Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Αγγελική Τσολομύτου :Οι καινοτόμοι στόχοι του νέου ΠΕΣΔΑ,οι οποίοι μπορούν να υλοποιηθούν μόνο άν ολοκληρωθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης

Οι καινοτόμοι στόχοι του νέου ΠΕΣΔΑ,οι οποίοι μπορούν να υλοποιηθούν μόνο άν ολοκληρωθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης,και που έχουν χρονικό ορίζοντα το 2020 περιλαμβάνουν:
Α) Την ανάκτηση υλικών απο επεξεργασία σύμμεικτων στο 26% που θα γίνεται απο μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.(ΜΕΑ)
Β)Με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης θα υπάρχει ανάκτηση υλικών στο 53% της ποσότητας των παραγόμενων αστικών απορριμμάτων με προδιαλογή συμπεριλαμβανομένου των ξεχωριστών ρευμάτων διαχώρισης τους (γυαλί,αλουμίνιο,χαρτί,κλπ.)
Γ)Την τελική διάθεση με ταφή στο 22% της ποσότητας(η τελική διάθεση θα γίνεται σε ΧΥΤΥ).
Λαμβάνοντας υπόψη του φιλόδοξους στόχους του νέου ΠΕΣΔΑ καταλαβαίνουμε πως το συγκεντρωτικό και παρωχημένο μοντέλο της διαχείρισης απορριμμάτων ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΦΥΛΗ πρέπει και κατόπιν της απόφασης της Ε.Ε. ότι η Φυλή αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους και ανθρώπινου πόνου για 3 τουλάχιστον επόμενες γενεές,θα πρέπει να πάψει να υφίσταται.
Να επισημάνω τα εξής:

A)Στην μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ υπάρχει μια γενική ασάφεια όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της χωματερής Φυλής.
Έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορεσμό του κυττάρου ταφής όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η β' φάση,η οποία κατά πληροφορίες λήγει το 2015.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που θέλουν να ενεργοποιήσουν την αρχή της γ' φάσης,δηλαδή την επεκτάση της,έχοντας στο μυαλό τους την αποφυγή των τοπικών σχεδίων διαχείρισης,με μόνο γνώμονα τους το κέρδος.
Το ειδικό τέλος ταφής σύμφωνα με τον (Ν.4042/2012,αρθ.43) απο 1/01/2016 θα αυξηθεί κατά 35€ ανά τόνο,ποσό που αυξάνεται κατά 5€ ετησίως μέχρι του ποσού των 60€ ανά τόνο.
Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει και πάλι τους πολίτες των εκάστοτε περιοχών που δεν "θέλουν" τα ΤΣΔ.
Για αυτό στην νέα αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να υπάρχει η ρητή δέσμευση πως με τον κορεσμό των κυττάρων της α' και β' φάσης ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει οριστικά.
Και αυτό γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώρια ώστε να αναβάλλονται διαρκώς τα ΤΣΔ των Δήμων.Η απόφαση του (Ν.3164/2003) λέει:Οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με την άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης του και ενεργοποίησης του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρον.Άρα και οι νέοι χώροι θα πρέπει να είναι έτοιμοι,χωρίς να κινδυνεύει και η χρηματοδότηση τους μέχρι το τέλος του 2016.
Β)Στην μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ δεν γίνεται λόγος για για την απομάκρυνση του μοναδικού αποτεφρωτήρα στην Ελλάδα,που δέχεται επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα,αναμεμειγμένα με απόβλητα αστικού τύπου,και την ολοκληρωτική επανεγκατάσταση του σε άλλο χωροθετημένο χώρο,εκτός Φυλής.
Γ)Στην απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΝΑ αναφέρεται η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ στους 400.000 τόνους.Όμως αυτό δεν είναι λύση.Λύση θα μπορούσε να θεωρηθέί η μετατροπή μίας εκ των τριών γραμμών επεξεργασίας οργανικών του εργοστασίου,ώστε να πετύχουμε πρώτης ποιότητας κομπόστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί,διερευνώντας και την πώληση και την διανομή αυτού.
Δ)Δεν γίνεται λόγος για την αναγκαία επιδημιολογική μελέτη των κατοίκων Φυλής,όπως και για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΟΕΔΑ Φυλής.
Ε)Σύμφωνα με Ν.2003 χώροι ταφής όπως το Μελετάνι ή το νταμάρι Μουσαμά,οι οποίοι απο τότε μέχρι σήμερα,το ένα έχει γίνει δάσος και το άλλο βρίσκεται ολοκληρωτικά μέσα σε αστικό ιστό.
Ζ)Ώς για τα αντισταθμιστικά:Τα χρήματα αυτά κατα προτεραιότητα πρέπει να αξιοποιούνται σε έργα και προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με έλεγχο του συνδέσμου.Ώστε να πάψει επιτέλους ο εκμαυλισμός της υπάρχουσας κοινωνίας που με διαρκή κατασπατάληση των χρημάτων αυτών για εντελώς διαφορετικούς λόγους,κρατούν 54 χρόνια σε ομηρεία τους κατοίκους Φυλής.
Στο νέο ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να ενταχθούν:
Α)τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αξιολογημένα,χωροθετημένα,κοστολογημένα με μικρές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων.
B)Να καθοριστούν πράσινα σημεία,μονάδες επεξεργασίας βιώσιμης αστικής ανάπλασης.
Γ)Η διάρθρωση της περιφέρειας χωρίζεται σε δύο διαχειριστικές ενότητες:Η μία ενότητα περιλαμβάνει τα νησιά,και η άλλη την Στερεά Αττική.Ας μην συνεχιστεί η διατήρηση τους.
Οι διαχειριστικές ενότητες θα πρέπει να είναι περισσότερες σε κάθε διαχειριστική ενότητα με μικρές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων,απο την προδιαλογή μέχρι και την τελική διάθεση.
Ως επίσης στο να πιεστούν οι Δήμοι να καταθέσουν τα τοπικά τους σχέδια είναι πως δεν θα μπορούν να ζητήσουν ουδεμία επιχορήγηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αν δεν υλοποιήσουν την διαχείριση των δικών τους απορριμάτων.
Απαγόρευση στην μεταφορά ογκωδών και πράσινων απορριμάτων(κλαδέματα,κλπ.)με χωριστή συλλογή σε οικόπεδα μέσα στους Δήμους τους.
Αγγελική Τσολομύτου Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης της περιφέρειας Αττικής,κάτοικος Φυλής 800μ. απο την χωματερή.
ΠΗΓΗ:  http://paraponofylis.blogspot.gr/2015/09/blog-post_535.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου