Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Προγραμματική Συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας για πρώτη φορά μεταξύ της Περιφερειάρχη Αττικής και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του ΠολίτηΠρογραμματική Συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας,  υπογράφτηκε σήμερα για πρώτη φορά σήμερα μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της συνάντησής τους στις 25 Φεβρουαρίου 2015, όταν έθεσαν τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, υπέγραψαν σήμερα σχετική Προγραμματική Συμφωνία.

Η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, αφού υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη μίας σειράς συμφωνιών που επέρχονται και με άλλα υπουργεία, τόνισε ότι υπάρχει έντονη ανάγκη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, ειδικά σήμερα, που «αντιμετωπίζουμε κατασπατάληση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και χρειαζόμαστε να αθροίζουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών».
Η ίδια επισήμανε ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών είναι ένας τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Αττικής δίνει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά στο επίπεδο της πρόληψης και της αποτροπής, της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης. Με την έννοια ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κεφάλαιο που πρέπει να περιφρουρήσουμε με τη χρήση εκείνων των μέσων που δεν είναι κατασταλτικά ή βίαια αλλά τα οποία σκοπεύουν στο να διαμορφώσουν τις νοοτροπίες και συμπεριφορές εκείνες που να αποτρέπουν τη βία και την παραβατικότητα».
Η Προγραμματική Συμφωνία προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων, που αφορούν κυρίως στην πρόληψη, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση μίας σειράς θεμάτων, που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις φυσικές καταστροφές την οδική ασφάλεια και την πολιτική προστασία γενικότερα. Στόχος της συμφωνίας είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια των δύο μερών, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους βασικούς τομείς συνεργασίας, αυτοί περιλαμβάνουν:

·                Την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία Περιφέρειας, Δήμων, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας, για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης τόσο του εγκλήματος, όσο και της θυματοποίησης.
·                Την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.α.).
·                Την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.α.) και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (Μέγαρα, Ασπρόπυργος κ.α.).
·                Τη δημιουργία και αναβάθμιση της υποδομής, και την κατάρτιση και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) της Περιφέρειας και την ενημέρωση των πολιτών για την άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.
·                Την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας της Επιτροπής Περιφερειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας.
·                Το συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού και την υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής (Πεδίο του Άρεως) όπως και της αποτελεσματικής φύλαξης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.
·                Την προστασία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της Περιφέρειας.

Η περαιτέρω εξειδίκευση και υποστήριξη των δράσεων στους τομείς που συμφωνήθηκαν, έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου και της Περιφέρειας.
Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αναστάσιος Μαυρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου