Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ; Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΜΙΑ "ΔΙΕΘΝΗΣ" ,ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Φορτίο αποβλήτων υδραργύρου από τη Γερμανία εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο

Φορτίο αποβλήτων υδραργύρου από τη Γερμανία εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο
Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Αθήνα
Υπόθεση παράνομης μεταφοράς στην Ελλάδα 56 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων υδραργύρου, εντόπισαν οι ελεγκτές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Τα απόβλητα βρέθηκαν σε αποθήκες μεταφορικής εταιρείας στην Αττική (Ασπρόπυργο), ενώ ήδη για την υπόθεση αυτή έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι αρμόδιες αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν το ΥΠΕΚΑ ότι γερμανική εταιρεία που διαθέτει στη Γερμανία εγκαταστάσεις αποθήκευσης αποβλήτων υδραργύρου, αντί να μεριμνά για την ασφαλή διαχείριση-καταστροφή τους, εξάγει τα απόβλητα στο εξωτερικό.

Μέρος των αποβλήτων αυτών, σύμφωνα με τους Γερμανούς, είχαν εξαχθεί και στην Ελλάδα με σκοπό την προώθησή τους προς τρίτες χώρες.

Μετά από αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος -ΕΥΕΠ) κινήθηκαν άμεσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ειδικότερα, σε αυτοψία που έγινε από επιθεωρητές της ΕΥΕΠ, στις 18 Αυγούστου σε εμπλεκόμενες εταιρείες στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε η μεταφορά και αποθήκευση αποβλήτων υδραργύρου 56 τόνων, σε αποθήκη εταιρείας logistics στην Αττική (Ασπρόπυργο).

Πάντως, από το ΥΠΕΚΑ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα ούτε της γερμανικής εταιρείας, ούτε των ελληνικών εταιρειών που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, ανέφερε μόνο ότι «από την έρευνα προέκυψε ότι η διακίνηση των αποβλήτων έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, χωρίς όμως να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων».

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν ήδη ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές, ενώ σε συνεννόηση με τις γερμανικές αρχές «θα προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή διαχείριση της ποσότητας των αποθηκευμένων αποβλήτων υδραργύρου».

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι το σύνολο των αποβλήτων, θα πάρει το δρόμο της επαναπροώθησής του στη Γερμανία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Newsroom ΔΟΛ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου