Οι διοξίνες της πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στον Ασπρόπυργο "πρόδωσαν" και τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής, ακόμη και επικίνδυνων αποβλήτων, με φερετζέ την ανακύκλωση, ενώ έφεραν στο φως και παράνομη εξαγωγή σύμμεικτων αποβλήτων, για δεύτερη φορά, της ίδιας εταιρείας από θυγατρική της.


Μόλις την Τετάρτη πήραν τον δρόμο της επιστροφής από τα βουλγαρικά σύνορα δύο φορτηγά με 40 τόνους αποβλήτων, τα οποία είχαν αναχωρήσει από τον Ασπρόπυργο στις 23 Μαρτίου με προορισμό το Χατζιμίτροβο της γείτονος χώρας. Δύο ημέρες αργότερα, στον Προμαχώνα, ύστερα από ελέγχους των βουλγαρικών αρχών, διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του περιεχομένου του φορτίου με τα συνοδευτικά έγγραφα, το οποίο κρατήθηκε εκεί και την Τετάρτη η βουλγαρική αστυνομία επέτρεψε την επιστροφή του.
Η αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος του ΥΠΑΠΕΝ στο φορτίο, το βράδυ της Τετάρτης, έδειξε δέματα συμπιεσμένα και συσκευασμένα με σύρμα αποβλήτων χαρτιού, πλαστικών διαφόρων ειδών και αλουμινίου. Το φορτίο κατέληξε στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, όπου η θυγατρική Spider - Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε. διαθέτει εγκαταστάσεις. Οι επιθεωρητές ζήτησαν να τους προσκομιστούν, μεταξύ άλλων, για έλεγχο οι άδειες συλλογής των μεταφορικών εταιρειών από Ασπρόπυργο - Βουλγαρία - Γιάννενα, όπως και την άδεια λειτουργίας και τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της θυγατρικής.

Επικίνδυνη χωματερή

Στο μεταξύ την ανάκληση της απόφασης ανανέωσης - τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, την οποία είχε εκδώσει ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής τον Απρίλιο του 2013, ζήτησαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί δραματικά στους 14 για όλη την επικράτεια.
Στις αυτοψίες που έκαναν στις 9 και τις 12 Ιουνίου στον Ασπρόπυργο είδαν πράματα και θάματα (είχαν διαπιστώσει παραβάσεις σε ελέγχους το 2009 και 2010 επίσης). Ήτοι τη μετατροπή του δυτικού κομματιού των εγκαταστάσεων, έκτασης 20 στρεμμάτων από συνολικά 70, σε χωματερή ακόμη και επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ σε άλλα 25 έως 30 στρέμματα στοίβες σύμμεικτων ύψους 2-6 μέτρων.
Ακόμη καιόμενους σωρούς από μπάζα, σκουπίδια, μεταλλικά και πλαστικά βαρέλια, πλαστικές σακούλες και φιλμ, μεταχειρισμένα ελαστικά οχημάτων, μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, παλιοσίδερα, αλουμίνιο, μεταλλικά τσέρκια, δοχεία ορυκτελαίων, σωρούς μεταλλικών υπολειμμάτων σε κοντέινερ.
Άρα η Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε. διενεργούσε:
* Παράνομη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανεξέλεγκτη διάθεση εν δυνάμει επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες και χωρίς τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.
* Νόμιμη μεν συλλογή και προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων, και διέθετε τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες, χωρίς όμως τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων, βάσει της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909 Β) και παράλληλα αποθήκευε ποσότητες στερεών αποβλήτων για τις οποίες δεν είχε αδειοδοτηθεί. Επίσης δεν διέθετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη συστήματος πυρόσβεσης (μπεκ κ.λπ.) στον αύλειο χώρο ή στην περίφραξη, η οποία δεν είχε καταστραφεί. Παρά ταύτα, στην ΑΕΠΟ του 2013 φιγουράρει το υπ' αριθμόν 36 έγγραφο με τον τίτλο Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευσίνας, με ισχύ έως 10.2.2020.

Τα οκτώ στρέμματα γεωργικής γης έγιναν εβδομήντα... εντός ΒΙΠΑ

Πλήθος ερωτημάτων ως προς τη νομιμότητα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων του ΚΔΑΥ γεννώνται, όμως, από την ανάγνωση των οκτώ και πλέον αποφάσεων ανανέωσης, συμπλήρωσης, τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων που εκδόθηκαν μεταξύ 2005 - 2013.
Η ΑΕΠΟ, με ημερομηνία 24.5.2005 για το εργοστάσιο κοπής και δεματοποίησης παλαιοχάρτου και δεματοποίησης πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, αναφέρεται απλώς σε ιδιόκτητο οικόπεδο 8.296 τετραγωνικών. Έτερη απόφαση στις 17.7.2007, περί έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για νέα μονάδα διαλογής μεικτού ρεύματος αποβλήτων συσκευασιών και την ανάκτηση των επιμέρους υλικών και προϊόντων με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής, λέει ότι αυτή θα εγκατασταθεί εντός του τμήματος 1 του γηπέδου που βρίσκεται σε ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ, σε γήπεδο συνολικής έκτασης 18.472,30 τετραγωνικών, με μόνον τα 6.938 να βρίσκονται εντός ΒΙΠΑ. Σε άλλη απόφαση, στις 18.2.2009, "προστίθεται όμορο οικόπεδο 20.471, 15 τ.μ.".
Στην ανανέωση - τροποποίηση 25.4.2013 αίφνης η συνολική έκταση γίνεται 69.051,90 τετραγωνικά με νέα προσθήκη γηπέδου έκτασης 19.573,10 τ.μ. Χωρίς να ξεκαθαρίζεται η έκταση του κομματιού που ανήκει στη ΒΙΠΕ και πόση είναι η γεωργική γη όπου απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης, πρώτη φορά γίνεται παραπομπή στον Ν. 3105/2003 (άρθρο 41 παρ. 6) και δίδεται η εξής ερμηνεία: αν το μισό κομμάτι του γηπέδου είναι εντός ΒΙΠΕ, τότε ολόκληρη η έκταση παίρνει τις ίδιες χρήσεις...

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ