Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ «ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΣΔΑ . .




Όποιος μπει  στον κόπο να διαβάσει  τις παρατηρήσεις  που έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα της διαβούλευσης για την 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα διαπιστώσει,  πως  η κριτική που γίνεται στο προτεινόμενο «σχέδιο» , είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο.

Στην  μελέτη για την 2η αναθεώρηση  του ΠΕΣΔΑ που ενέκρινε  το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ δεν  υπάρχει καμιά νέα πρόταση και κανένα νέο σχέδιο  για την διαχείριση των ΑΣΑ στην Αττική. Υπάρχει μόνο η  καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης  και η (υποχρεωτική )προσαρμογή του ΠΕΣΔΑ στους  στόχους του ΕΣΔΑ . Δηλαδή το ισοζύγιο των ΑΣΑ για το 2020.
Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να είναι  ένα  προοίμιο του σχεδίου , αλλά και τα προοίμια υπάρχουν για να δώσουν στον αναγνώστη την  γενικότερη άποψη  του αντικειμένου προκειμένου να κατανοήσει τα «επιμέρους»  που θα ακολουθήσουν . Στην περίπτωση αυτής της μελέτης αναθεώρησης  δεν υπάρχουν ούτε τα «επιμέρους».
Τα «επιμέρους» λοιπόν στην πρόταση για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα έπρεπε να είναι οι αναγκαίες υποδομές  και οι μηχανισμοί που πάνω τους θα στηριχτεί το εναλλακτικό μοντέλο που έχει εξαγγείλει  η περιφερειακή αρχή που παρήγγειλε και την μελέτη αναθεώρησης.
Είναι γνωστή και σοφή η λαϊκή παροιμία που λέει πως «δεν φτιάχνεις καινούργιο σπίτι με παλιά υλικά». Στην περίπτωση μας τα «παλιά υλικά» είναι η Φυλή , είναι οι δύο διαχειριστικές ενότητες   (Δ.Ε) των Κυθήρων –Αντικυθήρων με 0.5% και της στερεάς Αττικής με 99,5%, είναι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του ΕΔΣΝΑ που στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης που μας έφτασε ως εδώ.
  Το νέο περιφερειακό σχέδιο  λοιπόν θέλει «νέα υλικά» . Θέλει  νέους μηχανισμούς και νέες υποδομές και εγκαταστάσεις.
Χρειάζεται νέες  διαχειριστικές  ενότητες   (Δ.Ε) , νέο ρόλο των δήμων, νέα εναλλακτικά συστήματα ανακύκλωσης , νέες νομοθετικές παρεμβάσεις ..
Χρειάζεται νέους  χώρους  για τα πράσινα σημεία , νέους χώρους για  ΚΔΑΥ , νέες  μονάδες επεξεργασίας (ΜΕΑ) , νέους,  σύγχρονους και ασφαλείς ΧΥΤΥ.
Αυτά τα «επιμέρους» θα έπρεπε να έχει η μελέτη της 2ης αναθεώρησης και δεν τα έχει.
 Η ιστορική ευκαιρία για μια ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ κινδυνεύει να χαθεί κυριολεκτικά χωρίς λόγο.
Η σημερινή  περιφερειακή αρχή  θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων και νέους ΧΥΤΥ να βρει και νέες ΜΕΑ.  Θα υποχρεωθεί,  γιατί  η Φυλή «τελειώνει»  και  2.000 τόνοι σκουπιδιών την μέρα δεν μπορούν να μείνουν στους δρόμους όπως έγινε στον Πύργο και την Τρίπολη.
Αυτό λοιπόν που θα υποχρεωθεί η περιφερειακή αρχή  να το κάνει αργότερα και  με το μαχαίρι στον λαιμό , θα μπορούσε να το κάνει τώρα με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και με τρόπο που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από κανένα. Με τεκμηρίωση , με διάλογο αλλά και με αποφασιστικότητα.
Τώρα η ευκαιρία αυτή δείχνει να χάνεται.
Ήταν πολύ χαρακτηριστική η στάση των εισηγητών  στην επιτροπή διαβούλευσης της περιφέρειας στις 16/9 .
Ο κ. Ιατρού εκ μέρους της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ έλεγε  στην επιτροπή διαβούλευσης  πως «η διαβούλευση αυτή θα είναι  διαρκής  , άρα οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο μέλλον» και η εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας του ΕΔΣΝΑ από την μία στήριζε την «δημιουργική ασάφεια» του ΠΕΣΔΑ και από την άλλη έλεγε εμείς οι απλοί υπάλληλοι δεν μπορούμε να προτείνουμε χωροθετήσεις και  εγκαταστάσεις.
Χωριό που φαίνεται , κολαούζο δεν θέλει  που έλεγε και η μανούλα μου..

«ελεύθερος δεσμώτης»

1 σχόλιο:

  1. Η κυρίαρχη παράμετρος ' (ή το προβληματικότερο ''παλιό υλικό'' όπως το αναφέρει ο <>) για τα αδιέξοδα και τις ''δημιουργικές ασάφειες' είναι η οργάνωση του ΕΔΣΝΑ/ΦΟΣΔΑ και τα στελέχη του που δεν θέλουν να χάσουν το τεράστιο αντικείμενο ή καλύτερα το ΚΑΡΑΟΥΛΙ στο το πέρασμα των 90.000.000 από α ανταποδωτικά των Αττικών δήμων (οι εισφορές των δημοτών είναι το θήραμα)
    Δ.'

    ΑπάντησηΔιαγραφή