νέα διοίκηση της Περιφέρειας απέφυγε για ακόμη μια φορά να απαντήσει στα 14 πολύ σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (επισυνάπτονται) και στο πως, πότε και με ποιες πηγές χρηματοδότησης θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της.
Αντιθέτως πλήθος ερωτημάτων προκαλεί, η παντελής απουσία έστω και απλής αναφοράς από το κείμενο των συμπερασμάτων του συνεδρίου, στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Για τις εν λόγω υποδομές η κα Δούρου έχει δημόσια δεσμευτεί, για τις μεν πρώτες ότι θα πάψουν να λειτουργούν και θα μετεγκατασταθούν, για το δε ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ότι δε θα λειτουργήσει. Τελικά από ό,τι φαίνεται όχι μόνο δεν θα δοθεί τέλος, αλλά θα ισχύσει το «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Φυλή» …
Επίσης από τα συμπεράσματα του Συνεδρίου προκύπτει ξεκάθαρα η υπαναχώρηση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας σε ζητήματα που μέχρι πρότινος φαινόταν ανυποχώρητη. Πλέον η αποκεντρωμένη διαχείριση, έγινε αποκεντρωμένη διαχείριση σε ένα ποσοστό, ενώ για τις μεθόδους επεξεργασίας που θα χρησιμοποιούν οι νέες μονάδες που θα φτιαχτούν, αναφέρεται ότι καμία τεχνολογία δεν ενοχοποιείται, αφήνοντας προφανώς ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της καύσης … .
Τέλος το μπάχαλο που επικρατεί στους σχεδιασμούς της νέας διοίκησης επιβεβαιώνει το εφεύρημα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου αναφέρεται ότι ο ΕΔΣΝΑ θα εκπονήσει εντός μηνός Πρότυπα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης τα οποία θα σταλούν άμεσα στους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η νέα διοίκηση καλούσε τους Δήμους να στείλουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει πρώτα να στείλουν στους Δήμους υπόδειγμα …
Μετά από τρεις ημέρες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής το μόνο που κατάφερε να αναδείξει μέσα από το διεθνές συνέδριο ήταν την παντελή όσο και επικίνδυνη ένδεια προτάσεων της και να διασπείρει ακόμη περισσότερο την ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Η παράταξη «Αττική» θα στηρίξει προτάσεις που θα κατατεθούν από τη νέα διοίκηση, αρκεί να στηρίζονται σε εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές. ”  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου