Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΦΥΛΗ. του Θωμά Μπιζά.



Στις 11-6-1991 η ΤΕΔΚΝΑ με το υπ΄αρ. 370/11-6-91 ψήφισμα της με αντικείμενο το πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων στο Ν. Αττικής κάλεσε τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια της εποχής να πάρουν αποφάσεις αύξησης της εισφοράς τους προς τον ΕΣΔΚΝΑ ίσης με το 1,5%  των τακτικών εσόδων τους προκειμένου το ποσό αυτό να διατίθεται κάθε χρόνο για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ των περιοχών που οχλούνται από την ύπαρξη της χωματερής και του ΣΜΑ , ώστε να αντιμετωπίζονται από αυτούς προγράμματα απορρύπανσης των περιοχών τους και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης.

Με αυτό το ψήφισμα της ΤΕΔΚΝΑ το 1991 ξεκίνησε  η «αμαρτωλή»   ιστορία των αντισταθμιστικών.
Τα αντισταθμιστικά θα δίνονταν στους οχλούμενους δήμους «ώστε να αντιμετωπίζονται ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ  προγράμματα απορρύπανσης των περιοχών τους και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης».
Για προγράμματα απορρύπανσης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης λοιπόν και όχι για ποδοσφαιρικές ομάδες, ούτε για περίεργες αγορές οικοπέδων , ούτε για παράξενες και ιδιαίτερα πανάκριβες  δημοτικές επιχειρήσεις , ούτε για στρατιές μελετητών, ούτε για ανεξέλεγκτες προσλήψεις , ούτε για πανάκριβες γιορτές και πανηγύρια , ούτε , ούτε, ούτε..
Και το ερώτημα είναι πόσα έργα και προγράμματα  απορρύπανσης των περιοχών τους και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης έκαναν οι δήμοι Άνω Λιοσίων και Φυλής με τα αντισταθμιστικά που εισέπραξαν  όλα αυτά τα χρόνια και πόσο κόστισαν αυτά τα έργα;
Την απάντηση την γνωρίζουν όλοι. Και καλύτερα από όλους την γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής που ζουν στην πιο υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Αττικής.
Γνωρίζουν  πως δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν,  είναι πως με τα τόσα χρήματα που έχουν διατεθεί ως αντισταθμιστικά για την περιοχή τους,  θα μπορούσε η περιοχή της Φυλής να ήταν  σήμερα η πιο καλά αναπτυγμένη περιοχή σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Η πιο οργανωμένη, η πιο «πράσινη», η πιο καθαρή.
Δεν υπάρχει κανείς άλλος δήμος στην Ελλάδα που να έχει εισπράξει τόσα χρήματα για έργα απορρύπανσης  και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης.
Με την απόφαση λοιπόν της Δούρου και του ΕΔΣΝΑ για μείωση των αντισταθμιστικών ( η οποία έγινε για να μην αυξηθούν ακόμα πιο πολύ τα δημοτικά τέλη στους δήμους της Αττικής ) ξανανοίγει η κουβέντα για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται τα αντισταθμιστικά.
Από το άνοιγμα αυτής της «απαγορευμένης» συζήτησης , ο κερδισμένος είναι πρώτα από όλα ο λαός της περιοχής της Φυλής ο οποίος πρέπει πλέον να απαιτεί το  κάθε ευρώ που θα εισπράττει ο δήμος του να πηγαίνει σε έργα απορρύπανσης  και περιβαλλοντικής και χωροταξικής αναβάθμισης.
Εάν ο δήμος Φυλής (έστω από εδώ και μπρός)  αξιοποιεί  τα αντισταθμιστικά , με σχέδιο και με διαφάνεια,  κανείς δεν θα δικαιούται να του πει τίποτα.
Η περιοχή χρειάζεται μεγάλα έργα απορρύπανσης και περιβαλλοντικής αποκατάστασης και εκεί θα πρέπει να πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ από τα αντισταθμιστικά.
Όσο για το κλείσιμο της ΟΕΔΑ της Φυλής.
Οι δήμαρχοι που ζητούσαν την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού   του κ. Σγουρού, δηλαδή την κατασκευή των δύο τεράστιων εργοστασίων 700 και 400 χιλιάδων τόνων  εντός της ΟΕΔΑ Φυλής σήμερα απλά δεν δικαιούνται να μιλάνε.
Αν γίνονταν  αυτά τα εργοστάσια,  η ΟΕΔΑ της Φυλής θα είχε ακόμα πολλές δεκαετίες ζωή.
Ας αφήσουν τις παλληκαριές λοιπόν για κλείσιμο της Φυλής τον Δεκέμβριο αν γίνει μείωση των αντισταθμιστικών.
Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής θα γίνει γιατί η Δούρου και ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισαν να μην γίνουν οι φαραωνικές μονάδες στην ΟΕΔΑ Φυλής και ΑΚΥΡΩΣΑΝ τους διαγωνισμούς του κ. Σγουρού.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει χάρη σε αυτή την απόφαση της Δούρου και όχι χάρη στις ψευτοπαλληκαριές ορισμένων που θυμούνται το κλείσιμο της Φυλής μόνο όταν πάει η συζήτηση στα αντισταθμιστικά.
Θωμάς Μπιζάς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου